3 NAJVAŽNIJA PITANJA U SLUČAJU NESTANKA SPLIĆANINA: Igor Jurić se sastao sa Matejevim ocem i otkrio ključne detalje potrage
Foto: Branka Travica, Ana Paunković, Marina Lopičić

divi se nenadovoj snazi

3 NAJVAŽNIJA PITANJA U SLUČAJU NESTANKA SPLIĆANINA: Igor Jurić se sastao sa Matejevim ocem i otkrio ključne detalje potrage

Crna Hronika -

Već deset dana nema ni traga Mateju Perišu, 27-godišnjem Splićaninu koji je nestao u Beogradu, u noći između 30. i 31. decembra.

O ovom slučaju ponovo je govorio Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, čija je petnaestogodišnja ćerka Tijana oteta, zlostavljana i ubijena 2014. godine. Njen otmičar i ubica Dragan Đurić iz beogradskog naselja Surčin pronađen je i osuđen na 40 godina zatvora.

Govoreći o navodnom incidentu oko boce viskija u "Gotiku" u kome je navodno učestvovalo Matejevo društvo, Jurić je rekao:

- Ne mogu da tvrdim, ali prema mojim saznanjima u "Gotiku" nije postojao nikakav sukob u kome je učestvovao Matej ili njegovo društvo. Bio je neki nesporazum sa bocom alkoholnog pića, ali to je ostalo na nesporazumu. Policija je saslušala osoblje "Gotika" i zaista verujem da "Gotik" nije razlog Matejevog nestanka.

Igor Jurić, Matej Periš
foto: Tamara Trajković, Privatna Arhiva

Reka Sava je predmet potrage, iako ne postoji nikakav snimak ili dokaz koji bi ukazivao na to da je Matej ušao ili upao u reku, dodao je Jurić.

U celoj ovoj tužnoj priči oko Mateja, za koju se nadamo da će imati srećan završetak, po Jurićevom mišljenju tri su ključne stvari.

- Nas prvenstveno zanima gde je nastavak snimka sa gradskih kamera, koje su zabeležile Matejevo kretanje. Njegovo trčanje, odnosno kretanje vidi se na snimcima do susreta sa taksistom, odnosno do zaustavljanja taksija. Nakon toga, nema više snimaka, iako je taj deo grada pokriven nadzornim kamerama. Ako su u javnost pušteni snimci do susreta sa taksijem, odnosno taksistom, zašto nisu pušteni i oni nakon toga? - pita se Igor Jurić u razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju".

Drugo pitanje, koje je od krucijalne važnosti je pitanje Matejevog telefona.

- Gde je Matejev mobilni telefon, u koliko sati je isključen, kada je uhvaćen poslednji poziv, odnosno kada je poslata ili primljena poslednja SMS ili MMS poruka? Na kojoj je lokaciji ugašen telefon, odnosno gde se gubi signal telefona? Interesantno, u celoj ovoj priči i potrazi za Matejem niko ne spominje mobilni, a jedino je njega Matej poneo iz "Gotika". Ukoliko je Matej upao ili skočio u Savu, a sa sobom je imao telefon, taj se telefon u kontaktu sa rekom ugasio. Dakle, poslednji signal bi bio negde na obali. Ovo nije teorija zavere, ovo su pitanja na koje bi svako normalan želeo da ima odgovor - kaže Igor Jurić.

Isto tako Igora zanima i snimak od prvog dana, na kom se vidi osoba koja pliva u Savi.

- Ko je snimio nepoznatu osobu kako pliva u Savi i zašto je taj snimak pušten u javnost? Ako je neko, a jeste, snimio taj snimak, znači da je video i osobu koja skače, pada ili biva gurnuta u reku. Zašto je pušten taj snimak, ako na njemu nije Matej? Je li to napravljeno zato da se istraga usmeri u drugom smeru? Mi tražimo odgovore na ova pitanja, a niko ih do sada nije dao - nastavlja Jurić.

Kao otežavajuću okolnost nestanka Mateja Periša, Igor smatra izgubljeno vreme, od trenutka od kada je Matej nestao pa do početka potrage.

- Radi se o ukupno oko 15 i po sati izgubljenog vremena. Matejevi prijatelji su prvo došli u policiju u 10 sati 31. decembra. Tada su iz policije poslati da pretraže beogradske bolnice i u policiju se ponovno vraćaju u 18 sati. Jako puno vremena je tu izgubljeno. Mi smo nestanak naše Tijane prijavili nakon 10 minuta i opet smo bili u velikom zaostatku - mišljenja je Jurić.

Nenad Periš, Gotik, Matej Periš
foto: Ana Paunković

Igor Jurić se susreo i sa Nenadom Perišem, ocem nestalog Mateja.

- Čovek je ostavio na mene, ali ne samo na mene, već na celu Srbiju izuzetno jak, snažan dojam. On je jedna toliko jaka i stabilna osoba da to čoveka koji s njim priča ostavlja u čudu. Njegova smirenost je fascinantna. Mi smo 13 dana tražili našu Tijanu i ja sam mislio da sam jak, smiren, stabilan, ali ovo, kao što je snaga i smirenost Nenada Periša, nikada nisam video. Ja ga molim da izdrži, a mogu reći da se zaista radi o jednoj izuzetnoj osobi - govori Jurić.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija)

Bonus video:

00:39

Deo trase kojom se kretao Matej Periš u noći nestanka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track