SEĆANJE NA ANDRIĆA: "Kainov ožiljak" stigao do Beča!
Foto: Kurir-info

PROSVJETINO KNJIŽEVNO VEČE

SEĆANJE NA ANDRIĆA: "Kainov ožiljak" stigao do Beča!

Austrija -
Proteklog vikenda organizovani su književni susreti sa autorima knjige "Kainov ožiljak", koja govori o životu i radu Ive Andrića u vreme njegovog ambasadorovanja u nacističkoj Nemačkoj
1 / 5 Foto: Kurir-info

BEČ - Povodom 40 godina od smrti Ive Andrića, odbor Prosvjete u Austriji u okviru svojih "Duhovnih razgovora" organizovao je promociju knjige "Kainov ožiljak" autora Dejana Stoiljkovića i Vlade Kecmanovića.

Proteklog vikenda organizovani su književni susreti sa autorima ove knjige, koji su govorili o životu i radu našeg Nobelovca, ali se i razgovaralo o knjizi, koja govori o godinama koje je Andrić kao diplomata proveo u nacističkoj Nemačkoj. Osim autora, gost Prosvjete u Beču bio je i Dejan Mastilović, direktor izdavačke kuće "Filip Višnjić" i sekretar novoosnovanog odbora Prosvjete u Beogradu.

Brojna publika koja je tokom dva dana do poslednjeg mesta ispunila svečanu salu crkve sv. Save u Beču pokazala je veliko interesovanje za razgovor sa dva afirmisana srpska pisca. Najviše pitanja bilo je o njihovom radu, zajedničkom pisanju knjige, o Andriću i teškim godinama koje je proveo kao ambasador kraljevine Jugoslavije u Berlinu. Kecmanović i Stojiljković su duhovitim i lucidnim komentarima mamili su aplauze prisutnih, među kojima je bilo dosta mladih, pretežno naših studenata koji studiraju na bečkom Univerzitetu.

Brojni članovi bečke "Prosvjete" oduševljeno su pozdravili osnivanje odbora Društva u Beogradu. Predsednik Prosvjete u Austriji, prof. Srđan Mijalković, koji je vodio program, preneo je dobre želje i čestitke članova i prijatelja Prosvjete iz Austrije prijateljima iz Beograda. Gosti su posetili i decu iz "Prosvjetine škole srpskog jezika" i razgovarali sa njima o tome kako je biti pisac, kako je važno znati svoj jezik i obrazovati se na njemu i strpljivo odgovarali na brojna pitanja radoznalih đaka. Pisci su izrazili nadu da će Škola dobiti veću pomoć od institucija u Srbiji, kao i očekivanje da će Srbi u Austriji, ali i austrijske vlasti ovu školu prihvatiti i podržati na pravi način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track