Najnovije vesti

PAO VOĐA KLANA AMERIKA: Miletu Miljanića uhapsili agenti FBA u njegovom stanu u Njujorku!
Priveden Mileta Miljanić, Foto: Printscreen

pronađeno mu oružje

PAO VOĐA KLANA AMERIKA: Miletu Miljanića uhapsili agenti FBA u njegovom stanu u Njujorku!

Crna Hronika
21:25h

Mileta Miljanić (61), zvani Majk, vođa klana „Amerika“, uhapšen je 23. februara u svom stanu u Njujorku!

Prema nezvaničnim informacijama, agenti FBI koji su upali u stan u kom živi s porodicom, u spavaćoj sobi pronašli su poluautomatski pištolj, zbog čega su mu stavili lisice i sproveli ga u pritvor! Navodno, on je priznao da je oružje koje je pronađeno njegovo.

Prvi čovek klana koji se, prema operativnim informacijama, bavi švercom kokaina iz Južne Amerike u Evropu, podsetimo, ima američko državljanstvo i odavno je poznat srpskoj, ali i ostalim svetskim policijama.

- U Srbiji je Miljanić hapšen samo jednom, tokom akcije „Sablja“, ali protiv njega tada nije pokrenut postupak pa je pušten iz pritvora - podseća on.

Miljanić je, takođe, osuđivan i u Italiji zbog šverca kokaina, a navodno se za isto krivično delo protiv njega vodi istraga i u SAD, gde godinama živi.

- Spekuliše se da njegov klan ima odlične veze u Kolumbiji i da su „prva ruka“ za prebacivanje kokaina u Evropu. Svoje ljude i ekspoziture, navodno, imaju širom sveta - dodaje on i podseća da je nedavno u Peruu Jakšić osuđen na 25 godina zatvora.

TUŽILAŠTVO  

Povezan sa unijom sindikata

Američko tužilaštvo otkrilo je pre dva meseca da je Džejms Kahil, šef unije sindikata iz Njujorka i saradnik guvernera ove države, koji je uhapšen u oktobru prošle godine zbog sumnje da je uzimao mito i radio na štetu radnika koje je zastupao, povezan s grupom „Amerika“, kao i da je u prisluškivanim razgovorima pominjao Miletu Miljanića. Navodno, Kahil je u razgovorima koje je tužilaštvo pribavilo Miljanića nazivao „svojim čovekom“.

Prvi veliki posao šverca kokaina za koji se vezuje Miljanićevo ime bio je 2004, kad je uhapšen u Švajcarskoj zbog šverca 114 kilograma ove droge u Atinu, zbog čega je izručen Grčkoj i u zatvoru je bio sve do 2009. Za isto krivično delo osuđen je i u Italiji na sedam godina zatvora, a mediji su spekulisali da i SAD vode istragu protiv njega zbog šverca droge.

- Navodno, njegov klan ima odlične veze u Kolumbiji i „prva su ruka“ za prebacivanje kokaina u Evropu. Svoje ljude i ekspoziture, navodno imaju širom sveta, ali on ne učestvuje direktno, već poslove vodi iz Njujorka - dodaje on i podseća da je nedavno u Peruu Jakšić osuđen na 25 godina zatvora.

Klan „Amerika“ je, podsetimo, sredinom devedesetih osnovao Vojislav Raičevič, zvani Voja Amerikanac, koji je preuzeo primat u beogradskom podzemlju. Raičević je nestao 1997. i tri godine kasnije je proglašen mrtvim, iako njegovo telo nikad nije pronađeno. Zbog Raičevićevog ubistva njegovi saradnici krenuli su u osvetu, što je rezultiralo serijom likvidacija, o kojima je policiji svojevremeno dao izjavu svedok pod pseudonimom „Srećko“.

Kurir.rs/ J. S.  Foto: screenshot  

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...