PRVA OTMICA ZEMUNACA: Veljović i Božović znaju ko su policajci otmičari?
Foto: Nebojša Mandić, Fonet

Istraga: bivši policijski funkcioneri o prvoj otmici „zemunaca“

PRVA OTMICA ZEMUNACA: Veljović i Božović znaju ko su policajci otmičari?

Crna Hronika -

Nekadašnji direktor policije i bivši glavni policijski inspektor dva puta se nisu odazvali pozivu Višeg tužilaštva da dođu i svedoče o otmici Novaka Stevanića

BEOGRAD - Nekadašnji direktor policije Milorad Veljović i bivši glavni policijski inspektor Vladimir Božović mogli bi da pomognu u prikupljanju dokaza protiv osumnjičenih za otmicu Novaka Stevanića (22), ali se oni već dva puta nisu odazvali pozivu na saslušanje u Više tužilaštvo u Beogradu.

Kako Kurir nezvanično saznaje, istražitelji veruju da bi oni svojim svedočenjem mogli da pomognu u razotkrivanju počinilaca prve otmice „zemunskog klana“, koja se dogodila pre 20 godina u Beogradu.

- Svedok koji je nedavno saslušan ispričao je da su Stevanića otela tada tri aktivna policajca. Ispostavilo se da je jedan od njih pokojni svedok-saradnik Zoran Vukojević Vuk, drugi je u međuvremenu otišao u penziju, a treći je i dalje aktivan.

Određena saznanja prikupljena tokom prethodnih godina upućuju da bi Veljović i Božović kao nekadašnji visoki funkcioneri MUP mogli da budu korisni svedoci, jer navodno imaju određene informacije o policajcima i njihovim šefovima - otkriva izvor Kurira.

Prema njegovim rečima, neobično je što se oni nisu pojavili već dva puta, ali napominje i da će im pozivi ponovo biti upućeni.

- U istrazi je već saslušan pukovnik policije Boro Banjac, koji je nekadašnji načelnik UBPOK. Međutim, on je ispričao da nikad nije radio na tom slučaju i da je o otmici Novaka Stevanića čuo samo iz medija i od prijatelja. Rekao je i da je, koliko mu je poznato, na tom slučaju radila gradska policija - kaže izvor Kurira.

foto: Privatna Arhiva

Podsetimo, Novak Stevanić bio je otet, mučen i opljačkan 22. avgusta 1997, a nekoliko meseci kasnije mladić je izvršio samoubistvo.

- U tužilaštvu su već saslušavani svedoci-saradnici protiv „zemunskog klana“ Ljubiša Buha Čume i Dejan Milenković Bagzi, ali najveći značaj za postupak do sada ima ono što je rekao bivši član kriminalne grupe koji služi dugogodišnju zatvorsku kaznu u zatvoru Zabela. On je nedavno otkrio tužilaštvu imena policajaca koji su oteli Novaka - otkriva izvor iz istrage. Prema njegovim rečima, taj svedok otkrio je i da su novac, oko 150.000 tadašnjih maraka i veću količinu zlata, policajci i njihovi šefovi podelili među sobom, kao i da se Dušan Spasojević žalio da su sve morali da daju „kerovima iz policije“.

Bruka

MUP SE NE OGLAŠAVA

MUP i ministar Nebojša Stefanović ni četvrti dan nisu odgovorili na pitanja Kurira o iskazu svedoka koji je na saslušanju naveo da su u otmici Stevanića učestvovala trojica policajaca. Pitali smo da li u MUP znaju ko su ti policajci i kako ministar Stefanović komentariše da je jedan od tih policajaca i dalje u aktivnoj službi, ali nas iz policije nisu udostojili odgovora.

Kurir / J. Spasić

Foto: Privatna arhiva, Nebojša Mandić, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kriminalci koji su obeležili 90-e!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track