ONI UBIJAJU NAŠU DECU I PEŠAKE U SAOBRAĆAJU: Ovo je profil UBICE ZA VOLANOM: Ima do 25 godina, vozi audi ili BMW i koristi drogu!
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić, Facebook Printscreen

BAHATI

ONI UBIJAJU NAŠU DECU I PEŠAKE U SAOBRAĆAJU: Ovo je profil UBICE ZA VOLANOM: Ima do 25 godina, vozi audi ili BMW i koristi drogu!

Društvo -

Često budu u teško alkoholisanom stanju, a u poslednje vreme je i mnogo njih pod uticajem narkotika, kaže kapetan Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije

Još jedna u nizu tragedija izazvanih bahatom vožnjom desila se 4. januara, kada je mladić N. S. (19) iz Beograda velikom brzinom „audijem“ na trotoaru u Bulevaru Medijana u Nišu i ubio oca troje maloletne dece Dejana Ilića (48) i dečaka Andreja Prekljušaja (12).

Policija, Presretači
foto: Nemanja Nikolić

Prema rečima Kurirovog izvora iz istrage, „audi“ sa čak 250 konjskih snaga se po pljusku navodno kretao brzinom od 180 km/h i proklizao po vlažnom kolovozu, skrenuo na trotoar i izazvao tragediju.

Nažalost, ovakvi slučajevi nisu retkost na srpskim putevima, a kapetan policije Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP Srbije otkriva za Kurir da je najveća brzina koja je skoro zabeležena na srpskim putevima - 254,1 km/h, a kojom je vozio turski državljanin na auto-putu Beograd - Novi Sad.

Policija, Presretači
foto: Nemanja Nikolić, Kurir

- Tokom noći saobraćajna policija u poslednje vreme najviše zaustavlja mlade ljude koji nasilnički voze brze i jake automobile. Nasilnička vožnja je najopasniji, najteži i najstrože sankcionisani prekršaj u saobraćaju, a u prvih 11 meseci 2020. imali smo 1.600 takvih prekršaja, dok ih je 2019. bilo 2.000 - kazao je Radenković:

- Kod prekoračenja brzine zastupljena su uglavnom skuplja i jača vozila, kao što su „audi“ ili BMW... Ti vozači po pravilu imaju do 25 godina, često budu u teško alkoholisanom stanju, a u poslednje vreme je i mnogo njih pod uticajem psihoaktivnih supstanci. Naravno da ne voze svi mladi tako.

Policija, Presretači
foto: Nemanja Nikolić

Radenković dodaje da preko dana nema pravila što se tiče uzrasta i vrste vozila kada se prave prekršaji:

- Kada je reč o alkoholu, tu možete videti i vozače skupih automobila, ali i one na traktoru i biciklu. Na licu mesta možemo da testiramo i da li je neko pod uticajem psihoaktivnih supstanci, jer svaki presretač ima uređaj koji meri prisustvo sedam najčešćih droga.

Niš, Audi, nesreća
foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Prema njegovim rečima, u redovnim patrolama saobraćajaca u najvećem broju slučajeva iz reda nasilničke vožnje prekršaj je potpuna alkoholisanost vozača, a kada je reč o presretačima, ubedljivo najčešće su u pitanju prekoračenja brzine.

MARKO NICOVIĆ

Ugledaju sa na „beogradskog fantoma“

Među omladinom je sada to popularno, jer su se nagledali filmova poput „Južnog vetra“ i „Beogradskog fantoma“. Razlog je potreba za pažnjom, dokazivanjem, adrenalinom... Međutim, time rizikuju i svoje i tuđe živote, a bezbroj njih je završilo u invalidskim kolicima. Pretpostavljam da se ugledaju na Vladu Fantoma, koji im je bio preteča, a koji je krao brza kola i pravio šou, ali i probleme policiji. Mi smo jurili za njim, a građani su uzimali stolice da sve to gledaju - kaže za Kurir kriminolog Marko Nicović, koji je svojevremeno jurio čuvenog „beogradskog fantoma“ Vladu Vasiljevića.

DRAGAN OGNJANOVIĆ PREŽIVEO TRAGEDIJU

Malom Andreju dugujem svoj život

Nišlija Dejan Ilić (48), koji je poginuo 4. januara u saobraćajnoj nesreći u Nišu, sahranjen je na Vrežinskom groblju, a među onima koji su ga ispratili na večni počinak bio je i Dragan Ognjanović, koji je čudom preživeo tragediju te kobne večeri. Tada je stradao i Andrej Prekljušaj (12).

- Malom Andreju dugujem svoj život. Tužno je reći, ali da nije bilo njega, i mene bi sahranili kraj mog prijatelja. Taj koji je došao u Niš da pokaže svoj automobil leteo je ka nama, i moj pokojni prijatelj i ja bili smo ispred ovog malog mučenika. Kada je njega udario, puklo je, pa sam se okrenuo i video da se auto kreće bočno prema meni. To dete je stradalo i tako meni spaslo život. Duša hoće da mi eksplodira - ispričao je za Novosti Ognjanović.

PRESRETAČI OTKRIVAJU

Vade se na negativan PCR test

Policajci koji su angažovani na presretaču ispričali su novinarima Kurira koji su najčešće izgovori bahatih vozača.

Policija, Presretači
foto: Kurir
Policija, Presretači
foto: Kurir

- U poslednje vreme se sve češće dešava da se dosta vozača vadi na negativan PCR test na koronavirus! Pogotovu stranci tvrde da moraju da prođu kroz Srbiju dok im ne istekne važenje testa. Imali smo skoro i dečka koji je tvrdio da je saznao da mu je devojka trudna, pa je od sreće vozio preko 200 km/h.

NEKI OD TEŠKIH SLUČAJEVA NASILNIČKE VOŽNJE

4. januara 2021. u Nišu je mladi N. S (19) velikom brzinom“audijem“ uleteo po kiši na trotoar i ubio dvoje ljudi, a veruje se da se kretao brzinom oko 180 km/h

3. novembra 2020. oko jedan sat iza ponoći, na auto-putu Beograd-Niš zaustavljen je vozač „audija Q7“ koji se kretao brzinom 241 km/h sa 1,01 promilom alkohola u krvi. Te iste večeri ovaj vozač je oko 21.30 bio zaustavljen nakon što je išao brzinom 165,8km/h u mestu gde je ograničenje 80, što ne spada po zakonu u red nasilničke vožnje, pa nije bilo osnova da se tada isključi iz saobraćaja

11. novembra 2020. zaustavljen je vozač star 21 godinu koji je vozio je BMW serije 3 brzinom 167,3 km/h na mestu gde je ograničenje 80 km/h, nije stao na znak policije i prošao je na dva crvena svetla. Kada je zaustavljen, utvrđeno je da je u stanju teške alkoholisanosti i pod dejstvom kokaina

(Kurir.rs / Jelena Pronić / Foto:Nemanja Nikolić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track