U TOKU PRETRESI I HAPŠENJA ŠIROM SRBIJE: Kopači blaga iskopavali antičke dragocenosti, pa prodavali u inostranstvu
Foto: Dado Đilas, Ilustracija

NEVIĐENA PLJAČKA

U TOKU PRETRESI I HAPŠENJA ŠIROM SRBIJE: Kopači blaga iskopavali antičke dragocenosti, pa prodavali u inostranstvu

Crna Hronika -

Po nalogu tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa pravosudnim organima Italije uhapšeno je 13 osumnjičenih za nezakonito pribavljanje i prodaju starog rimskog novca koji se smatra kulturnim dobrom Srbije.

U toku su privođenja lica i pretresi stanova na više lokacija na teritoriji Srbije, saopšteno je iz tužilaštva.

Precizira se da je nakon višemesečnog operativnog rada i primena posebnih dokaznih radnji u saradnji sa Službom za borbu protiv organzovanog kriminala utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je u periodu od 25. decembra 2018. do danas na različitim lokalitetima Srbije pomoću metal detektora pronalazila i oduzimala stvari koje predstavljaju kulturna dobra, odnosno dobra koja uživaju prethodnu zaštitu Republike Srbije shodno Zakonu o kulturnim dobrima Republike Srbije, a koja su u njenom vlasništvu.

Sumnja se da je ova kriminalna grupa, pomoću alata za kopanje najpre detektovala u zemljištu takve stvari potom iste iskopavala, skrivala na unapred određenim lokacijama, zatim vršila procenu autentičnosti i procenu tržišne vrednosti, a onda prodavala kupcima u zemlji i inostranstvu.

Reč je o starom rimskom novcu koji potiče iz perioda do Trećeg veka nove ere, gemama, fibulama i drugom, čijim pribavljanjem odnosno prodajom je ova organzovana kriminalna grupa ostvarila višemilionsku protivpravnu imovinsku korist, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Osumnjičenima se stavlja na teret izvršenje krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teška krađa i prikrivanje.

Tužilac za organizovani kriminal će nakon što policijski službenici uz krivičnu prijavu sprovedu u Tužilaštvo ovu 13-članu grupu, saslušati privedena lica i odlučiti o daljem toku krivičnog postupka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track