OTAC NEDUŽNO OPTUŽENE SRPKINJE POSETIO ĆERKU U SPUŽU PA OTKRIO: Hrabra je, svesna, izdržaće! Zatvorenice su šokirane što nije puštena na slobodu!
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

ROBIJA ZBOG LAŽLJIVE SUDIJE

OTAC NEDUŽNO OPTUŽENE SRPKINJE POSETIO ĆERKU U SPUŽU PA OTKRIO: Hrabra je, svesna, izdržaće! Zatvorenice su šokirane što nije puštena na slobodu!

Crna Hronika -

Sara je bolje nego što je bila pre nedelju dana - rekao je Aleksandar Vidak, otac 20-godišnje Beograđanke Sare Vidak koja je pred Osnovnim sudom u Kotoru optužena za napad na sutkinju Prekršajnog suda Jelenu Stanišić i suđenje joj počinje u petak.

Aleksandar je danas prepodne, drugi put posetio ćerku, jer su članovima porodice posete dozvoljene samo utorkom i sa njom je proveo pola sata.

Majci Oliveri poseta nije dozvoljena zato što je svedok u postupku i trebalo bi da bude saslušana pred sudom poslednjeg dana avgusta.

- Pričali smo sasvim normalno. Hrabra je i svesna. Malo se privikla na uslove u kojima je. Ne može da se izoluje u ćeliji, sve je sabijeno. Sluša raznorazne sudbine i priče koje moja porodica nije doživela u dve generacije. Ali, važno je da je, ponavljam, hrabra i svesna i izdržaće - naveo je Sarin otac.

Aleksandar Vidak je napomenuo da su pritvorenice iz Spuža očekivale da će sud prihvatiti njihovu ponudu za jemstvo.

- U petak, kada je sud odlučivao u kauciji, tokom šetnje, ostale žene u Spužu su joj čestitale, jer su očekivali da će biti prihvaćeno jemstvo i izaći na slobodu. Čak su joj i pravile frizuru. Sutradan kada su je ponovo videle u krugu bile su u šoku - ispričao je Aleksandar.

Sara Vidak u pritvoru je već dve nedelje. Optužena je da je 14. avgusta oko podneva u prostorijama Suda za prekršaje u Kotoru napala sudiju Stanišić, te da je sudija zadobila laku telesnu povredu.

Sudija tvrdi da je Vidak fizički napala nezadovoljna epilogom prekršajnog postupka protiv njenog momka Stevana Prpe. Vidak i njena porodica, međutim, tvrde da to nije tačno, već da je sudija ta koja je bila neprijatna prema njoj i prva je napala.

Porodica i branioci Sare Vidak su kotorskom Osnovnom sudu ponudili kauciju od 10.000 evra i da devojka preda srpski pasoš i ličnu kartu, kao i putnu ispravu Kanade, čija je takođe državljanka, da bi crnogorsko pravosuđenje bilo uvereno da će im tokom postupka biti dostupna.

Sud je međutim, njihovu ponudu prošle sedmice odbio.

ČEKA JE MONTIRAN PROCES

Saru Vidak u Crnoj Gori čeka montiran proces jer su ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin i Sudski savet i predsednica Vrhovnog suda Crne Gore javno kršili pretpostavku nevinosti i vršili pritisak na sud da je pritvore i osude.

- Svesni su kakvu su grešku napravili ministar pravde i ostale državne institucije. Na pravdi boga su nevinu devojku poslali u zatvor, pa je logično očekivati da Sari predstoji montiran sudski proces, u kome ona mora da bude osuđena! Sara će biti osuđena samo da bi se institucije pokrile i skinule odgovornost - tvrdi naš izvor iz Crne Gore.

Izjava crnogorskog ministra pravde, kojom je direktno prekršio pretpostavku nevinosti osumnjičene Sare Vidak, može se posmatrati i kao očigledan pritisak na sud i tužilaštvo. Svaki govor kojim se krši pretpostavka nevinosti, koja je zagarantovana Ustavom krše se i ljudska prava svakog okrivljenog, u ovom slučaju osumnjičene Beograđanke.

ČETIRI PITANJA ZA MINISTRA PRAVDE CRNE GORE ZORANA PAŽINA

foto: EPA

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track