21 godina od smrti Srđana Aleksića: Za mene postoji samo čovek, sve je drugo varka!

Da se ne zaboravi

21 godina od smrti Srđana Aleksića: Za mene postoji samo čovek, sve je drugo varka!

Društvo -
Na smrt su ga pretukli pripadnici VRS dok je branio sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.Srđanov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost"
1 / 4 Foto: Tanjug

TREBINJE - Danas se navršava 21 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt pretukli pripadnici VRS dok je branio sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Aleksić je u januaru 1993. uspeo da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da tuku kundacima. On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Od povreda je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine, podlegao povredama.

Srđanov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

“Nije Srđan junak, nego vi, koji to poštujete, koji ste Srđana usvojili i prigrlili”, kazao je Rade Aleksić juče u Podgorici gde je posađeno drvo u čast njegovom sinu.

Rade je istakao da želi da mladi ljudi prave Srđanove korake i da ne pričaju i ne razmišljaju o podelama.

“Za mene postoji samo čovek, sve je drugo varka”, kazao je Rade Aleksić.

Jedan od četvorice Srđanovih ubica poginuo je na ratištu, a ostala trojica osuđeni su na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora. Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece.

Srđana Aleksića je pre dve godine tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić posthumno odlikovao zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva. U Novom Sadu i u Pančevu postoji prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića. Odlukom Skupštine Beograda od oktobra prošle godine Srđan Aleksić je dobio ulicu i u Beogradu.

Na bulevaru u Podgorici, koji nosi ime Srđana Aleksića, juče je zasađen hrast. Drvo su zasadili Srđanov otac Rade i potpredsednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Rifat Rastoder.

http://www.youtube.com/watch?v=5Ty5XqBR0Cw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track