OVO JE BIO PLAN OTMIČARA MALOG PETRA MITROVIĆA (13): Dajte 500.000 evra da vam vratimo dete živo!
Foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

OTKRIVAMO

OVO JE BIO PLAN OTMIČARA MALOG PETRA MITROVIĆA (13): Dajte 500.000 evra da vam vratimo dete živo!

Crna Hronika -

Propao im plan... Marko Jovišić nameravao je da sa svojim sinovima i njihovim drugom od roditelja Petra Mitrovića traži otkup, ali ih je policija osujetila u tome jer su uhapšeni pre nego što su stigli da pošalju zastrašujuću poruku.

Marko Jovišić (54), koji je sa sinovima Lazarom (19) i N. J. (17), kao i njihovim drugom Aleksom Mrđom (18), oteo Petra Mitrovića (13) iz Stare Pazove, planirao je da od roditelja za otkup dečaka traži 500.000 evra!

Policajci ga priveli na saslušanje kod tužioca... Marko Jovišić
Policajci ga priveli na saslušanje kod tužioca... Marko Jovišićfoto: Zorana Jevtić

Kako saznajemo, četvorica osumnjičenih su dečaka pratila, a namera im je bila da iznos dodatno uvećaju tako što će kidnapovati i njegovog brata.

Spustio glavu... Lazar Jovišić
Spustio glavu... Lazar Jovišićfoto: Zorana Jevtić
Ispred tužilaštva... Aleksa Mrđa
Ispred tužilaštva... Aleksa Mrđafoto: Zorana Jevtić

Presreli ga kolima

- Da su detaljno razradili plan otmice, svedoči i činjenica da su unapred obezbedili zapuštenu vikendicu u Belegišu kraj Dunava koja im se učinila najpogodnijom, s obzirom na to da je na nepristupačnom mestu, a u okolini nema stambenih objekata. Računali su da, čak i u slučaju da dečak pokuša da pruži otpor ili doziva pomoć, niko neće ništa čuti - otkriva izvor Kurira iz istrage.

Mesto gde su držali kidnapovanog Petra... Napuštena kuća u Belegišu
Mesto gde su držali kidnapovanog Petra... Napuštena kuća u Belegišufoto: Kurir

Motiv otmice bio je novac, a gotovo su bili sigurni da će Petrovi roditelji, koji su imućni, izdvojiti pola miliona evra da bi im sina vratili živog i zdravog.

Mesto gde su držali kidnapovanog Petra... Napuštena kuća u Belegišu
Mesto gde su držali kidnapovanog Petra... Napuštena kuća u Belegišufoto: Kurir

- Navodno su imali plan da, pošto dečaka odvedu u napuštenu straćaru, roditeljima pošalju poruku da će im dete vratiti živo ako im isplate 500.000 evra. Međutim, nisu ni stigli da traže otkup, jer je policija odmah krenula u potragu za nestalim dečakom, ali i za osumnjičenim kidnaperima - objašnjava naš izvor.

Iako je nedvosmisleno utvrđeno da je novac bio cilj, Petrov deda je otkrio da je on svojevremeno hapsio najstarijeg Jovišića i da smatra da je on možda zato hteo da mu se osveti.

- Radio sam u policiji i upravo sam vodio slučaj Marka Jovišića, bio je osumnjičen za otmicu. Taj Jovišić je kriminalac povratnik. Sveti se - rekao je Branislav Mitrović, Petrov deda.

Komšije porodice Mitrović potvrdile su da je Branislav bio inspektor i da je pre dvadesetak godina hapsio najstarijeg Jovišića.

- On je poznat kao problematičan. Ne znamo da li otmica ima veze s tim što ga je Branislav hapsio, ali treba ispitati i to. Njega nema ko nije hapsio u Pazovi, on je i sada navodno bio pod istragom zbog nekog razbojništva i vidite šta je uradio - pričaju komšije.

Na sigurnom... Petar Mitrović
Na sigurnom... Petar Mitrovićfoto: Privatna Arhiva

Kako je Kurir pisao, Petar je otet u subotu oko 23.30 sati. Otmičari su ga presreli „puntom“, ugurali u njega, stavili mu džemper preko glave, vezali ga lancima i odvezli u napuštenu vikendicu. S dečakom je ostao Lazar Jovišić i sve vreme mu je držao pištolj uperen u glavu. Policija je u spektakularnoj akciji za manje od 24 sata uspela da otkrije otmičare i oslobodi dečaka.

- Policija je identifikovala i vlasnika kuće u Belegišu. Ispostavilo se da ona pripada drugu Jovišićevih sinova. Iako je u prvo vreme tvrdio da ne zna ništa o otmici malog Petra, niti o tome da su kuću koristili otac i braća, kasnije je ipak priznao da su Jovišići tražili ključ i da im ga je dao, ali da su rekli da tamo nameravaju da vode devojke - objašnjava sagovornik.

Psihički jak

Otac malog Petra Goran Mitrović potvrdio je da je policija, kad je upala u vikendicu, u njoj zatekla jednog otmičara, dok su ostali ranije uhapšeni.

foto: Zorana Jevtić

- Policija je radila ceo dan, oko 21.30 su stigli i specijalci. Oko 22 svi su krenuli na teren. Nisam znao koliko otmičara ima, plašio sam se da ne uzvrate vatrom, da mi dete ne strada - kaže dečakov otac i dodaje da on ima povrede, ali da ga otmičari nisu mučili, već ih je zadobio kad je pao s bicikla.

- Nešto ranije starijem sinu su ukrali bicikl. Kad su ga presreli, Petar je mislio da će i njemu uraditi isto, nije pomišljao na otmicu. Dok su ga njih trojica hvatala, pao je s bicikla i rasekao usnu. Dete je zdravo i fizički i mentalno, i na njemu se ne vide promene - rekao je Goran.

Trojica otmičara juče su privedena na saslušanje u Više tužilaštvo, dok je protiv maloletnog N. J. podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Deda uhapšenih

ŠTA DA KAŽEM, DOGODILO SE

foto: Zorana Jevtić

Lazo Jovišić, otac osumnjičenog Marka i deda osumnjičenih Lazara i N. J., kaže da on o otmici ne zna ništa, da čak i ne pali televizor.

- Šta da kažem, tragedija. Pa, sad - dogodilo se, eto, dogodilo se, živ u zemlju ne mogu - kaže Lazo i dodaje da je N. J. sa njim u kući, da on takođe ništa ne zna, ali da ga je policija ispitala.

Mrđina maćeha

ALEKSINA SESTRA IDE S PETROM U RAZRED

Maćeha Alekse Mrđe kaže da su iznenađeni.

- Aleksa jeste bio nestašan ali ovako nešto nismo očekivali. Njegova sestra ide s Petrom u odeljenje, ali sada nije otišla u školu - priča maćeha Snežana i dodaje:

- Moj suprug poznaje Gorana. Aleksina majka je u Hrvatskoj i ima svoju porodicu. Sve ovo što se desilo je velika katastrofa.

Ozbiljan dosije

PLJAČKAO OBUČEN U POLICAJCA

Marko Jovišić je stari znanac policije. Novosadska kriminalistička policija hapsila ga je u dva navrata, posle čega je bio na višegodišnjoj robiji. Pre 15 godina na obodu Fruške gore napadači obučeni u policijske uniforme presreli su kombi beogradske agencije koji je transportovao novac. Brutalni razbojnici razoružali su vozača i njegovog pratioca, vezali ih i ostavili u šumi i s džakovima para pobegli. „Policijski“ „golf“ zapalili su na ulasku u Sremske Karlovce. Nekoliko dana kasnije policija je uhapsila Jovišića i petoricu članova njegove grupe.

foto: Printscreen Facebook

- On je tada osuđen, ali je ubrzo posle puštanja na slobodu ponovo uhapšen. Inspektori su mu pre četiri godine stavili lisice u Petrovaradinu, u trenutku dok je iznuđivao novac na osnovu nepostojećeg duga - otkriva izvor Kurira. Inače, Jovišić je na Fejsbuku objavljivao fotografije iz KPZ Sremska Mitrovica. On se hvalio i prijateljstvom sa Izetom Ajdinovićem iz Novog Pazara, koga su Evropol i Enfast u jednom trenutku označili kao najvećeg begunca.

Kurir.rs/J. S. - J. I. - J. R. Foto: Zorana Jevtić, privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track