JEDNA DEVOJKA ODUSTALA OD TUŽBE PROTIV MIKE ALEKSIĆA: Dala iskaz pa odlučila da ga ne tereti lično
Foto: Dado Đilas

SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO SRBIJU

JEDNA DEVOJKA ODUSTALA OD TUŽBE PROTIV MIKE ALEKSIĆA: Dala iskaz pa odlučila da ga ne tereti lično

Crna Hronika -

Od šest devojaka koje su optužile reditelja i vlasnika škole glume "Stvar srca" Miroslava Miku Aleksića (68) za silovanje ili nedozvoljene polne radnje, jedna je proteklih dana - odustala od tužbe.

Prema nezvaničnim saznanjima, ova glumica je u policiji prethodno dala iskaz o svemu što je proživela pohađajući ovaj poznati studio u strogom centru Beograda, misleći da će biti svedok. Kada je, međutim, saznala da je njena uloga oštećene, odustala je i odlučila da ga ona lično ne tereti, pišu Novosti.

S obzirom na novonastalu situaciju i ovo povlačenje, ostalo je da još dve devojke, koje su optužile Aleksića da ih je seksualno zlostavljao, budu saslušane u Višem tužilaštvu u Beogradu. One ne žele da se otkriva njihov identitet, a jedna od njih je i maloletna. Kako se saznaje, one će svoje iskaze dati krajem nedelje.

Do sada su u Tužilaštvu izjave dale glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić i još jedna devojka (21). One su po pet sati detaljno pričale kroz kakav su pakao prolazile, a njihovi advokati su objasnili da su sećanja veoma teško podnele. Njihovi iskazi predstavljaju dokaze po kojima se postupa dalje u istrazi.

Podsetimo, Aleksić je uhapšen zbog sumnje da je od 2008. pa do 2020. godine u prostorijama svoje škole seksualno napastvovao tada maloletnu glumicu Milenu Radulović i još pet svojih učenica.

Za sada mu se na teret stavlja osam silovanja i sedam krivičnih dela nedozvoljene polne radnje.

On je na saslušanju negirao optužbe, tvrdeći da nikoga nije silovao. Ne spori da je u školi primenjivao "neke neuobičajene metode", ali je naveo "da je to bilo u cilju da ih što bolje pripremi za glumu i život u toj profesiji".

Zasad se još ne zna hoće li biti proširenja istrage i da li će se u tužilaštvu osim ovih pet devojaka pojaviti još oštećenih. Navodno se policiji sa sličnim pričama o seksualnom uznemiravanju od strane Aleksića protekle nedelje prijavilo još desetak devojaka.

Međutim, nakon njihovih iskaza treba da se razgraniči da li su bile žrtve seksualnih napada i da li u postupku mogu da budu oštećene ili će samo svedočiti o njegovim surovijim metodama predavanja.

Inače, u javnosti se ovih dana postavlja i pitanje zašto okrivljeni Aleksić i devojke koje ga optužuju nisu išle na poligraf. Jugoslav Tintor, advokat u ovom slučaju četiri oštećene devojke, kaže da se detektor laži "koristi samo u policijskom operativnom radu kada se ne zna ko je osumnjičen, pa da bi se suzio njihov broj":

- Poligraf nije zakonito sredstvo u postupku, jer je nepouzdan. Dešava se da ljudi koji su počinili krivično delo i za koje imate čvrste meterijalne dokaze, jer su ostavili DNK trag i snimila ih je jasno kamera, uspeju da ga prođu. Kod nas se poligrafu daje mitski značaj. Ako imaš dokaze, pa čak i ako su oni slabi, ne ide se na poligraf, jer ni on nije dokaz. Naročito na poligraf ne idu svedoci.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track