BOJE SE ZA BEZBEDNOST: Slovaci se protive preseljenju 500 izbeglica iz Austrije!
Foto: Reuters

LOŠE ISKUSTVO

BOJE SE ZA BEZBEDNOST: Slovaci se protive preseljenju 500 izbeglica iz Austrije!

Austrija -
Na lokalnom referendumu 97 posto građana Gabčikova glasalop je protiv formiranja privremenog izbegličkog logora u kompleksu Slovačkog tehničkog univerziteta

BEČ - Meštani Gabčikova, njih 97 odsto protivi se preseljenju dela izbeglica iz austrijskoh prihvatnog centra u Trajskirhenu u njihovo mesto.

Stanovnici slovačkog Gabčikova juče su se izjasnili protiv plana da se u njihovom mestu napravi centar za izbeglice i u njega preseli deo azilanata koji sada borave u prenarpanom najvećem austrijskom takvom centru, u donjeaustrijskom Trajskirhenu (Traiskirchen).

Na lokalni referendum je izašlo 58 odsto od ukupno 4.300 lica sa pravom glasa. Na pitanje: "Da li ste protiv formiranja jednog privremenog izbegličkog logora u kompleksu Slovačkog tehničkog univerziteta u Gabčikovu?", negativno je odgovorilo samo tri procenata izašlih na glasanje. Svi ostali, 97 odsto, su zaokružili "da", da se protive izbeglicama iz Austrije.

Ovakav rezultat se mogao očekivati. Opštinski referendum je morao biti sproveden, nakon što je više od 3.000 odraslih stanovnika Gabčikova nedavno potpisalo peticiju protiv plana da se tu naseli 500 izbeglica iz Trajskirhena. Izbeglice su u Gabčikovu trebale samo da stanuju, dok bi u Austriji i dalje bio sprovođen postupak razmatranja njihovog zahteva za azilom.

Ivan Feneš, gradonačelnik Gabčikova, izjavio je da su stanovnici protiv izbegličkog centra, jer se boje za svoju bezbednost. Feneš podseća da lokalno stanovništvo ima iskustva sa izbeglicama, jer je između 1994. i 2009. tu bio jedan logor za azilante. Tada je bilo problema, a sad bi mogli biti samo veći, jer je "u svetu kritičnija situacija", dodaje gradonačelnik Gabčikova. Selo sa nešto više od 5.000 stanovnika previše da ima 500 izbeglica koji mogu slobodno da se kreću, zaključuje Feneš.

Slovačko ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je sa svojim kolegama u Austriji dogovorilo privremeno preuzimanje brige o izbeglicama iz Trajskirhena u Gabčikovo, ne vidi razlog za strah među domaćim stanovništvom. Iz slovačkog ministarstva poručuju da je i prethodno u Gabčikovu bio sličan centar, te da tokom svih tih godina nije bilo problema sa izbeglicama. Pored toga, izbeglice bi se, posle završetka postupka o azilu, vratile u Austriju, ne bi ostale u Slovačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track