Uhapšeni islamisti izvedeni pred sudiju
Foto: TANJUG

Uhapšeni islamisti izvedeni pred sudiju

Planeta -
Uhapšeni su pripadnici radikalnih islamističkih grupa, a neki od njih su bili na bojištima u Avganistanu i Pakistanu protiv međunarodne koalicije koju vodi NATO

SKOPLJE - Pred istražnog sudiju u Skoplju jutros je radi saslušanja izvedeno 20 radikalnih islamista koji se sumnjiče za učešće u ubistvu petorice muškaraca kod Smiljkovskog jezera 12. aprila.

Oni treba da odgovrite na optužbe policije za terorizam. Osumnjičeni su u toku noči saslušavali policijski inspektori u nekoliko policijskih stanica u Skoplju.

Podaci o tome ko su u osumnjičeni i kako su delovali do sada kao i drugi detalji iz akcije Monstrum, u kojoj su uhvaćeni, biće saopšteni na pres konferenciji zakazanoj za danas po podne.

Makedonska ministarka unutrašnih poslova Gordana Jankulovska izjavila je juče da se pretpostavlja da se među uhapšenima, od kojih su većina makedonski državljani, nalaze i počinioci tog zlodela, a neki od njih se terete za krivično delo terorizma.

Prema informacijama policije, pripadnici su radikalnih islamističkih grupa, a neki od njih su bili na bojištima u Avganistanu i Pakistanu protiv međunarodne koalicije koju vodi NATO.

Jučerašnja akcija makedonske policije, u kojoj je učestvovalo oko 800 pripadnika MUP-a, jedna je od najsloženijih operacija makedonskih snaga reda do sada.

Tokom pretresa u 26 objekata u selima i naseljima u Skoplju i okolini pronađena je velika količina oružja i u toku su veštačenja da bi se utvrdilo da li je neko od njih korišćeno direktno u petostrukom ubistvu.

Radikalni islamisti uhapšeni su na bazi materijalnih dokaza koji su sakupljeni.

Jankulovska je juče zatražila vreme od 24 sata da bi se podnele odgovarajuće krivične prijave protiv uhapšenih nakon čega će biti objavljena i njihova imena.

Ona nije mogla da kaže da li je ova grupa koja stoji iza ubistva povezana sa nekom većom radikalnom islamističkom grupom u svetu.

Tela petorice Makedonaca pronašli su lokalni pecaroši 12. aprila uveče, kod jezera nedaleko od Skoplja.

Prvi rezultati policijske istrage i obdukcije, objavljeni nekoliko dana kasnije, pokazali su da je na žrtve pucano iz tri različite vrste oružja i iz tri različita ugla.

http://www.youtube.com/watch?v=pn4nQWLxPr8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja