SEDAM GODINA OD UBISTVA: Tatonova smrt bruka za Srbiju
Foto: Profimedia

Sećanje na navijača

SEDAM GODINA OD UBISTVA: Tatonova smrt bruka za Srbiju

Crna Hronika -

Francuz koji je brutalno napadnut i prebijen na Obilićevom vencu preminuo na današnji dan 2009. godine

BEOGRAD - Bris Taton (28), navijač francuskog Tuluza, koji je brutalno prebijen u napadu Partizanovih navijača na Obilićevom vencu u Beogradu, preminuo je pre tačno sedam godina. Iako je 14 navijača osuđeno na ukupno 123 godine zatvora, rane ne zaceljuju ni kod Tatonovih roditelja, ali ni kod porodica osuđenih mladića.Ovaj tragični događaj i danas nas podseća na bruku koju je Srbija doživela, jer je grupa mladića bez milosti pretukla Francuza, i to u centru grada.Horda nam ubila sinaTatona je 17. septembra 2009, uoči fudbalske utakmice Partizan - Tuluz, pretukla grupa huligana. Od zadobijenih povreda preminuo je na današnji dan u Kliničkom centru Srbije. Dvojica osuđenih organizatora Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća godinama su bili u bekstvu i osuđeni su u odsustvu. Prelić je 2013. uhapšen u Barseloni, dok je Puzigaća uhapšen dve godine kasnije u Atini. Od preostalih 12 navijača, nekoliko je već odležalo kazne zatvora i nalaze se na slobodi.

Dejan Puzigaća
Dejan Puzigaća

Osuđeni navijači negirali su krivicu, dok su Tatonovi roditelji govorili da im je sin zverski ubijen. Oni su naveli da je „divlja horda nasrnula na njihovog sina tek tako“.- Izgubio je život jer se našao na lošem mestu u lošem trenutku. Divljaci, kojima su politički manipulisali ekstremisti odbojni prema ulasku Srbije u EU, bacili su se u traganje za žrtvama, pre svega strancima - rekli su Tatonovi roditelji.Žarko Puzigaća, otac Dejana Puzigaće, kaže za Kurir da je Tatonova smrt najtragičnija za njegove roditelje, ali da ni njima nije lako.- Nije lako nositi žig ubice, a svi znaju da Tatona niko nije ni dotakao, a kamoli bacio i ubio - kaže Puzigaća, čiji se sin u bekstvu zamonašio.

Đorđe Prelić
Đorđe Prelić

Prepolovljene kazneAdvokat Slobodan Ružić, koji je zastupao porodicu Taton, nije želeo da komentariše ovu tragediju.- Nemam šta da kažem o predmetu koji je pravosnažno presuđen - rekao je Ružić.Podsetimo, Viši sud u Beogradu je 2011. osudio na 35 godina zatvora organizatora napada Đorđa Prelića. Kao organizatori osuđeni su i Dejan Puzigaća na 32 godine i na dve godine manje Ljubomir Marković i Ivan Grković. Apelacioni sud je godinu dana kasnije svim osuđenim navijačima prepolovio kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track