Australijancima tokom Igara zabranje pilule za spavanje

Lekari odlučili

Australijancima tokom Igara zabranje pilule za spavanje

Ostali sportovi -
Ova odluka došla je nakon što je Grent Heket priznao da je tokom profesionalne karijere često i u velikim količinima koristio jake sedative i da je razvio zavisnost od njih

Olimpijski komitet Australije saopštio je da je zabranio svojim sportistima da tokom Igara u Londonu koriste pilule za spavanje. Ova odluka došla je samo par dana nakon što je bivši australijaski plivački reprezentativac Grent Heket priznao da je tokom profesionalne karijere često i u velikim količinima koristio jake sedative i da je razvio zavisnost od njih.

Lek koji je Heket koristio u Australiji se prodaje pod imenom stilnoks, a u Severnoj Americi se zove ambijen.Pored toga, lekari australijskog olimpijskog tima zabrinuti su i zbog sve veće količine kofeina koje sportisti koriste kao supstancu koja bi im pomogla da poboljšaju rezultate.

"Često se čak dešava da sportisti prvo uzmu kofein pred takmičenje, a potom moraju da popiju stilnoks kako bi lakše zaspali. Ovu odluku doneli smo jer je naš osnovni zadatak da zaštitimo sportiste", rekao je Džon Kouts, predsednik OK Australije.

Zvaničnici će imati pravo da pretresu stvari svih sportista ako postoji sumnja da uzimaju pilule za spavanje. Ako se sumnje dokažu kao tačne, uslediće i disciplinski postupak. Umesto lekova, sportistima će, kako je naveo Kouts, biti savetovano da počnu da meditiraju ili da koriste druge tehnike opuštanja tokom OI u Londonu. Prema Koutsovim rečima, samo u najekstremnijim slučajevima, i nakon detaljne analize lekarskog tima, sportisti će moći da dobiju neki slabiji lek za spavanje, kao što je temazepam.

Prvi čovek OK Australije dodao je da mu je Heket priznao kako je lek stilnoks počeo da koristi 2003. godine na Svetskom prvenstvu u Barseloni, uzimao ga je godinu dana kasnije na OI u Atini. Lekari australijskog plivačkog tima prestali su da ga koriste 2007. godine, nakon što je otkriveno da ima i neželjene efekte kao što su hodanje u snu, pa čak i vožnja automobila. Heket je nastavio da koristi lek na svoju ruku i 2008. godine na OI u Pekingu, a navodno je bilo i još nekih australijskih plivača koji su tada uzimali stilnoks.

Bivši Heketov trener Denis Koterel, kazao da je upravo zbog korišćenja pomenutog leka plivač ostao bez zlatne medalje na OI u Pekingu i dodao da je nekoliko puta hodao u snu po olimpijskom selu.Heket je posle OI u Pekingu završio karijeru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track