ROBIJA SA 5 ZVEZDICA: Zavirite u najsavremeniji, pametni SRPSKI ZATVOR! Ćelije imaju čak i PODNO GREJANJE (FOTO)
Foto: Vladimir Šporčić

kurir NA LICU MESTA

ROBIJA SA 5 ZVEZDICA: Zavirite u najsavremeniji, pametni SRPSKI ZATVOR! Ćelije imaju čak i PODNO GREJANJE (FOTO)

Crna Hronika -

Krajem godine, na dvadesetak kilometara od Beograda, počeće da radi najsavremeniji i najbezbedniji zatvor u Srbiji, a ceo sistem funkcionisaće po principu "pametnih zgrada"

Na putu od Pančeva prema Kovinu, na samo dvadesetak kilometara od centra Beograda, krajem godine tešku metalnu kapiju otvoriće najsavremeniji i najbezbedniji zatvor u Srbiji. Radovi na 10 zgrada završeni su i sve je spremno za prve stanare. Ko će se prvi useliti, još nije poznato, jer odluka o tome tek treba da bude doneta.

teren
terenfoto: Vladimir Šporčić

Zdanje opasano visokom kamenom ogradom s puta na prvi pogled više podseća na moderni tržni centar nego na zatvor u kom će svi osuđenici sanjati jedan isti san - slobodu. Međutim, novi sistem obezbeđenja, neprobojna stakla, kontradiverziona vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje svakog automobila koji ulazi, ali i sistem termovizijskih kamera koje će prvi put biti korišćen u jednom zatvoru u Srbiji znače da će za osobe iza rešetaka sloboda ostati samo san, do isteka kazne.

Centralni kompjuter

Ovaj "mali grad" ima kapacitet za smeštaj 500 osoba, a sve sobe su dvokrevetne. Prostire se na 10 hektara zemljišta i pored 10 modernih zgrada, u okviru njega nalaze se i tereni za fudbal, odbojku, košarku, radionice u kojima će se obučavati zatvorenici za nova zanimanja, ali i ekonomija na kojoj će oni koji budu smešteni moći da se bave stočarstvom i povrtarstvom. Novina je svakako i sušara za voće, povrće i lekovito bilje, u kojoj će takođe biti uposleni osuđenici.

Kazneno-popravni zavod građen je u skladu sa standardima evropskih zatvorskih pravila i moći će da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije.

ulaz u zatvor
ulaz u zatvorfoto: Vladimir Šporčić

- Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega Razvojna banka Saveta Evrope kreditira sa 18 miliona evra, a sufinansiranje Republike Srbije je pet miliona evra i odnosi se, pre svega, na opremanje objekata. Ono što izdvaja ovaj zavod u odnosu na ostale jeste posedovanje centralnog upravljačkog sistema koji nam omogućava softversko upravljanje svim sistemima u Zavodu, kako sistemima zaštite tako i ostalim sistemima, kao što su grejanje ili hlađenje, na primer. Ovaj koncept znatno utiče na energetsku efikasnost samog kompleksa. Ceo sistem funkcioniše po principu "pametnih zgrada" i cilj nam je da se pomoću njega ostvare velike uštede na potrošnji energenata, upravo zbog ovog centralnog upravljačkog sistema - otkrio je za Kurir Dejan Bakić, upravnik KPZ Pančevo.

Senzori sve pokrivaju

Sve ćelije, kako objašnjava upravnik, opremljene su nameštajem - krevetima, dušecima, posteljinama, stolovima, stolicama i kasetama za garderobu - koji je pravljen u drugim KPZ - u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. I na ovaj način ostvarene su značajne uštede.

upravnik dejan bakić
upravnik dejan bakićfoto: Vladimir Šporčić

- Takođe, ćelije imaju sistem podnog grejanja i hlađenja, koji su takođe povezani sa centralnim upravljačkim sistemom. Primera radi, tokom trajanja grejne sezone, ukoliko osuđenik otvori prozor, senzori odmah registruju promenu temperature u sobi, što automatski registruje softver u centralnoj sobi. Reaguje služba obezbeđenja, dobija informaciju iz centralne sobe u kojoj je tačno sobi došlo do nepravilnosti. To je ono što će nam stvoriti veliku uštedu, a istovremeno je povezano i sa sistemom bezbednosti - otkrio je Dejan Bakić koje sve novine očekuju osobe koje budu smeštene iza rešetaka u KPZ Pančevo.

Sve spremno Više stotina kamera prati sva dešavanja

Kompleks od 10 zgrada ukupne površine 24.000 kvadrata kompletno je završen, a do dolaska prvih stanara ostalo je da se dovrše sitni završni radovi i uskladi bezbednosni sistem sa softverima. Kako smo se i sami uverili, svaki ćošak pokriven je kamerama, a završeno je čak i ozelenavanje površina oko staza koje povezuju zgrade. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija potvrdili su nam da će ceo kompleks biti pokriven sa više stotina kamera za video nadzor.

Obuka Osuđenici će suštiti voće

KPZ Pančevo prvi je zatvor u Srbiji koji učestvuje u prekograničnoj saradnji sa nekim zatvorom u EU. Reč je o projektu koji se zajedno sprovodi sa zatvorom u Temišvaru, a odnosi se na obuku više od 40 osuđenika za rad u sušari za voće, povrće i lekovito bilje. Sredstva za ovaj projekat su obezbeđena iz IPA fondova.

Šta ima pametni zatvor u Pančevu

- novi sistem obezbeđenja - neprobojna stakla - kontradiverziona vrata najnovije generacije - tunel za skeniranje svakog automobila koji ulazi - sistem termovizijskih kamera

Brojke

  • 250 zaposlenih će imati Zavod
  • 500 osoba je kapacitet za smeštaj
  • 10 objekata ima kompleks KPZ Pančevo
  • 23 miliona evra koštala izgradnja

(Kurir.rs/ Jelena Spasić/ Foto: Vladimir Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track