APSURD: Hrvati traže izručenje Srbina zbog ratnih zločina, a terete ga za ukradeni traktor!
Foto: REUTERS

Hapšenje u Holandiji

APSURD: Hrvati traže izručenje Srbina zbog ratnih zločina, a terete ga za ukradeni traktor!

Crna Hronika -
Dokumantaciono informativni centar Veritas saopštio je da Graića hrvatsko pravosuđe tereti da je ukrao traktor nekom Hrvatu u jednom benkovačkom selu početkom 90-ih i da je to delo kvalifikovano kao ratni zločin nad civilnim stanovništvom

AMSTERDAM - Milutin Graić, optužen u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene tokom ratnih sukoba 1990. tih godina, uhapšen je u Holandiji, saopštio je danas holandski javni tužilac.

Graić (41) se tereti da je bio pripadnik srpske milicije koja je Hrvate prisilno premeštala iz Krajine, prenela je agencija Rojters.

Tužilaštvo je saopštilo da je hrvatski sud izdao evropsku poternicu za Graićem, koji je živeo u južnom holandskom gradu Rosendalu, nedaleko od granice sa Belgijom.

Očekuje se da Graić ubrzo bude izručen Hrvatskoj.

Uhapšeni Graić je bio član milicije pod vođstvom Milana Martića, bivšeg lidera Republike Srpske Krajine, koji je 2007. godine u Haškom tribunalu osuđen na 35 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti, uključujući ubistvo, mučenje i deportaciju.

Dokumantaciono informativni centar Veritas saopštio je da je u Holandiji uhapšen Srbin Graić Milutin po međunarodnoj poternici Interpola u Zagrebu na zahtev hrvatskog pravosuđa, koje ga tereti da je ukrao traktor nekom Hrvatu u jednom benkovačkom selu početkom 90-ih i da je to delo kvalifikovano kao ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

U saopštenju Veritas napominje da je informacija o hapšenju dobijena od porodice Graić koja živi u Rosendalu, u Holandiji, gde je Milutin i uhapšen, a koja im je prenela da je uhapšeni znao da se protiv njega vodi krivični postupak u Hrvatskoj zbog čega je pre četiri godine i angažovao hrvatskog advokata kako bi saznao zbog čega ga terete.Inače, Milutin je sa porodicom u hrvatskoj akciji "Oluja", u avgustu 1995. godine, izbegao u Srbiju, odakle se 1997. godine sa porodicom iselio u Holandiju, dodaje Veritas.

Veritas takođe naglašava da se Milutinovo ime nalazilo na svim spiskovima procesuiranih lica za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koje Državno odvjetništvo RH (DORH) od 2004. godine dostavlja Ministarstvu pravde Srbije, pa i na posljednjem spisku od 31. marta prošle godine, na kojem je bilo ukupno 1.577 lica.

Na tom spisku, pored uhapšenog Graića, među optuženima su i Branko Bota (1965), Vinko Šarić (1973), Novica Berber (1963), Momir Pupovac (1970), Milan Pavasović (1955), Slobodan Pupovac (1966), Aleksandar Dragaš (1970), Novica Gulić (1960) i Mihail Čalić (1934), svi sa benkovačkog područja.

Protiv njih je istraga otvorena 16. januara 1992. godine, a optužnica podignuta 15. januara 2004. godine i svi se terete za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, navodi Veritas.

Veritas podseća da je pre sedam godina u Holandiji bio uhapšen i Srbin Ranko Šljubura, takođe izbeglica iz Hrvatske.Šljubura je pred hrvatskim pravosuđem u odsustvu osuđen na tri godine zatvora i protiv njega je vođen ekstradicioni postupak, ali je holandski sud hrvatski zahtev za izručenje proglasio neosnovanim, uz obrazloženje da se u radnjama osuđenog ne stiču elementi krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

"S obzirom na činjenični opis dela za koje se tereti Milutin Graić, njegova porodica se nada da će i u ovom slučaju holandski sud odbiti hrvatski zahtev za izručenje, pošto se po holandskom zakonu krađa pokretnih stvari ne može kvalifikovati kao ratni zločin nad civilnim stanovništvom", piše u saopštenju Veritasa, koje je potpisao direktor Savo Štrbac.

Veritas podseća da je Graićevo hapšenje sedmo hapšenje Srba iz Hrvatske od početka ove godine po hrvatskim poternicama i da su prethodno uhapšeni Saša Počuča iz Batrovaca, Mirko Žarković iz istog mesta, Leonard Janković iz Austrije, Ljubomir Eraković iz Italije, Milan Bačić iz SAD i Gojko Eror koji je živeo na Malti.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Interpol u Zagrebu, širom sveta je do sada uhapšeno 127 Srba iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 37 izručeni Hrvatskoj.

Do sada je protiv njih 18 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru."Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske", zaključuje Štrbac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja