OBRAZLOŽENJE PRESUDE PETRI CVIJIĆ: Pokojni Bajić izazvao saobraćajnu nesreću!
Foto: Nebojša Mandić

Prvi sud u Beogradu

OBRAZLOŽENJE PRESUDE PETRI CVIJIĆ: Pokojni Bajić izazvao saobraćajnu nesreću!

Crna Hronika -
Pešak je započeo prelaženje kolovoza van pešačkog prelaza, u trenutku kada za to nisu postojali uslovi, odnosno u trenutku kada optužena Petra Cvijić nije mogla da ga uoči od zadnjeg dela autobusa, navodi sudija u obrazloženju

BEOGRAD - Saobraćajnu nesreću u kojoj je voditeljka RTS Petra Cvijić pregazila Slobodana Bajića (73) skrivio je pokojnik, piše u presudi sudije Prvog suda Olivere Đurić.

Voditeljka je 20. decembra pred Prvim sudom u Beogradu oslobođena optužnice kojom je bila okrivljena za smrt Bajića, kog je automobilom udarila 9. januara 2012. u Žarkovu. U obrazloženju presude sudija Đurić je istakla da je Bajić udaren sedam metara ispred pešačkog prelaza.

"Sud je na osnovu dva veštačenja utvrdio da je u momentu udarca pešaka brzina automobila bila oko 50 kilometra na čas i da nije bilo prekoračenja. Okrivljena nije bila u mogućnosti da izbegne sudar sa pešakom i zaustavi automobil. Ona je od trenutka kada ga je uočila imala 13,9 metara za zaustavljanje pre udarca, a pri toj brzini bilo joj je potrebno 33,2 metra da ukoči", piše u obrazloženju.

Na suđenju su predočene dve varijante: voditeljka je tvrdila da je Bajić iznenada izašao na kolovoz iza autobusa koji je ušao u stanicu. U drugoj, po tužilaštvu, autobusa nije bilo i Cvijićeva je imala vremena da ukoči.

"Odbrana Petre Cvijić nije opovrgnuta nijednim dokazom. Usaglašena je sa izjavama svedoka, putnika u njenom vozilu, Ljiljane i Miroslava Gligorijevića. Odbrana okrivljene nije dovedena u pitanje ni iskazom svedoka Radiše Nedeljkovića, koji se ne seća da je video autobus. Nije dokazano da se nesreća dogodila na način opisan u optužnici i nema dokaza da Cvijićeva nije obratila pažnju na pešaka. Nepostojanje autobusa nije dokazano", piše u presudi.

Saobraćajnu nesreću je, prema presudi, izazvao pešak Slobodan Bajić.

"Pešak je započeo prelaženje kolovoza van pešačkog prelaza, u trenutku kada za to nisu postojali uslovi, odnosno u trenutku kada optužena Petra Cvijić nije mogla da ga uoči od zadnjeg dela autobusa. Nema dokaza da je optužena na bilo koji način prekršila Zakon i izazvala nesreću", zaključak je presude.

Vasiljka Bajić, udovica, kaže da je razočarana presudom.

"Kako je moguće da je moj suprug kriv što je poginuo? Ne verujem da se ovo dešava. Šokiram se svaki put", razočarana je Vasiljka.

Tvrdi da je laž da joj se Petra javila, a kamoli posetila.

"Nisam doživela da mi se ljudski izvini što mi je suprug nastradao. Nije mi izjavila saučešće. Zato u sudu prevrće očima kada ja dajem izjavu da on nije prelazio ulicu van pešačkog. Okreće glavu od mene kada se sretnemo u Palati pravde. Volela bih da me je barem jednom pogledala u oči", očajna je Vasiljka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track