EUROPOL NAPRAVIO NAMEŠTALJKU ČLANOVIMA KOTORSKOG KLANA: Kavčani se upecali na policajce koji su glumili da su kriminalci
Foto: Privatna Arhiva, Public

Raskrinkavanje

EUROPOL NAPRAVIO NAMEŠTALJKU ČLANOVIMA KOTORSKOG KLANA: Kavčani se upecali na policajce koji su glumili da su kriminalci

Crna Hronika -

EUROPOL i međunarodna policija uspeli su da "razbiju" kavački klan koji je delovao širom Evrope, jer su se infiltrirali i glumili njihove saradnike, piše crnogorski Dan.

- Sama akcija sprovođena je duži vremenski period i podrazumevala je infiltriranje pojedinih osoba iz službe među pripadnike i saradnike kotorskog klana. Ova kriminalna organizacija označena je u ovoj akciji kao deo balkanskog kartela i važila je za jednu od jačih grupa koja se bavila rasturanjem kokaina - piše Dan i dodaje da je operacija predstvaljala veliki izazov za EUROPOL.

- Pripadnici kavačkog klana bili su veoma mobilni i imali su svoju mrežu u više zemalja, pa to zahteva temeljnu i stalnu koordinaciju svih policijskih snaga uključenih u istragu - pojasnili su njihovi izvori.

Kako su naveli, vrh ove organizacije činili su kriminalci koji su samo učestvovali u pregovorima, ne vršeći nikakvu kompromitujuću radnju.

- Imali su oštre mere bezbednosti i izbegavali su da lično prisustvuju na sastancima. Glavni organizatori su samo nadgledali sve poslove s narkoticima - piše Dan i podseća da je rezultat ove međunarodne akcije 61 uhapšena osoba i zaplena skoto četiri tone kokaina.

zvicer, kašćelan, belivuk i miljković
zvicer, kašćelan, belivuk i miljkovićfoto: Privatna arhiva, Zorana Jevtić, Dado Đilas

Podsetimo, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu 21. oktobra protiv Slobodan Kašćelana i Radoja Zvicera, navodnih vođa kavačkog klana iz Kotora, zbog sumnje da su počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo, teško ubistvo putem pomaganja, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Inače, Međunarodne službe iz EU dostavile su crnogorskoj policiji nove poruke s tajne aplikacije Skaj, u kojima se vidi da se, osim policajaca s nadimcima Komita i Kardinal, s pripadnicima kavačkog klana dopisivao i policijski službenik čije je kodno ime na ovoj kriptovanoj mreži bilo Junior.

Prema pisanju Vijesti, deo novih poruka međunarodni partneri dostavili su Crnoj Gori 18. oktobra.

Prljave znacke, Veljko Belivuk, Crnogorska Policija, Sky telefon, Sky aplikacija
foto: Zorana Jevtić, Shutterstock, Printscreen

- U novim transkriptima je i komunikacija činovnika pravosudnih vlasti sa osobama sa one strane zakona. Navodno, oni su javljali članovima klanova da li će i kad biti podignute optužnice, obećavali ubrzanje postupaka za uslovni otpust, javljali kakve su odluke doneli - navodi izvor Vijesti.

- Članovi kavačkog klana navodno su razmenjivali poruke s policajcima čiji su nadimci na Skaju bili Junior, Komita i Kardinal - navode Vijesti.

miljković i belivuk
miljković i belivukfoto: MUP

Podsetimo, pre desetak dana na vanrednoj konferenciji koja je održana u Crnoj Gori, povodom velike afere u vezi s tim ko je s liste bezbednosno interesantnih osoba kojima je zabranjen ulazak u tu državu skinuo vođe jednog od najbrutalnijih klanova Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, otkriveno je da se Velja Nevolja preko Skaja dopisivao s najmanje dvojicom policijskih službenika, koji su upravo koristili šifrovane nadimke Kardinal i Komita.

- Proverava se čiji je nadimak bio Junior, kao i da li je on razmenjivao poruke direktno s Belivukom - rekao je naš izvor.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track