U ČAST GRAĐEVINSKOG ČUDA: Gugl u znaku 126 godina Ajfelovog tornja
Foto: Pt

1889. predstavljena javnosti

U ČAST GRAĐEVINSKOG ČUDA: Gugl u znaku 126 godina Ajfelovog tornja

Tech -
Ajfelov toranj se sastoji od oko 18.000 metalnih delova, a težak je 7.300 tona. Bio je najviša zgrada u svetu četiri decenije, do 1931. godine

BEOGRAD - Globalni Internet pretraživač Gugl je animaciju na svojoj ulaznoj strani danas posvetio Ajfelovom tornju u Parizu, podsećanjem da je na današnji dana 1889. ta čuvena građevina prvi put predstavljena javnosti.Toranj je izgrađen kao glavna kapija za ulaz na Svetsku izložbu, kojom je te godine u Parizu obeležena i stogodišnjica Francuske revolucije.

Ajfelov toranj se sastoji od oko 18.000 metalnih delova, a težak je 7.300 tona. Bio je najviša zgrada u svetu četiri decenije, do 1931. godine.U vreme gradnje bio je visok 300 metara, a 24 metra visine dobio je kasnijim postavljanjem televizijske antene.

Ime je dobio po francuskom inženjeru građevine Gistavu Ajfelu (1832-1923) koji je predvodio tim stručnjaka na projestovanju i gradnji tornji. Ajfel se prethodno istakao kao graditelj više mostova i vijadukta na železnicama, kao i metalne konstrukcije za Kip slobode u Njujorku.Po predanju, Ajfelov arhitktonsko-građevinski atelje je početkom 20. veka izradio brodsku prevodnicu u Bečeju na reci Tisi.

Ajfel se povezuje i sa projektovanjem nekadašnjeg gvozdenog mosta u današnjem Zrenjaninu tada Velikom Bečkereku (oba mesta Bečej i Bečkerek bila su u to vreme u Austougarskoj monarhiji).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track