KANCELAR FAJMAN: Austrija će ubrzati proterivanje svih koji nemaju uslove za azil!
Foto: Ap

IZBEGLIČKA KRIZA

KANCELAR FAJMAN: Austrija će ubrzati proterivanje svih koji nemaju uslove za azil!

Austrija -
BEČ - Mi ne možemo da se pretvaramo da sve izbeglice imaju osnov za dobijanje azila, rekao je austrijski kancelar Verner Fajman

Fajman je u intervjuu za list Esterajh izjavio da bi "Austrija trebalo da ubrza i intenzivira proterivanje ljudi koji ne ispunjavaju uslove za azil".

Stotine hiljada ljudi, od kojih mnogi beže od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, Avganistanu i drugim zemljama, ušlo je u Austriju od početka septembra, poslednju zemlju na putu do Nemačke. Deo njih zatražio je azil u Austriji, i zemlja nastoji da im pruži adekvatan smeštaj.

Austrija je ove godine dobila 85.000 zahteva za azil, rekao je portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi Rojters.Austrijski kancelar Verner Fajman upozorio je u intervjuu bečkog dnevnika "Esterajh", da bi iduća godina mogla biti još teža po pitanju izbegličke krize.

Prema njegovim rečima, " 2016. bi mogla biti još teža. Ne znamo kako se razvija situacija u Siriji i celom regionu. Trenutno možda dolazi manje izbeglica, ali se zima ne znači poboljšanjem situacije. Zbog toga moramo sada da pripremimo mere kako ne bi bili iznenađeni na proleće", rekoa je Fajmna.

On je ukazao da je lakše sprovesti mere u rešavanju problema izbeglica ako se one raspodele na svih 28 zemalja članice, nego na samo tri. Na konstataciju da Nemačka želi pooštrenu politiku azila i pitanje da li i on namerava da ide tim putem austrijski kancelar je rekao da se radi o stvaranju reda u neredu.

"Ne možemo se ponašati kao da sve izbeglice imaju razlog za azil. Zbog toga moramo da ih vraćamo. Međutim ne može to da se prepustiti samo Grčkoj, jer nije fer i neprimenjivo, zbog čega su nam kao EU potrebni bolji sporazumi", naglasio je Fajman.

On je istakao da će na samitu o azilantima u februaru, na koji je pozvao kolege, biti reči o tome da li je Turska preduzela konkretne korake, a cilj je da se masivno smanji ilegalni prelazak granica trenutno 1,5 miliona ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track