Šešelj: Hrvati će ubiti Kapetana Dragana
Foto: Fonet

Vasiljković izjavio da nije kriv

Šešelj: Hrvati će ubiti Kapetana Dragana

Crna Hronika -
Neće izaći živ: Ako mu ne presude robijaši, umreće u samici. Zločinački čin je to što ga je Australija isporučila, kaže za Kurir lider SRS

BEOGRAD - Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji je u četvrtak izručen Hrvatskoj, u petak je tačno u podne izveden pred splitsko državno tužilaštvo, gde je izjavio da nije kriv za ratne zločine.- Nisam kriv, ono što mi se stavlja na teret nije se dogodilo, niti ja imam bilo kakve veze s tim - rekao je, kako je potvrdio za Kurir njegov branilac Darko Stanić, Vasiljković tokom prvog pojavljivanja u tužilaštvu.Nema zahteveKapetan Dragan o optužbama da je u junu i julu 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije detaljno će se izjasniti naknadno.- Pitao sam ga da li ima pritužbe na ponašanje zaposlenih u Ministarstvu pravde i on mi je rekao da je zasad zadovoljan tretmanom. Rekao mi je i da se oseća sigurno, smešten je u zasebnom delu pritvora. Ima pravo na šetnje na otvorenom, ali ne može da kontaktira s drugim pritvorenicima - rekao je Stanić za Kurir i dodao da Kapetan Dragan nije imao nikakve posebne zahteve.Iako Vasiljković zasad ne misli da mu je u splitskom pritvoru bezbednost ugrožena, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj smatra da Kapetan Dragan neće živ izaći na slobodu.

Sad... Vasiljković na aerodromu u Zagrebu
Sad... Vasiljković na aerodromu u Zagrebu

Nije počinio zločin- Kapetan Dragan nije nikad ni smeo da ode u Australiju, trebalo je da ostane u Srbiji. Zločinački čin je to što ga je Australija isporučila, isporučili su ga da bi ga Hrvati ubili. Njemu nema života u hrvatskom zatvoru. Ili će ga ubiti hrvatski robijaši, ili će umreti vrlo brzo u samici, jer čovek ne može dugo da podnese da bude u samici - kaže Šešelj za Kurir.Lider SRS kaže da Vasiljković, prema njegovim saznanjima, nikada nije počinio ratni zločin.- Osuđujem režim u Beogradu što nije dovoljno učinio da australijska vlada odustane od njegove isporuke Hrvatskoj i da mu se, ako postoje optužbe, eventualno sudi u Srbiji. Ubeđen sam da ne bi bilo elemenata za krivično gonjenje za ratne zločine - zaključuje Šešelj.

JezikNIJE TRAŽIO PREVODIOCADraganu Vasiljkoviću prilikom prvog saslušanja ponuđeno je da odluči da li želi da ima prevodioca.- On je odlučio da ne traži prisustvo tumača, na šta je imao pravo - potvrdio je za Kurir njegov branilac po službenoj dužnosti Darko Stanić i objasnio da je Kapetan Dragan obavestio sud da će u najkraćem roku angažovati izabrane branioce. Na jučerašnjem ročištu uručeno mu je i pismo australijske ambasade, ali je njegova sadržina ostala nepoznata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track