Dačić: Uhapšeno pet Albanaca zbog ratnih zločina

Dačić: Uhapšeno pet Albanaca zbog ratnih zločina

Crna Hronika -
Akcija Žandarmerije izvedena po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, jutros između šest i devet sati.

VRANJE - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Vranju da je policija na jugu Srbije uhapsila ukupno osam osoba, od kojih se pet terete za ratni zločin nad civilima.

Dačić je na konferenciji za novinare kazao da je akcija Žandarmerije izvedena po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, jutros između šest i devet sati.

Dvojica su uhapšena jer su pružali otpor tokom pretresa, dok je jedan uhapšen jer je posedovao oružje.

Dačić je rekao da su zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila uhapšeni Eljhami Salihi, Mustafa Limani, Šerif Abdiri, Nedir Sefedini i Sevdai Emurlahi. Akcija policije biće nastavljena.

Prema Dačićevim rečima, uhapšene su i dve osobe koje su ometale tu akciju.

Jedan od njih je Izet Ćazimi rođeni brat Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao "komandant Leši", koji je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Dačić je rekao da je od jutros imao više poziva iz nekoliko ambasada zapadnih zemalja i Misije OEBS u kome su ga, kako je naveo, pitali: "šta vi to radite na jugu Srbije".

"Mislim da za kredibilitet OEBS-a nije dobro što se kod njih nalazilo lice (prevodilac) koje se sada goni za ratne zločine", rekao je Dačić.

Dačić je na konferenciji novinarima prvi put pokazao albume sa fotografijama masakriranih lica, rekavši da su to počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Madveđe i Bujanovca.

"Za ovo mora da se odgovara i nema te sile na ovome svetu koja će nas sprečiti da hapsimo one koji su izvršili ratne zločine", rekao je Dačić i zapitao "hoće li neko ovo da procesuira ili nam je potreban samo odstrel na Srbe, a o svemu ostalom da ćutimo".

Podsećajući da je Fatmir Ljimaj, koji je optužen za ratne zločine nad albanskim i srpskim civilima u bazi OVK u selu Klečka oslobođen, Dačić je istakao da Srbija ima dokaze o njegovim zločinima, ali da to izgleda nikoga ne interesuje.

Komentarišući jutrošnji napad dva lica na Žandarmeriju, Dačić je rekao da na "žandarmeriju ili policiju niko ne sme da digne ruku i da bi voleo da vidi toga koji digne ruku na američkog marinca, da li i dalje ima tu ruku", zapitao je Dačić.

Ministar policije je rekao da ova hapšenja nisu politički procesi i da uhapšenima koji se bave politikom to nije i neće biti alibi.

"Svi su oni jednaki pred ovom državom i njenim zakonima", naglasio je Dačić.

On je ukazao da se danas stvorila klima da se sve što uradi Srbija tumači kao politička stvar, a sve što rade protiv Srbije to je nešto drugo.

Na pitanje da li će ovim hapšenjem biti destabilizovan jug Srbije, Dačić je odgovorio da, iako je akcija još u toku, neće biti nikakve destabilizacije stanja u tom području.

"Vojska i policija su sposobne da očuvaju javni red i mir u državi", poručio je Dačić.

Dačić je rekao da ova akcija Žandarmerije nije uperena protiv Albanaca, već da protiv ratnih zločinaca.On je na konferenciji nabrojao sve zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca od početka 1999. godine do kraja maja 2001. godine, kada su okončani sukobi na jugu Srbije.

OEBS potvrdio hapšenje svog radnika u Bujanovcu

Šef misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos potvrdio je, da je jedan od uhapšenih u jutrošnjoj policijskoj akciji na jugu Srbije radnik OEBS-a i istakao da će u daljoj istrazi tog slučaja Misija OEBS-a blisko sarađivati sa srpskim vlastima.

Ova osoba je zaposlena u Misiji OEBS-a u Srbiji od 9. novembra 2001, posle konsultacija sa srpskim vlastima", naveo je Kipreos u pisanoj izjavi medijima.

Po njegovim rečima, Misija OEBS-a još nije dobila "nikakve dokaze" koji se tiču tog zaposlenog.

"Misija će podržati srpske vlasti u istrazi, uz puno poštovanje principa pretpostavke nevinosti. Shvatamo ovo pitanje ozbiljno i posvećeni smo bliskoj saradnji sa srpskim vlastima u ovom slučaju", naveo je Kipreos.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track