TEŽAK UDES KOD ŽABLJAKA: Lekari se bore da devojci spasu amputiranu ruku!
Foto: Klinički Centar Srbije

Povređeno troje državljana Srbije

TEŽAK UDES KOD ŽABLJAKA: Lekari se bore da devojci spasu amputiranu ruku!

Crna Hronika -
Ivana Obradović je posle podne helikopterom prevezena u Urgentini centar gde se lekari bore da joj mikrohirurškim zahvatom prišiju amputiranu desnu ruku

PODGORICA - Ivana Obradović (30) iz Bajine Bašte koja je jutros zadobila teške povrede u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na petom kilometru puta Žabljak-Šavnik u Crnoj Gori, stabilno je i van životne opasnosti, kažu u pljevaljskoj bolnici u koju je nakon udesa dovežena bez pritiska i pulsa i sa velikim gubitkom krvi.

Ona je danas posle podne kolima hitne pomoći transportovana iz pljevaljske bolnice do susednog Prijepolja odakle je helikopterom prevezena u Urgentni centar u Beogradu.

Foto Klinički centar Srbije
Foto Klinički centar Srbije

Njoj će u Urgentonom centru pokušati da mikrohiruškim zahvatom zašiju desnu ruku koja je prilikom udesa amputirana.

Zoran Tabaš, direktora Opšte bolnice u Pljevljima, kaže da je stanje pcijentkinje Obradović stabilno i nije životno ugrožena.

- Pacijentkinja Obradović sada nije životno ugrožena, povreda je zbrinuta i njeno hemodinamičko stanje je stabilno. Radi se o državljanki Srbije pa je transportovana do Prijepolja kako bi je odatle prebacili helikopterom u Klinički centar Srbije. Njena ruka može da se mikrohiruški zašije - rekao je Zoran Tabaš, direktor Opšte bolnice u Pljevljima.

On je objasnio da je nakon udesa na Žabljaku pacijentkinja Obradović dovežena u jednom teškom stanju životne ugroženosti zbog iskrvavljenja i praktično desna ruka je bila amputirana skroz do ispod ramena.- Mi smo tu odmah napravili reviziju povrede, zaustvaili krvarenja, uključili adekvatnu infuzionu terapiju i izvršili transfuziju krvi - kaže Tabaš.

Foto Klinički centar Srbije
Foto Klinički centar Srbije

On kaže da je pacijentkinja dosta dobro, stabilna i nije životno ugrožena i da je pored navednih povreda u udesu zadobila i povrede desnog temena glave.

Doktor Tabaš je objasnio da postoje šanse da se spasi desna ruka i to bi prema njegovim rečima, posle ovakvih povreda bilo idealno. Tabaš je naglasio da su meka tkiva desne ruke ugrožena dosta i to predstavlja problem ali postoji šansa da se u Beogradu mikrohiruški presadi.

- Da li će ruka ostati ili neće to je pitanje ali smatram da će se gore sve pokušati da to hiruški urade i kad bi ostala desna ruka to bi bilo idealno-objasnio je Tabaš.

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima Zoran Tabaš je rekao da je Obradovićeva jutros dopremljena u pljevaljvsku bolnicu sa teškim povredama desne ruke i u stanju šoka usled velikog krvarenja.

"Odmah je uključena adekvatna terapija, kao i revidirana rana i zaustavljeno krvarenje, tako da se devojka nalazi van životne opasnosti", kazao je Tabaš.

"Stupili smo u kontakt sa nadležnim ustanovama u Srbiji i oni će poslati helikopter u Prijepolje, odakle će biti transportovana do Beograda, gde će lekari pokušati da joj spasu desnu ruku mikrohirurškom intervencijom”, kazao je Tabaš.

On je dodao da Srđan Obradović (24) i Nevena Veselinović (26), koji su bili u automobilu zajedno sa povređenom, nisu imali povrede koje su zahtevale medicinsku pomoć.

Foto Klinički centar Srbije
Foto Klinički centar Srbije

Troje državljana Srbije povređeno je jutros, od kojih jedna žena teže, u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Žabljak-Šavnik..

Teško je povređena Ivana Obradović (30), a lakše njen brat Srđan (24) i Nevena Veselinović (26), svi iz Bajine Bašte.

Oni su se nalazili u vozilu marke “fiat” užičkih registaracija, kojim je upravljao Srđan Obradović. Ivana Obradović je primljena u pljevaljsku bolnicu bez pulsa i pritiska i izgubila je veliku količinu krvi, a njeno stanje je, prema rečima lekara i dalje teško.

Do udesa je došlo kada je vozilo, iz za sada neutvrđenih razloga, prešlo na suprotnu traku i udarilo u odbojnu gredu. Tada je metalna greda probila šoferšajbnu prošla kroz unutrašnjost i zadnje staklo.

Na mestu nesreće, na sve strane su razbacani predmeti i delovi vozila, polomljena stakla i vidljive krvne mrlje. Naročito težak prizor metalna šina vidljiva i na prednjoj i na zadnjoj strani havarisanog vozila.

Kako se navodi, teško povređena Ivana Oobradović je sedela na mestu suvozača. Policija je navela da će istraga utvrditi uzrok nesreće.

http://www.youtube.com/watch?v=MZX3gDZdJ2E

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track