Foto: Ana Paunković, Printscreen/Instagram

VELIKA AKCIJA GRAĐANA

KIKIN ZAKON ZAUSTAVLJA NASILJE NA INTERNETU! Pokrenuta peticija protiv sajberbulinga! SPASIMO MLADE, kazne moraju biti drakonske!

Društvo

Tragična smrt poznate jutjuberke Kristine Kike Đukić otvorila je pitanje psihološkog zlostavljanja i patološkog maltretiranja pojedinaca na društvenim mrežama, pa je grupa građana na sajtu Peticije.onlajn zatražila donošenje Kikinog zakona, koji bi dodatno regulisao i sankcionisao sve učestalije internet nasilje i sajberbuling!

foto: Shutterstock

- Nasilje na internetu, prevashodno nad mladim osobama, decom i osobama koje ostvaruju egzistenciju od proizvodnje sadržaja na društvenim mrežama, poprimilo je ogromne razmere. Epidemija psihopatološkog ponašanja, emotivnog i psihološkog maltretiranja pojedinaca, kao i pretnje fizičkim nasiljem, postali su svakodnevna pojava. Kap koja je prelila čašu je tragična smrt Kike Đukić, koja je podlegla pritiscima svakodnevnog maltretiranja na društvenim mrežama i digla ruku na sebe. Nasilje koje je svakodnevno godinama vršeno nad ovom mladom devojkom, koja je okončala život u 21. godini, ne prestaje ni nakon njene smrti. Poplava komentara i nakon ovog tragičnog događaja, koji se ne mogu drugačije okarakterisati nego kao društvena pshiopatologija, ne prestaju. Poslednji je trenutak da povodom ove epidemije sajber-nasilja društvo i država nešto preduzmu - piše u opisu peticije, koju je dosad potpisalo nekoliko stotina građana.

foto: Ana Paunković, Printscreen/Instagram

- Pozivam institucije države, kao i ceo nevladin sektor i NVO da se uključe u ovu akciju i podrže inicijativu za donošenje Kikinog zakona kako bi pokušali da spasemo mlade živote u budućnosti - objašnjava se i dodaje da kazne za sajber-nasilje moraju biti drakonske.

foto: Zorana Jevtić

Socijalni psiholog Vesna Tomić kaže za Kurir da podržava sve što će institucionalno da reguliše socijalno-agresivno ponašanje:

- Ne znam kako je uspeo da se akumulira toliki bes kod mladih ljudi. U toj populaciji vlada jedno opšte nezadovoljstvo životom i uslovima, a povrh svega, izloženi su medijskoj promociji negativnih primera. Zaključavanje zbog kovida samo ih je još više vezalo za ekrane. Nije nikada bilo više nasilja i treba podržati sve što će institucionalno regulisati bahatosti društvenog ponašanja.

S druge strane, advokat Denis Bećirić kaže za Kurir da su ovakva dela već pokrivena zakonima, samo je potrebno da se zakon primeni:

foto: Kurir televizija

- U Krivičnom zakoniku već postoje članovi kojima se mogu sankcionisati ova dela. Treba videti da li postoji potreba za tim da se u postojeće zakone uvedu neki novi članovi, odnosno da se donese nov zakon.

foto: Printscreen/Instagram, Nemanja Nikolić

Inače, Kristina Kika Đukić (21) preminula je u noći između 8. i 9. decembra. Iako je još uvek zvanično nepoznat tačan uzrok smrti mlade jutjuberke, veliki deo javnosti je kao glavni razlog navodnog samoubistva naveo sajber buling i vređanje i maltretiranje koje je Kika trpela od jutjubera Bake Praseta i njegovih pratilaca.

foto: Printscreen

Na sajtu "peticije.onlajn" postoji i inicijativa da se Baki Prasetu "zabrani emitovanje na jutjubu zbog vređanja i bulinga nad drugim jutjuberima i ljudima". Ovu peticiju je za nekoliko dana potpisalo preko 25.000 sugrađana.

Narodna skupština

Odbori razmatraju inicijative

Inače, kako piše na sajtu Narodne skupštine Srbije, pravo građana na podnošenje inicijativa, peticija, predstavki i predloga garantovano je Ustavom Srbije. Saglasno Zakonu o Narodnoj skupštini, narodni poslanici razmatraju inicijative, peticije, predstavke i predloge.

- Odbori Narodne skupštine u okviru svog delokruga razmatraju inicijative, peticije, predstavke i predloge. Nakon razmatranja podnetih inicijativa, peticija, predstavki i predloga, odbor o svom stavu pisanim putem obaveštava podnosioca. U slučaju kada odbor podnetu inicijativu, peticiju, predstavku i predlog ustupi drugom organu kao nadležnom, obavestiće o tome podnosioca.

ČINJENICE/Kako se podnose peticije

- U pisanom ili elektronskom obliku, u kom slučaju mogu koristiti obrazac koji je dostupan na internet stranici Narodne skupštine

- Građani se mogu obratiti putem telefona, preko centrale Narodne skupštine, na broj: 011-30-26-100

- Građani se mogu obratiti i neposredno Narodnoj skupštini, odnosno njenom radnom telu, u kom slučaju će s njima razgovor obaviti odgovarajuća osoba u prostorijama Narodne skupštine. Dežurstva za prijem građana su ponedeljkom, sredom i petkom od 10-14 časova, u zgradi u Kralja Milana 14

Kurir.rs/R.Kantar

Bonus video: