BRZO SE PRENOSI: Ovih 5 činjenica o zevanju sigurno niste znali!
Foto: Profimedia

Zanimljiv fenomen

BRZO SE PRENOSI: Ovih 5 činjenica o zevanju sigurno niste znali!

Zanimljivosti -

Među najrazličitijim karakteristikama koje dele kičmenjaci, fenomen zevanja je jedan od najzagonetnijih, budući da se naučnici širom sveta još uvek trude da daju što preciznije i što iscrpnije objašnjenje ove pojave.

Zevamo uglavnom kada smo opušteni i kada nam se spava, gladni smo ili nam je dosadno, ali još uvek nisu do kraja razjašnjene neke stvari vezane za ovaj fenomen, pogotovo veoma interesantno pitanje zašto automatski krećemo da zevamo kada vidimo da i drugi to rade.

ZADOVOLJNI LJUDI NE TRAŽE POTVRDU DRUGIH: Parovi u srećnim vezama ne kače sve na društvenim mrežama!

Šta predstavlja zevanje?

Sa naučne tačke gledišta, zevanje je nevoljna reakcija na neki stimulans (unutar organizma ili van njega) koordinisan nervnim sistemom, koji se medicinskom terminologijom prevodi kao refleks. Ono pak može biti i voljno i kontrolisano. U proseku traje šest sekundi i može se ponavljati više puta, sve dok količina kiseonika unesena putem zevanja ne bude zadovoljavajuća.

Zašto zevamo?

Jedno istraživanje od pre nekoliko godina sa Univerziteta Prinston navodi da bi funkcija zevanja mogla služiti regulisanju temperature mozga. Ovo se može objasniti činjenicom da se zimi više zeva nego leti. Sa ovom pretpostavkom se još uvek nisu složili mnogi u akademskim krugovima. Neki su objasnili da svrha može biti povećanje nivoa kiseonika u krvi, ali zanimljivo je da se prema urađenim proračunima, tokom zevanja unosi manje kiseonika u pluća u odnosu na normalno disanje.

Da li je zaista "zarazno"?

Da, i to na veoma specifičan način. U osnovi objašnjenja pojave da nam se zeva kada vidimo da neka osoba to isto radi, leži empatijski faktor i odnos koji imamo sa tom osobom. Jednostavnije rečeno, u mnogo većoj meri nastojimo da "odgovorimo" na zevanje druge osobe, ako je u pitanju neki bliski rođak ili životni partner nego kada se radi o nepoznatim osobama.

Žene zevaju više od muškaraca

U jednom istraživanju koje je vođeno u perodu od 2010. do 2015. godine, i koje je obuhvatilo stotinak žena i muškaraca, otkriveno je da je na tuđe zevanje "odgovorilo" 40% muškaraca i 55% žena. Objašnjenje se nalazi u empatijskom faktoru, koji je povezan sa tzv. "neuronima ogledala" koji se aktiviraju u refleksnim radnjama i imitacijama drugih. Žene, iz evolutivnih razloga vezanih za brigu o deci, imaju razvijeniju empatijsku stranu, i iz ove činjenice proizilazi objašnjenje za onih 15% razlike u zevanju kod muškaraca i žena.

Zevanje kod pasa i kod drugih životinja

Neverovatna je činjenica da se zevanje "prenosi" čak i sa vlasnika na psa, podstičući tako još više njegovu empatijsku komponentu, kao što je pokazalo jedno istraživanje. Zevanje kod psa predstavlja takođe i jedan od "signala smirivanja". To su one radnje koje se vrše kako bi se poslale neverbalne poruke drugim psima ili kao čin samosmirivanja.

Profimedia
Profimedia

(redinfoportal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track