OVO SU PRVE ROBO-NAVIJAČICE: Dobro ih pogledajte, jer bi one mogle da spasu hiljade života! Evo kako
Foto: Rojters

Verovali ili ne

OVO SU PRVE ROBO-NAVIJAČICE: Dobro ih pogledajte, jer bi one mogle da spasu hiljade života! Evo kako

Tech -
Tehnologija koja ne dozvoljava da se plesačice sudare, mogla bi da se koristi u sistemima za izbegavanja sudara u automobilima ili drugim autonomnim vozilima

Da li će jednog dana roboti zameniti i prave čirlidersice koje možemo da vidimo u pauzi sportskih nadmetanja?

Kako je krenulo, ne bi nas ništa iznenadilo.

Kompanija "Murata", koja proizvodi dijelove za pametne telefone i drugu elektroniku, predstavila je prve robot-navijačice. Tokom promocije one su balansirale na metalnim kuglama i mahale plastičnim rekvizitama. Deset robota je u svom savršeno sinhroniziranom plesu formiralo različite oblike.

"Male su, ali pokazuju šta elektronika može", rekao je Juiči Kojima iz Murate, piše Vol Stri Žurnal.

Možda važnije pitanje jeste da li su one ključ u razvoju sistema koji bi obezbedio veću bezbednost na putevima širom sveta.

Tehnologija koja ne dozvoljava da se plesačice sudare, mogla bi da se koristi u sistemima za izbegavanja sudara u automobilima ili drugim autonomnim vozilima. Drugi senzori kojima su opremljeni mogli bi da se ugrade u gedžete poput satova, fitness narukvica...

Naime, kako bi znali gde su u svakom trenutku, roboti koriste ultrazvučne mikrofone i infracrvene senzore. Centralni sistem na temelju signala sa robota daje naredbe za kretanje, što se na pozornici očitava kao savršeno odigrana plesna tačka. "Murata" je u saradnji sa Univerzitetom u Kjotu razvila ovaj sistem, a mehanizam balansiranja temelji se na ranijim robotima.

Kod navijačica je sistem unapred programiran, ali mediji izveštavaju da se razvija i sistem koji će raditi i pratiti lokacije u stvarnom vremenu. Slične sisteme u kojima vozila mogu da "komuniciraju" razvijaju i druge kompanije, među kojima su Ford i GM.

http://www.youtube.com/watch?v=FTlVpjfPrEU

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track