Najnovije vesti

"ZEMUNAC" ZA KOGA SE SUMNJALO DA JE PINK PANTER! IMA DEBEO DOSIJE: Evo ko je Aleksandar Zdravković koji je pucao na Milana Beka
Foto: Nemanja Nikolić

kazna mu povećana na 13 godina

"ZEMUNAC" ZA KOGA SE SUMNJALO DA JE PINK PANTER! IMA DEBEO DOSIJE: Evo ko je Aleksandar Zdravković koji je pucao na Milana Beka

Crna Hronika
21:00h

Apelacioni sud u Beogradu povećao je kaznu i pravosnažno osudio Aleksandra Zdravkovića na 13 godina zatvora zbog pokušaja ubistva biznismena Milana Beka 14. novembra 2014. na Senjaku.

Milan Beko teško je ranjen u klasičnoj sačekuši ispred svoje vile na Senjaku. Prema navodima iz optužnice, pomagač je mobilnim telefonom "specijala" Zdravkoviću javljao kuda se kreće automobil Milana Beka. Kada je biznismen stigao ispred svoje vile, napadač je prišao Bekovim kolima i iz "magnuma 357" pucao u prednji deo zadnjeg stakla vozila, iza suvozača, a zatim ispalio projektil u zadnji donji kvadrant stakla suvozačevih vrata.

Milan Beko, suđenje, Apelacioni sud, Aleksandar Zdravković
foto: Nemanja Nikolić

Potom je iz pištolja marke "Sig Sauer" model R210 ili "Zbrojevka 75" ispalio treći projektil u pravcu sedišta vozača, a metak je udario u plastiku kasete između vozačevog i suvozačevog sedišta sa desne strane.

Beko se tada okrenuo leđima prema vozaču i sa obe noge udario u suvozačeva vrata i iskočio iz vozila.

Optuženi je, prema optužnici, u kratkom vremenskom razmaku pištoljem marke "Sig Sauer" model R210 ili "Zbrojevka 75" sa dva metka u stomak pogodio Beka dok je stajao pored vozila, a zatim ga pogodio i trećim u desnu lopaticu.

Maja Adrovac
Maja Adrovacfoto: Marina Lopičić

Pokušaj njegovog ubistva od samog početka zavijen je u veo misterije u kojima se spominjala i Maja Adrovac koja je, podsetimo, pravosnažno oslobođena za ovaj slučaj. Maja je osam meseci posle napada, 17. jula 2015. uhapšena, a optužbi je oslobođena pre dve godine. Policija je sumnjala da njen muž Ivan Adrovac ima saznanja o atentatu. Inače, on je dugogodišnji prijatelj sa Zdravkovićem. Adrovac je, podsetimo, član lopovske bande "Pink panter" i u zatvoru u Švajcarskoj je zbog pljačke.

Ko je Aleksandar Zdravković?

Bio je pripadnik Zemunskog klana Milorada Ulemeka Legije. U akciji "Sablja" je označen kao član dela Zemunskog klana na čijem je čelu bio Ninoslav Konstadinović.

Bio je na zajedničkoj optužnici protiv zemunskog kriminalnog klana za ubistvo premijera Zorana Đinđića, kao i za 13 likvidacija u Beogradu, jednu u Novom Sadu, tri otmice.

Zdravković se od policije krio deset meseci i uhapšen je u januaru 2004. Tada je optužen da je učestvovao u ubistvu Slobodana Radosavljevića Bulke. Njemu i još osmorici pripadnika Zemunskog klana se sudilo za to ubistvo, ali je Aleksandar na kraju oslobođen optužbi.

Aleksandar Zdravković, Milan Beko, suđenje
foto: Zorana Jevtić

Sledeći put kada je dospeo u javnost bilo je 2016. godine kada je izručen iz Belgije zbog razbojništva. U pritvoru je potom zbog otmice bio sve do 11. jula. Pušten je zbog nedostatka dokaza. Po izlasku iz pritvora ranjen je u lakat. U trenutku ranjavanja bio u društvu Zemunca Slađana Konstatinovića.

Smatraju ga i jednim od vođa bande "Pink Panter". Policija je prilikom ovih hapšenja uzela DNK i on se kasnije poklopio sa tragovima koji su nađeni ispred Bekove kuće.

Uhapšen je 18. jula 2016. godine jer je, prema tadašnjim navodima iz policije, planirao da pobegne. Tada je Žandarmerija blokirala ceo grad i sprovela ga u Više javno tužilaštvo.

- Jedva sam čekao da dođem i kažem šta imam. Nisam kriv, ništa od onog što mi se stavlja na teret nije tačno, nemam nikakve veze s pokušajem ubistva. Oštećenog Milana Beka ne poznajem i, koliko znam, ne poznaje ga niko iz mog užeg i šireg okruženja - bilo je navodno sve što je Zdravković tada rekao pred zamenikom tužioca, posle čega je vraćen u pritvor.

Zdravkoviću je sada povećana kazna, s obzirom na to da je prvostepenom presudom osuđen na 9 godina zatvora zbog pokušaja ubistva.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja