Najnovije vesti

MUTNE RABOTE VELJE NEVOLJE Belivukova ekipa imala u KAVAČKOM KLANU značajnu ulogu praktično su bili njihov BEOGRADSKI OGRANAK!
Foto: MUP Srbije, Starsport

povezani

MUTNE RABOTE VELJE NEVOLJE Belivukova ekipa imala u KAVAČKOM KLANU značajnu ulogu praktično su bili njihov BEOGRADSKI OGRANAK!

Crna Hronika
21:32h

Uhapšeni Veljko Belivuk (36) zvani Velja Nevolja igrao je veliku ulogu u "kavačkom klanu" iz Crne Gore s kojim je poslednjih godina oformio jaku saradnju. Belivuk je praktično bio vođa beogradskog ogranka ovog klana kojem je glavna delatnost distribucija kokaina, a očigledno je da ni tu nije hteo da se zaustavi, već je planirao spajanje njegove sa grupom koju je predvodio Darko Elez kako bi oformili najopasniji klan u Srbiji.

Belivuk je za kratak period postao izuzetno blizak sa vođama "kavačkog klana", Slobodanom Kašćelanom i Radojem Zvicerom, sa kojima je usko sarađivao. Koliko su se u jednom trenutku osilili i osećali nedodirljivo odlično pokazuje upravo njihov susret u Crnoj Gori koji se odigrao samo nekoliko dana pre nego što su Velji Nevolji stavljene lisice na ruke.

Krajem januara Belivuk i njegova "desna ruka" Marko Miljković Mare avionom su otišli do Tivta gde ih je sačekao Zvicer i njegovo obezbeđenje. Nisu se krili, nisu tajno ušli u Crnu Goru, niti su se trudnili da prođu što neprimetnije.

Radoje Zvicer, atentat, Ukrajina, Petar Jovanović, Milan Branković, škaljarski klan, kavački klan, rat klanova, Stefan Đukić, Emil Tuzović
foto: detective-info.com.ua

Naprotiv, vozili su se Zvicerovim blindiranim kolima, u pratnji obezbeđenja. Čak su Miljković, Belivuk i Zvicer u jednom trenutku privedeni u Crnoj Gori na informativni razgovor, a potom pušteni. Boravili su na primorju nekoliko dana, a onda su se Miljković i Belivuk avionom vratili u Beograd.

Otkriveno je da je u Tivtu planirana njihova likvidacija i pucači su uhapšeni, a njih dvojica su privedeni na informativni razgovor odmah po sletanju u Srbiju. Nekoliko dana kasnije "pali" su u velikoj policijskoj akciji protiv kriminalne organizacije koju su predvodili sa još 20 članova grupe.

Belivukova uloga u "kavačkom klanu" bila je distribucija droge po Srbiji, al i i obavljanje onih najprljavjih poslova. Velja Nevolja i njegova ekipa rešavali su, kako se sumnja, i mnoge likvidacije suparnika "kavačkog klana". Sumnja se da upravo oni stoje iza nekoliko otmica u Beogradu, ali i likvidacija. Velja Nevolja se dovodi u vezi sa ubistvom Aleksandra Šarca na parkingu tržnog centra u Beogradu, kao i likvidaciju Bojana Mirkovića, koji je bio blizak sa Veljinim suparnicima Šarcem i Lazarom Vukićevićem, kom se prošle godine, takođe, izgubio svaki trag.

Odmah nakon odvajanja Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera od nekada jedinstvenog "škaljarskog klana" i formiranja novog "kavačkog klana", vođe ove grupe odlučile su da krenu u mafijaški rat, borbu za prevlast u podzemlju i narko-tržištu i zadali su prvi udarac koji je označio početak krvave borbe.

Pre nego što su "bacili rukavicu" i likvidirali Gorana Radomana, nekadašnjeg bliskog saradnika i člana "škaljaraca", Kašćelan i Zvicer potražili su podršku i saradnju sa svim jačim kriminalnim grupama Crne Gore. Prema operativnim podacima podršku novom klanu pružila je kriminalna grupa okupljena oko Darka Šarića koji je tada završio iza rešetaka. Klanu se odmah za Šarićevom ekipom priklonila i "barska" grupa, potom i kriminalni-klan Šaranović. Slobodan Šaranović i Roganović.

Strahinja Stojanović, Kolumbijka, Sonja Suarez Gomez
foto: printscreen

Kako je "škaljarski" klan jačao u srpskom podzemlju, tako je i "kavački" odlučio da potraži saradnike među našim kriminalcima. U poslednjih nekoliko godina pojedine navijačke grupe u prestonici preuzele su primat u prodaji narkotika i demonstrirali su silu "na svakom ćošku", te su "kavači" ubrzo shvatili da im je najbolje da saradnju sklope sa najopasnijim među njima. Tako je u proteklih godinu, dve ovaj klan otpočeo blisku saradnju sa Veljkom Belivukom i partizanovom navijačkom grupom "Principi" (nekada "Janjičari") koju on predvodi. Belivuk je "Janjičare" preuzeo nakon ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Pored navedenih, uz "kavački" klan, koji je jačao kriminalne veze u Srbiji, stao je i Strahinja Stojanović. Prema operativnim informacijama, Stojanović je bio izvršilac nekoliko likvidacija i sa Milošem Delibašićem zvani Delija, istaknutim članom Šaranovićevog klana, napravio "dil". Ove dve grupe usko su počele da sarađuju kako bi lakše organizovali i sprovodili likvidacije koje su najviše izvršavane tokom 2017. i 2018. godine.

Prema operativnim informacijama, upravo oni stoje iza ubistava Nikole Bojovića u Beogradu, Miloša Vidakovića u Crnoj Gori, a tokom 2018. godine i iza likvidacije Dragoslava Ognjanovića Miše, advokata Luke Bojovića. Iste godine brutalno, eksplozijom bombe ispod automobila na Autokomandi, izvršena je egzekucija Siniše Milića zvanog Boske, pripadnika obezbeđenja i istaknutog člana grupe Filipa Koraća.

Bliski saradnici Velje Nevolje su i Strahinja Knežević i Crnogorac Nemanja Zurovac. Prema operativnim informacijama, njih dvojica su "pucači" ove kriminalne organizacije. Zurovac je prošle godine osuđen na dve godine zatvora zbog posedovanja nelegalnog oružja, dok je Knežević više puta zatican u društvu Velje Nevolje.

Kriminalna organizacija koju je predvodio Nevolja sumnjiči se za brojna krivična dela među kojima su i ona najjezivija - otmice, mučenja i ubistva. Sumnja se da upravo oni stoje iza brojnih otmica muškaraca u Beogradu. Opsežna istraga protiv ovog klana još je u toku.

 Kurir.rs/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...