VARŠAVA: Smanjena kazna generalu Krstiću sa 35 na 25 godina zatvora!

Podneta predstavka sud

VARŠAVA: Smanjena kazna generalu Krstiću sa 35 na 25 godina zatvora!

Crna Hronika -
Poljska je decembra 2012. godine prihvatila da primi Krstića, ali morala je da mu smanji kaznu na 25 godina zato što poljski zakoni ne predviđaju kaznu od 35 godina zatvora

VARŠAVA - Okružni sud u Varšavi preinačio je danas nekadašnjem generalu Vojske RS Radoslavu Krstiću kaznu zatvora od 35 godina na koliko je osuđen 1998. godine pred Tribunalom u Hagu, na 25 godina kako bi mogao da kaznu izdržava u Poljskoj.

Haški tribunal zatražio je pre dve godine od Poljske da primi Krstića na izdržavanje kazne zato što nigde u zapadnim zemljama sa kojima tribunal sarađuje, ne bi mogla da mu se garantuje bezbednost.

Generala osuđenog zbog ratnih zločina i genocida u Srebrenici, napala su 2010. godine u zatvoru u Velikoj Britaniji trojica zatvorenika-muslimana, i Krstić je jedva preživeo pokušaj da ga zakolju. Poljska je decembra 2012. godine prihvatila da primi Krstića, ali morala je da mu smanji kaznu na 25 godina zato što poljski zakoni ne predviđaju kaznu od 35 godina zatvora.

I tužilac i poljski advokat Krstića, Mikolaj Pjetšak zajedno su danas podneli sudu zahtev da se kazna smanji, a njihov klijent koga su prebacili uz jake mere obezbeđenja iz zatvora u Pjotrkovu, rekao je danas da razume situaciju i da nema ništa da doda. Krstiću nakon današnje presude preostaje da izdrži još devet godina zatvora u Poljskoj, što ne znači da će potom biti slobodan, već će ga ponovo preuzeti Tribunal u Hagu za koji poljsko smanjenje kazne nije obavezujuće.

Krstićev advokat danas nije želeo da komentariše mogućnost, makar teoretsku koju Krstić ima po poljskim zakonima - da već sada zatraži da bude pušten uslovno na slobodu.

Poljski zakoni to dopuštaju nakon 15 godina izdržavanja takve kazne. Pjetšak je izbegao da komentariše i pravnu mogućnost da Krstić bude pušten pre isteka kazne, ni bude pomilovan.

"Sud se danas nije bavio ni daljom kaznom kada istekne poljska kazna", rekao je novinarima Pjetšak. Pravnici ne isključuju nijednu od tih mogućnosti, ali naglašavaju da će se u svakom slučaju pitati haški Tribunal.

Poljska je 2008. godine potpisala sporazum sa UN o preuzimanju maksimalno pet haških osuđenika na izdržavanje kazne, a Sejm poljskog parlamenta dobio je uveravanja Vlade da prihvatanje osuđenika neće pogoršati odnose sa Srbijom.

Poslednji stranac osuđen za ratne zločine, Nemac Erik Koh, osuđen za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata u Istočnoj Pruskoj, preminuo je u zatvoru 1986. godine, a prvobitno je, posle rata, bio osuđen na smrtnu kaznu. Izdržavanje kazne i uslove u kojima je Krstić u poljskom zatvoru, kontroliše Međunarodni crveni krst, a poljske poreske obveznike general košta oko 6.000 evra godišnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja