Foto: Profimedia

konjički sport

KONJI ŠEIKA MUHAMEDA POKORILI ENGLESKU: Pobede favorita u prvom klasiku u Njumarketu! Za praznik trke u Beogradu i Požarevcu VIDEO

Posle dve godine pauze Komaranska košija na Boretinom brdu kod Prijepolja i trke konja brdsko-planinske, arapske rase i engleskih punokrvnjaka

Ostali sportovi
> 10:56h

Prva tri favorita su prva prošla kroz cilj u prvom "klasiku" u Velikoj Britaniji "2000 gvineja" u Njumarketu (trava, milja-1609 metara u pravcu, 15 konja). Bilo je to duplo slavlje engleskog trenera Čarlija Eplbaja i jedne od vodećih svetskih štala "Godolfin", šeika Muhameda Al Maktuma, vladara Dubaija.

Međutim, pobednik je Koribas (džokej Džejms Dojl, kvota 6), oždrebljen u Irskoj, dok je prvi favorit i nepobeđeni Nejtiv Trajal (u sedlu Vilijam Bjuik, 2,25) bio tek drugi, zaostavši tri četvrtine konjskog tela za "klupskim drugom". Nagrada za pobedu iznosi 283.550 funti! Treće mesto je pripalo trogocu sa imenom Luksemburg (Irac Rajan Mur, 5,5), u vlasništvu moćnog kvarteta: Vesterberg, Magnier, Tabor, Smit. Pobedničko vreme 1:36,27.

foto: Profimedia

U nedelju 1. maja na Beogradskom hipodromu se očekuje uzbudljiv trkački dan, a u centru pažnje biće tzv. listed trka "Vladislav Ribnikar" na 1350 metara, koja se tradiocionalno održava u čast prema jednom od najzaslužnijih ljudi što je Beograd kraj Careve ćuprije dobio stalno trkalište 1914. godine.

Pored Luisa Fernanda (vlasnik prvi čovek KK "Perjanik" Andrija Jovićević, trener Anđa Mihajlovski), plaćen 38.000 gvineja (oko 40.000 funti) i Unksa (vlasnik Almin Alić, trener Bojan Šendeković iz Šapca), plaćen 25.000 gvineja, tu je i Zejn Nibras, koga je Hajro Jusufović takođe kupio u Njumarketu za 16.000 gvineja, a u treningu je kod Miroslava Jovanovića iz ergele Surčin.

foto: Goran Anđelković

Kako je zapazio predsednik Udruženja vlasnika galopera u Srbiji Vojislav Ivanović, sva tri, za naše prilike, skupo plaćena konja vode poreklo od irskog super-pastuva Galileja, što bi trebalo da bude garancija odličnog pedigrea. Inače, u Beogradu je na programu drugi trkački dan (početak u 13.30 časova, TV Arena sport 5), a za sedam najavljenih trka su upisana 52 galopera. Ulaz za posetioce je besplatan.

U nedelju, 1. maja, u organizaciji Turističke organizacije Prijepolje, mesne zajednice Orašac i prijepoljske opštine na Boretinom brdu održaće se 52. po redu manifestacija Komaranska košija. Nakon dve godine pauze zbog virusa korona, Orašac će na praznik rada opet biti mesto zajedničke zabave, druženja i sportskih nadmetanja. Početak je tačno u podne, a na programu su i trke konja za brdsko-planinske i arapske rase, kao i glavna za galopere u 14 časova.

Dan kasnije, u ponedeljak, galoperi i kasači će nastupati u Požarevcu. Naime, tamošnje konjičko društvo „Knez Mihailo“ otvara sezonu takmičenja 2. maja, sa početkom u 15 časova. Na programu će biti četiri kasačke trke sa 42 učesnika i tri galopske sa 19 konja. Naredni susreti u Požarevcu su predviđeni za 11. jun, 7. jul, a tradicionalne Ljubičevske konjičke igre biće održane 3. i 4. septembra.

Kurir sport/ L. Delić