LINTA: Crnogorci ne izručujte generala Đukića Hrvatskoj
Foto: Aleksandar Jovanović

Hapšenje u Tivtu

LINTA: Crnogorci ne izručujte generala Đukića Hrvatskoj

Crna Hronika -
Linta je zatražio od ministarstava pravde i spoljnih poslova Srbije kao i Tužilaštva za ratne zločine da se maksimalno angažuju kod crnogorskih vlasti da se general Đukić izruči Srbiji i da mu se sudi pred Odeljenjem za ratne zločine u Beogradu

BEOGRAD - Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta zatražio je danas od nadležnih organa u Crnoj Gori da odbiju hrvatski zahtev za izručenje srpskog generala u penziji Borislava Đukića i da ga izruče srpskim vlastima.

Linta je ocenio da je hapšenje Đukića u Crnoj Gori po poternici Hrvatske nastavak dugogodišnje hrvatske politike zastrašivanja proteranih Srba.

"Hrvatska država nastoji konstantnim hapšenjima Srba, od kojih velika većina nisu počinili nikakvo krivično delo, da potvrdi lažnu tezu da su Hrvati žrtve i oslobodioci a da je srpska strana zločinačka koja je vodila agresorski rat.

Pored toga, hrvatska država nastoji da prognanim Srbima ograniči slobodu kretanja i da ih odvrati od povratka u mesta odakle su proterani pre 20-25 godina", naveo je Linta saopštenju.

Linta je zatražio od ministarstava pravde i spoljnih poslova Srbije kao i Tužilaštva za ratne zločine da se maksimalno angažuju kod crnogorskih vlasti da se general Đukić izruči Srbiji i da mu se sudi pred Odeljenjem za ratne zločine u Beogradu.

"Hrvatska ima pravo da prati sudski proces koji bi se vodio u Srbiji i da dostavlja eventualne dokaze protiv generala Đukića", naveo je Linta ocenjujući da suđenje u Hrvatskoj ne bi bilo fer i pošteno jer hrvatsko pravosuđe nije "ni nezavisno, ni profesionalno već je etnički motivisano i u službi cementiranja etničkog čišćenja Srba".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track