BEZ VIZA: Crnogorci mogu da putuju u 98 zemalja
Foto: Reuters

Zaostaju za zemljama u regionu

BEZ VIZA: Crnogorci mogu da putuju u 98 zemalja

Planeta -
Građani s pasošem Hrvatske bez viza mogu da uđu u 129 zemalja, građani Srbije u 104, a Makedonije u 103

PODGORICA - Državljani Crne Gore bez vize mogu da putuju u 98 zemalja, a u poređenju sa zemljama regiona zaostaju za Hrvatskom, Srbijom i Makedonijom.

Primera radi, građani sa pasošem Hrvatske bez viza mogu da uđu u 129 zemalja, građani Srbije u 104 zemlje, Makedonije u 103, dok državljani Bosne i Hercegovine bez viza mogu putovati u 91 zemlju, odnosno sedam manje od Crnogoraca.

Iako je uvreženo mišljenje da je pasoš Sjedinjenih Američkih Država onaj s kojim može da se putuje bez vize u apsolutno svaku državu - nije tako.

Pasoš SAD-a omogućuje ulazak u 172 zemlje, međutim pasoši Finske, Švedske i Velike Britanije garantuju ulazak bez vize u jednu zemlju više - dakle u 173. Slede Danska, Nemačka, Luksemburg i SAD (172 zemlje), potom Belgija, Italija i Holandija (171), Kanada, Francuska, Irska, Japan, Norveška, Portugalija Španija...

Na začelju tabele je Avganistan s čijim pasošem može da se bez vize putuje samo u 28 zemalja. Irak je nešto bolji sa listom od 31 države, a pri samom dnu tabele su Pakistan i Somalija.

Zanimljivost je i to da je Kina druga po redu najveća svetska ekonomija, a da njeni građani bez vize mogu putovati u samo 43 zemlje, ali tu su "u igri" politički razlozi i to što Kina svoju ogromnu ekonomsku moć nije pretvorila u međunarodni uticaj.

Interesantno je i da su neke druge ekonomski moćne i uticajne zemlje gotovo na začelju tabele, pa tako državljani Saudijske Arabije bez vize putuju samo u 64 zemlje.(Tanjug/RTV CG)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track