BULEVARI SMRTI: Zbog bahatih i pijanih vozača, za samo 6 meseci stradalo je 7 osoba, među njima i mali Andrej (12)!
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

strašno

BULEVARI SMRTI: Zbog bahatih i pijanih vozača, za samo 6 meseci stradalo je 7 osoba, među njima i mali Andrej (12)!

Crna Hronika -

Niški bulevari često su mesta na kojima se dešavaju najteže saobraćajne nesreće, te je, zbog bahate, brze i vožnje u pijanom stanju, za samo za šest meseci u stravičnim udesima na njima ugašeno sedam života, među kojima i život jednog deteta.

Nišlije još oplakuju žrtve strašne saobraćajne nesreće u kojoj su 4. januara poginuli pešaci Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilić (48), kada ih je na trotoaru pokosio bahati vozač “audija” Nemanja S. (19) iz Beograda. On se po nekim nezvaničnim procenama kretao brzinom od oko 150 kilometara na čas, kada je izgubio kontrolu izleteo sa kolovoza i naleteo na pešake. Telo dečaka nakon naletanja automobila odletelo je preko dva metra visoke ograde i on je nastradao na licu mesta, dok je Ilić odbačen više desetina metara, zadobivši povrede od kojih je preminuo u bolnici sat vremena kasnije.

Ova nesreća desila posle nešto više od mesec od tragičd smrti Jovane Petković (25) iz Žitorađe kod Vladičinog Hana, koja je preminula 29. novembra od teških povreda zadobijenih u sudaru 21.novembra na Bulevaru Nemanjića. Nesrećna devojka, se nalazila za volanom automobila marke BMW kada se, u nju vozeći u pijanom stanju, sa oko jedan promil alkohola u krvi zakucao „golf“ kojim je upravljao M.G. (20) iz Niša.

Jovana je sa povredama opasnim po život prebačena u KC Niš gde je preminula 29. novembra. Vožnja u pijanom stanju bila je uzrok još jednog stravičnog udesa na niškim bulevarima koji se desio u novembru. Srba Živković (20) iz Gornje Vrežine poginuo je 1. novembra oko 3.30 časova na Bulevaru Nikole Tesle kada je BMW kojim je upravljao njegov drug S. B. (27), nakon izlaska iz kružnog toka, izleteo sa kolovoza i udario u žardinjeru, pa u zgradu „Niš auta“. Vozač S. B. je bio pijan i imao je oko 1,2 promila alkohola u krvi, a teškim posledicama ove nesreće doprinelo je sigurno i to što S.B. uopšte nije imao položen vozački ispit.

Vozač motocikla marke "honda" M. P. (29) iz Bora, poginuo je na Bulevaru 12. februar 14. jula u 22.45 časova nakon sudara sa automobilom "ford mondeo" kojim je upravljao J.S. (30) iz Niša. Na Bulevaru Nemanjića 12. jula u 9.30 časova stradao je pešak star 50 godina kada ga je, dok je prelazio kolovoz van pešačkog prelaza, udarila "škoda" aranđelovačkih tablica koju je vozio Nišlija star 46 godina. Vozač motorcikla marke „jamaha“ Miloš Branković (27) poginuo je 30. juna oko 13.20 časova u saobraćajnoj nesreći na Bulevaru Nikole Tesle u sudaru sa "puntom" kojim je upravljao S. S. (22) iz Niša.

U "audiju" beogradskih tablica još dvoje maloletnika

- Kobne večeri kada je Nemanja Stamenković (19) kako se sumja izazvao neserću u kojoj su stradali dečak i pešak, sa njim su u automobilu bila još dva maloletnika sa kojima je policija obavila razgovor neposredno nakon nesreće u prisustvu roditelja, navela je niška policija u saopštenju.

Nakon poslednje nesreće Nišlije u kojoj su 4. januara stradali nedužni pešaci - dvanaestogodišnji dečak i otac troje dece, veliki broj Nišlija protestovao je u subotu na Bulevaru Medijana, tražeći hitne mere za bezbedniji saobraćaj. Načelnik niške saobraćajne policije smenjen je u ponedeljak nakon sastanka ministra Aleksandra Vulina sa čelnicima niške policije, a naložene su pojačane kontrole saobraćaja. Prva takva kontrola koja je izvedena u ponedeljak pokazala je veliku nedisciplinu vozača u saobraćaju jer je otkriven i procesuiran čak 101 prekršaj.

U pojačanoj kontroli saobraćaja otkriven je vozač koji je vozio 146,9 kilometara na čas na delu puta gde je ograničenje 50 kilometara na čas i vozač koji je bio za volanom iako je imao u krvi procenat alkohola od 2,18 promila, čime je sprečeno da dođe do novih tragedija.

Oni su odmah i kažnjeni u skraćenom postupku u Prekršajnom sudu u Nišu. Vozač star 22 godine koji je sinoć divljao BMW-om na Bulevaru dr Zorana Đinđića vozeći 146,9 kilometara na čas i porošavši na crveno svetlo kažnjen je ekspresno u prekršajnom postupku sa 150.000 dinara, zabranom upravljanja vozila B kategorije godinu dana i 21 kaznenim poenom dok je pijani vozač dobio 30 dana zatvora i kaznu od 120.000 dinara.

- Oba vozača su kažnjena zbog nasilničke vožnje. Ukoliko postane presuda pravosnažna, vozaču koji je vozio 146,9 kilometara na čas i koji je prošao kroz crveno svetlo, biće poništena vozačka dozvola jer je dobio maksimalan broj kaznenih poena. Pijani vozač nije mogao da bude kažnjen kaznenim poenima i oduzimanjem dozvole jer nema našu dozvolu. On živi i radi u Luksemburgu i ima dvojno državljanstvo, srpsko i bugarsko, a dozvola je izdata u Luksemburgu. On na presudu ima pravo žalbe od osam dana s tim što će odmah biti upućen na izdržavanje kazne - kaže za "Blic" predsednik Prekršajnog suda u Nišu Mišel Marković.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track