Foto: Shutterstock

VOJNI KOMITET NATO

HOLANDSKI ADMIRAL BAUER O PUTINOVOJ MOBILIZACIJI: Mobilizacija pokazuje da Rusija nije ispunila strateške ciljeve!

Planeta

Najava predsednika Rusije Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji pokazuje da je rusko političko vođstvo spremno da naudi interesima svog naroda, ali i da Rusija nije uspela da ispuni vojne strateške ciljeve u Ukrajini, ocenio je danas predsedavajući Vojnog komiteta NATO, holandski admiral Rob Bauer.

"Ono što je Putun najavio jasno pokazuje da Rusija nije uspela da postigne vojne ciljeve i prisiljava mlade ljude da umiru u ratu u koji niko ne veruje", kazao je Bauer u Budvi na konferenciji Američko-jadranske povelje, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim rečima, Rusija, kao i Kina grabe svaku priliku da naprave i pojačaju podele i konflikte, naročito na Zapadnom Balkanu.

"Mir i stabilnost nikada ne treba uzeti zdravo za gotovo. NATO i EU imaju neizmerne efekte kada obe organizacije rade zajedno. Znamo cenu rata i konflikta dobro, tako da ćemo dati sve da promovišemo mir", naveo je Bauer.

foto: Shutterstock

Američki general Kristofer Kavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu, rekao je da je neopravdana i nezakonita agresija Rusije na Ukrajinu povreda principa koji su osnov mira i stabilnosti.

"Bio je potreban odgovor država koje žele mirnu jedinstvenu Evropu i koji žele da stave do znanja da će oni koji žele da podriju evropsku sigurnost snositi posledice, naveo je Kavoli.

Upozorio je da politike Zapadnog Balkana ne smeju biti oslabljene revizionističkim pokušajima nekih država, uz poziv da ostanu posvećene međunarodnom poretku.

"To što vi dajete jeste od ključnog značaja za Ukrajince da odbrane svoju otadžbinu", rekao je Kavoli.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je učestvovao na konferenciji, ukazao je da prvi put imamo pretnje nuklearnim oružjem što, kako navodi, zabrinjava.

"Crna Gora je zabrinuta zbog bezbednosnih izazova u EU koje mogu imati implikacije na Balkanu", naveo je Đukanović i ocenio da su nedovoljna aktivnost EU i NATO u regionu, uz pogrešnu percepciju važnosti integracije, stvorili prostor za upliv trećh strana.

Američko-jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljma aspirantima za članstvo u NATO. Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija i Crna Gora su članice Povelje, dok Srbija, Kosovo i Slovenija imaju status posmatrača.

Kurir.rs/Fonet