OTKRIVAMO ŠTA SU POLICIJSKI PSI TRAŽILI U SUDNICI PRE POČETKA SUĐENJA VELJINOM KLANU: Bezbednost u zgradi bila na najvišem nivou!
Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković

suđenje decenije

OTKRIVAMO ŠTA SU POLICIJSKI PSI TRAŽILI U SUDNICI PRE POČETKA SUĐENJA VELJINOM KLANU: Bezbednost u zgradi bila na najvišem nivou!

Crna Hronika -

Suđenje decenije - Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i još 28 članova zlogčasne grupe koja se tereti za stravične zločine juče počela u Specijalnom sudu uz do sada neviđene mere obezveđenja

Početak suđenja Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i pripadnicima njihovog klana juče je kasnilo skoro tri sata sata, jer je navodno postojala bojazan da je u sudnici postavljen eksploziv!

Zbog toga su, kako nezvanično saznajemo, pripadnici policije sa specijalno obučenim psima detaljno pregledali najveću sudnicu Specijalnog suda u Beogradu, ali i hodnik i prostorije koje se nalaze pored sudnice.

belivuk i miljković na suđenju
belivuk i miljković na suđenjufoto: Kurir

Detaljan pretres

- U Sudu za organizovani kriminal u Ustaničkoj ulici ovako nešto dosad nije viđeno. Ovo je prvi put da specijalci uvode službene pse u zgradu i da pre početka suđenja detaljno češljaju prostorije! Zbog toga se sumnja da su oni najverovatnije proveravali da neko nije, pre početka procesa decenije, kako mnogi nazivaju ovaj sudski proces, u sud uneo oružje ili bombu - objašnjava naš izvor upoznat sa slučajem i dodaje:

- Postojala su operativna saznanja da bi tako nešto moglo da se desi, imajući u vidu ko su okrivljeni, ali i ko su žrtve. Naime, i jedni i drugi su iz kriminogene sredine i vrlo su opasni. Policija je vršila opsežne provere pre početka suđenja kako ne bi došlo nekog nepredviđenog incidenta. Neviđene mere obezbeđenja mogle su se juče videti i ispred zgrade Specijalnog suda - žandarmi sa dugim cevima stajali su na ulazu u zgradu, ali i oko nje. Pripadnici policije, koji su bili u službenim vozilima bili su naoružani i puškomitraljezima, takozvanim "sejačima smrti". Mnogi su se začudili ovoliko jakim policijskim snagama.

Jake mere obezbeđenja:

1 / 7 Foto: Ana Paunković

Blokirana ulica

- Nismo skoro nikada videli ovoliko policije, specijalaca, ali ni ovo oružje koje je policija imala. Najjače mere obezbeđenja u Srbiji prilikom nekog suđenja viđene su samo kada se sudilo pripadnicima zemunskog klana za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Mada, ni tada nije bilo ovakvo opsadno stanje - kaže naš izvor.

Kada su marice sa okrivljenima iz Centralnog zatvora počele da pristižu, bila je blokirana Ustanička ulica.

- Najpre su oko 14 sati, u pratnji vozila Žandarmerije, stigle četiri marice, a negde oko 16 sati, pristiglo je još šest marica, pa su se mnogi pitali zbog čega su pojedini okrivljeni toliko kasnili na suđenje - kaže izvor.

Pre suđenja u sud su počeli da pristižu advokati okrivljenih, jedan po jedan, kao i članovi porodice nekih od ubijenih muškaraca. Gotovo svi su u zgradu ušli spuštene glave i sa hiruškim maskama, tako da ih je bilo teško prpeoznati. Navodno, u sud su došle i supruge likvidiranih Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje. Svi oni morali su da prođu kroz KD vrata, stražari su ih pretresli, a na portirnici su ostavili telefone i lične karte.

Pet ubistava

Podsetimo, kriminalna grupa na čelu sa Veljkom Belivukom, zvanim Velja Nevolja, i Markom MIljkovićem, zvanim Mesar, optužena je za pet svirepih ubistava, trgovinu drogom i oružjem, otmicu i silovanje. Žrtve klana su Aleksandar Gligorijević, Goran Veličković, Milan Ljepoja, Lazar Vukićević i Zdravko Radojević.

- Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici protiv Belivuka, MIljkovića i još 28 pripadnika njihove grupe otkrilo je i mnoge bizarne detalje o funkcionisanju jednog od najbrutalnijih klanova na ovom prostoru. Ni jedno telo žrtava Belivukovog klana nije pronađeno, jer su ih osumnjičeni posle mučenja i ubijanja u posebnoj tajnoj prostoriji koju su međusobno zvali "klanica" komadali, mleli u industrijskoj mašini za mlevenje mesa, a potom stavljali u džakove i bacali u Dunav - podseća naš izvor.

Šeprtlja došao sa slobode

Maskirao se od glave do pete!

dimitrijević došao maskiran
dimitrijević došao maskiranfoto: Zorana Jevtić

Vladimir Dimitrijević, koji se optužnicom tereti da je za klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, prodavao narkotike i koji se brani sa slobode, došao je juče oko 13.15 sati u Specijalni sud u Beogradu masikran od gralave do pete i sav u crnom. Dimitrijević se tereti za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prodaju narkotika i jedan je od retkih pripadnika krimianlnog klana koji je pušten iz pritvora. Dimitrijević je došao u pratnji svog advokata, a lice je sakrio kapuljačom, naočarima i hiruškom maskom.

- Kako bi izbegao novinare i fotografisanje masikrao se tako da ga ni rođena majka ne bi prepoznala - objašnjava naš sagovornik. Inače, Vladimir Dimitrijevic je na Skaj aplikaciji imao nadimak Šeprtlja.

On je navodno bio automehaničar Veljka Belivuka, ali je u međuvremenu pristao da za klan prodaje kokain.

Jedina žena u klanu

Slađana promenila lični opis!

slađana sekulić promenila imidž
slađana sekulić promenila imidžfoto: Zorana Jevtić, Facebook

Slađana Sekulić (40), jedina žena na optužnici podignutoj protiv klana, nalazi se u kućnom pritvoru, a juče je došla u Speciljani sud potpuno neprepoznatljiva. Promenila je boju kose, imala je crne velike naočare, obučena sva u crno... I njen suprug, Vlado Georgijev, bivši policajac iz Loznice, koji je promenio ime i nekada se zvao Dejan Sekulic, takođe je juče bio u Ustaničkoj ulici, ali je doveden iz pritvora u marici. Prema navodima optužnice, Slađana Sekulić i njen muž, nisu učestvovali u ubistvima i nisu odlazili u "klanicu" u Ritopeku. Kako se navodi, sa još nekoliko optuženih učestvovali su u prometu droge, ali i u drugim poslovima.

- Sumnja se da su obaveštavali Belivuka o prisustvu policije u okolini stadiona u Humskoj, prostora koji su zvali "baza" - navodi se u optužnici.

Navodno, Slađana se na saslušanju branila rečima: "Ja sam samo žena, kao da bi mi oni rekli nešto".

Detalji optužnice

Kriminal krili iza Principa

Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici protiv 30 pripadnika kriminalne grupe navodi da su oni postali njeni pripadnici u periodu od početka 2019. godine i da su njeni članovi bili do hapšenja 4. februara 2021. Kako se navodi, grupa je za cilj imala vršenje krivičnih dela ubistava, otmice, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih maretija, a sve radi sticanja finansijske koristi.

Veljko Belivuk, Principi
foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić

- Belivuk i Miljković su stvorili plan da se pod paravanom navijačke grupe Principi vrše ova krivična dela kako bi se pored imovinske koristi stekao i primat u kriminogenoj sredini zastrašivanjem suparničkih kriminalnih grupa, preuzimanja prevlasti na tržištu droge, otmica i ubistava pripadnika drugih kriminalnih grupa, a koji su ostali pripadnici kriminalnee grupe prihvatili i postupali po nalozima i uputstvima organizatora, koji su donosili odluke - navodi se na početku optužnice.

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track