U SRBIJI JE I TE KAKO POZNATA: Pogledajte koja je REČ GODINE po novom Oksfordskom rečniku
Foto: Porfimedia

(Ne)istina

U SRBIJI JE I TE KAKO POZNATA: Pogledajte koja je REČ GODINE po novom Oksfordskom rečniku

Zanimljivosti -

Lingvisti koji sastavljaju britanski Oksfordski rečnik izabrali su reč godine i to je "post-truth" (post-istina).

Reč post-istina odražava stanje u kojem su činjenice manje važne od emocija, kao što je sada, posle odluke Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije (EU) i posle pobede republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, koju mnogi nisu očekivali.

"Post-truth" se koristi kao pridev, i odnosi se "na okolnosti u kojima objektivne činjenice imaju manji uticaj na oblikovanje javnog mnjenja nego emocije i reakcije u društvu, ili lični i pojedinačni stavovi".

Mada reči, da bi bile unete u Oksfordski rečnik, moraju da se koriste najmanje 10 godina u medijima ili u književnosti, u slučaju reči "post-istina" kriteriujum je bilo "jačanje društvenih mreža kao izvora informacija i sve veće nepoverenje prema činjenicama koje iznosi establišment", saopštila je redakcija.

Univerzitet Oksford (Foto: Profimedia)
Univerzitet Oksford (Foto: Profimedia)

Reč "post-istina" je 2016. godine postala "glavna reč u političkim komentarima i korščena je 2.000 odsto više nego prethodnih godina, u kontekstu Bregzita i Trampove pobede", naveli su lingvisti.

Po zvaničnom tumačenju, prefiks "post" nema uobičajeno značenje perioda "posle" nečega, kao na primer "post-war" (posleratni), već označava "period u kojem je odredjeni koncept postao nevažan".

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track