RAT U JUŽNOAFRIČKOM PODZEMLJU! Ubijen i drugi advokat Arkanovog ubice: Dobrosav Gavrić zabrinut za svoju bezbednost! Odbijen mu azil!
Foto: Kurir štampano

KRVAVA SERIJA

RAT U JUŽNOAFRIČKOM PODZEMLJU! Ubijen i drugi advokat Arkanovog ubice: Dobrosav Gavrić zabrinut za svoju bezbednost! Odbijen mu azil!

Crna Hronika -


Pit Mihalik (50), advokat Dobrosava Gavrića, osuđenog ubice Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Garića 2000. u Beogradu, likvidiran je juče ujutru u Kejptaunu, i to naočigled svoje dvoje maloletne dece, koje je dovezao u privatnu školu. Mihalik je drugi advokat Dobrosava Gavrića koji je stradao u poslednje dve godine, Nurudin Hasan, Mihalikov kolega s kojim je zajedno radio na oslobađanju Arkanovog ubice, likvidiran je na gotovo isti način 2016. i sedma žrtva iz njegovog okruženja .

Podsetimo, Ustavni sud JAR pre mesec dana odbio je Gavrićevu žalbu za azil. - Veruje se da je Gavrićevu odbranu posle hapšenja u JAR finansirao njegov ubijeni prijatelj Milan Đuričić Miki. Đuričić mu je plaćao najbolje i najskuplje advokate, među kojima je bio i ubijeni Pit Mihalik. Između ostalog, zahvaljujući Mihaliku, Gavrić je uspevao da sedam godina prolongira izručenje Srbiji - kaže izvor i dodaje da je 28. septembra ustavni sud doneo odluku kojom je Arkanovom ubici uskratio dobijanje statusa izbeglice.

Đavolji advokat

Kako prenose južnoafrički mediji, ubica mu je ispalio hitac u glavu, a tokom pucnjave ranio i Mihalikovog osmogodišnjeg sina.

- Sve se desilo u sekundi, tako brzo da nismo ni bili svesni šta se desilo. Mihalik je oko 7.30 automobilom dovezao decu do škole u Grin Pointu, luksuznom delu Kejptauna. Videla sam da je jedan čovek ispalio dva hica kroz prozor automobila. Čini mi se da je imao pištolj srebrne boje, prosto je blesnuo. Ličio je na igračku. Ubica je u rukama imao i neku aktentašnu u koju je potom stavio oružje, otrčao do metalik sivog auta i odjurio - ispričala je žena očevidac tamošnjim medijima i dodala da je potom čula devojčicu kako vrišti u kolima.

foto: IOL Printscreen

Kako prenose južnoafrički mediji, Mihalik, kog su u toj državi zvali "đavolji advokat" jer je branio mnoge moćne kriminalce, imao je značajnu ulogu u tome što Gavrić skoro osam godina uspešno uspeva da odloži izručenje Srbiji. Oni podsećaju da je Nurudin Hasan, Mihalikov kolega s kojim je zajedno radio na oslobađanju Arkanovog ubice, likvidiran na gotovo isti način 2016.

- Potraga za ubicom je u toku. Zasad, istraga se vodi u dva smera. Prvi je da je poznati advokat stradao zbog toga što se zamerio suparniku nekog svog moćnog klijenta, dok je drugi pravac istrage to što je branio Dobrosava Gavrića. On je drugi ubijeni Gavrićev advokat i sedma žrtva iz njegovog okruženja - otkrili su izvori.

Mihalikove porodične tragedije Ubile mu se majka, sestra i supruga

Advokat Pit Mihalik, kako pišu tamošnji mediji, imao je i telohranitelja koji je bio u automobilu kojim je vozio decu u školu, udaljenu samo nekoliko minuta od njegove kuće u elitnom delu grada. Decu je odgajao sam, pošto mu se žena pre nekoliko godina ubila. I njegove majka i sestra su izvršile samoubistvo. - Bio je posvećen otac. Bio bi uništen kada bi znao da mu je sin ranjen - rekao je prijatelj. Mediji su juče preneli da njegov sin nije životno ugrožen. Oni su naveli i da je svojevremeno, posle smrti supruge, uhvaćen u zagrljaju poznate južnoafričke manekenke Tasmin Tobit.

Posle likvidacije Milana Đuričića Mikija u toj državi, za kojim je Srbija takođe tragala zbog ubistva Arkana, ali i Gorgija Gorga Darmanovića, dvostrukog agenta iz JAR, kako je Kurir pisao, Gavriću je navodno pojačano obezbeđenje u zatvoru, a advokati su iz straha za sopstvenu bezbednost počeli da mu otkazuju punomoćja. Razlog je, kako je naš izvor tada otkrio, to što su bili uplašeni da bi i sami mogli da postanu meta mafije koja želi da dođe do njihovog klijenta koji je u strogo čuvanom zatvoru.

- Ne isključuje se mogućnost da su i dalje na meti svi oni koji su nekada bili bliski češkom bosu Radovanu Krejčiru, ali su se posle izbijanja sukoba u podzemlju priklonili suparničkom klanu Sirila Bike. U trenutku likvidacije 2011, s Bikom je u automobilu bio upravo Gavrić, koji je tada ranjen - podseća sagovornik Kurira.

Hronologija

Stradalo petoro Srba

april 2018 - Milan Miki Đuričić, za kojim je Srbija tragala jer je bio osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, ubijen je u sačekuši na semaforu u Johanezburgu, kada je krenuo na ručak s odbeglim pripadnikom "zemunskog klana" maj 2018 - Gorgija Gorg Darmanović, dvostruki agent iz JAR, ubijen je na Novom Beogradu, a navodno se dovodio u vezu s podzemljem te države. Spekulisalo se da je bio dobar prijatelj Đuričićem jul 2018 - U Johanezburgu, u istom delu grada u kom je ubijen i Đuričić, likvidiran je Darko Kulić. Posle likvidacije, spekulisalo se da je likvidiran jer je znao ko je ubio Mikija Đuričića, a navodno je imao veze i sa ubistvom Gorgija Gorga Darmanovića septembar 2018 - Đorđe Mihaljević (44), trgovac dijamantima i zlatom, ubijen je u svom "poršeu", kada su mu dvojica napadača prišla na motorima dok je stajao na semaforu oktobar 2018. - Rade Dragojević Ćentica, koji dvadesetak godina živi i radi u Južnoafričkoj Republici, teško je ranjen u sačekuši u naselju Rivonija u Johanezburgu

(Kurir.rs/Danijela Jovanović/ foto: Printsceen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track