PATENT SARAJEVSKOG PROFESORA: Crpana stanica koja bez goriva pokreće vodu uvis!
Foto: Shuter

Vinko Pravdić

PATENT SARAJEVSKOG PROFESORA: Crpana stanica koja bez goriva pokreće vodu uvis!

Tech -
Voda uz pomoć AT-2 svojom potisnom silom sama sebe podiže na veliku visinu

Profesor u penziji Vinko Pravdić iz Sarajeva izumeo je i patentirao autonomnu vodocrpnu stanicu AT-2, kojom se za dovođenje vode na brdo bez korišćenja nafte ili struje. Dakle, voda uz pomoć AT-2 svojom potisnom silom sama sebe podiže na veliku visinu, na primjer iz doline na brdo. Na taj način bi se zalevale njive na brdu "kap po kap" ili na drugi način, a patent se može koristiti i za potrebe vodovoda, pa čak i za proizvodnju električne energije.

U naselju Stup kod Sarajeva instalirao je prototip vodocrpne stanice koja je, kad se voda nalila u dvokraku polugu uz pomoć nosača tereta, podizala vodu na krov visok desetak metara."Još od mladih dana razmišljao sam o tome kako da voda sama sebe, uz određene uređaje, podigne uzbrdo. Zapamtio sam da je moja majka, inače plućni bolesnik, svakodnevno na leđima nosila oko 30 litara vode. Poslije majčine smrti u selu je izgrađen vodovod, ali ja sam prelaskom u Sarajevo i dalje razrađivao svoju idejuOd 2010. aktivnije se bavim inovacijama, a odlaskom u mirovnu, napravio sam nacrt za jedan, a posle i za drugi prototip vodocrpne stanice", priča Vinko Pravdić.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH odobrilo mi je 1.500 KM, što mi nije bilo dovoljno za završetak AT-2, pa sam morao uzeti kredit od 5.000 KM. Probnim radom, različitim testovima i merenjima utvrđeno je da su svi najvažniji planirani ciljevi ispunjeni i premašeni. Tako je planirani cilj dnevne dobave vode od 20 kubičnih metara uveliko premašen", kaže ovaj inovator.

Prof. Pravdić ističe da se njegova vodocrpna stanica AT-2 sastoji iz više delova i pumpi i on zbog zaštite svog izuma nije detaljizirao. Bitno je da stanica radi autonomno i koristi samo energiju vodotoka bez ljudskog rada i druge energije. Voda iz reke ili potoka sama se ulije u posudu, obavi radnju, odnosno pomeranje poluge, odnosno klipa pumpe i sama se izlije iz posude i to brzo."Obujam AT-2 ovisi od toga za što je stanica namenjena, koliko vode treba dobaviti i na koju visinu ona treba da se podigne i tu su mogućnosti neograničene, ističe ovaj izumitelj.

Iz razgovora s prof. Pravdićem saznajemo da se njegov izum može koristiti u svakom kraju gdje ima rijeke ili potoka, kao i brda i planina, a toga je u BiH dosta. Dobavljanje vode na određenu visinu ovisit će i od vodostaja vodotaka: za vrijeme malog vodostaja stanica će raditi sporije, a veći vodostaj, zbog zaštitnog zida, ne može ometati njen rad.

On kaže da su to oni korisnici površina na visinama kojima treba voda i koji bi na relativno brz i jeftin način došli do tekućine koja život znači. - Nakon uspešnih proba i testiranja AT-2 sada je potrebno pronaći firmu koja će uložiti finansijska sredstva u dalje ispitivanje i usavršavanje prototipa, te pokretanje proizvodnje pojedinih dijelova vodocrpne stanice. Izgradnja prve takve stanice u prirodi, na potoku ili na reci, s određenom namenom, količinom vode i visinom, odnostno daljinom dobave vode, umnogome bi olakšala osiguranje investicija za dalju gradnju, smatra Pravdić.

(mojusk.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track