ZAŠTITNIK GRAĐANA O SARI VIDAK: Ne žali se na tretman u zatvoru, lekari je obilaze svakog dana! U stalnom sam kontaktu sa crnogorskim kolegom
Foto: Facebook

nepravedno optužena

ZAŠTITNIK GRAĐANA O SARI VIDAK: Ne žali se na tretman u zatvoru, lekari je obilaze svakog dana! U stalnom sam kontaktu sa crnogorskim kolegom

Crna Hronika -

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić saopštio je danas da je u stalnom kontaktu sa svojim crnogorskim kolegom Šućkom Bakovićem, koji je posetio Beograđanku Saru Vidak u pritvorskoj jedinici zatvora u Spužu, te da je utvrdio da je tretman koji se prema njoj primenjuje u skladu sa svim zakonskim standardima i da nema osnova za njegvo dalje postupanje.

Navodi se da su predstavnici crnogorskog ombudmsana obišli juče Saru Vidak i razgovarali sa njom, a potom o svemu pismom obavestili srpskog Zaštitnika građana.

"Sara Vidak nije se žalila na tretman i uslove u pritvoru, već je navela da se službenici u zatvoru prema njoj odnose korektno, kulturno i profesionalno, da poštuju njena prava, da je prostorija u kojoj boravi uredna i prostrana, a u to su se uverili i predstavnici crnogorskog ombudsmana. Sari Vidak obezbeđena je i potrebna lekarska nega, a lekar je obilazi svakodnevno", navedeno je u pismu crnogorskog ombudsmana dostavljenom Zaštitniku građana Srbije.

Ono na šta se državljanka Srbije žalila tiče se, navodeno je takođe, istražnog postupka, lišavanja slobode i pritvaranja, što su pitanja koja nisu u nadležnosti ombudsmana.

"S obzirom na takvo stanje stvari, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore nema osnova za dalj postupanje u konkretnom slučaju, ali kako se navodi u pismu, saradnja dveju institucija u ovakvim pitanjima od značaja je u ostvarivanju prava lica lišenih slobode, te crnogorski ombudsman ostaje na raspolaganju za dalju saradnju", saopštio je Pašalić.

On je naveo i da je u svakodnevnom kontaktu sa crnogorskim kolegom Šućkom Bakovićem te dodato da će nastaviti da prati slučaj Sare Vidak.

foto: Privatna Arhiva, Printscreen Google Street View

ČEKA JE MONTIRAN PROCES

Saru Vidak u Crnoj Gori čeka montiran proces jer su ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin i Sudski savet i predsednica Vrhovnog suda Crne Gore javno kršili pretpostavku nevinosti i vršili pritisak na sud da je pritvore i osude.

- Svesni su kakvu su grešku napravili ministar pravde i ostale državne institucije. Na pravdi boga su nevinu devojku poslali u zatvor, pa je logično očekivati da Sari predstoji montiran sudski proces, u kome ona mora da bude osuđena! Sara će biti osuđena samo da bi se institucije pokrile i skinule odgovornost - tvrdi naš izvor iz Crne Gore.

Izjava crnogorskog ministra pravde, kojom je direktno prekršio pretpostavku nevinosti osumnjičene Sare Vidak, može se posmatrati i kao očigledan pritisak na sud i tužilaštvo. Svaki govor kojim se krši pretpostavka nevinosti, koja je zagarantovana Ustavom krše se i ljudska prava svakog okrivljenog, u ovom slučaju osumnjičene Beograđanke.

ČETIRI PITANJA ZA MINISTRA PRAVDE CRNE GORE ZORANA PAŽINA

foto: EPA

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track