OSTAVILE DEČAKA S POSEBNIM POTREBAMA SAMOG, ON PAO S 3. SPRATA I POGINUO: Osuđene žene iz Bečeja, nosiće nanogicu kod kuće
Foto: Kurir/S.U.

hraniteljka krenula na more

OSTAVILE DEČAKA S POSEBNIM POTREBAMA SAMOG, ON PAO S 3. SPRATA I POGINUO: Osuđene žene iz Bečeja, nosiće nanogicu kod kuće

Crna Hronika -

Sudsko veće Osnovnog suda u Bečeju prihvatilo je predlog Osnovnog javnog tužilaštva iz tog mesta o priznanju krivice LJ.P. (49) i Z.K. (56) zbog krivičnog dela napuštanje nemoćnog lica - četrnaestogodišnjeg dečaka koji je 19. avgusta poginuo posle pada sa trećeg sprata zgrade u Dositejevoj ulici br. 18 u Bečeju te im je, određena kazna zatvora koju će izdržavati na adresi stanovanja uz elektronski nadzor.

Protiv starateljke nesrećnog dečaka M.L. (60) postupak je i dalje u toku i ona je zadržana u pritvoru u kome se nalazi od početka procesa zbog pritiska javnosti.

Zbog smrti dečaka dobile nanogice

- OJT u Bečeju dana 28.09.2023. godine, podneo je ovom sudu optužni predlog protiv optužene M.L. zbog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica i krivičnog dela napuštanje nemoćnog lica, a protiv optuženih LJ.P. i Z.K. zbog krivičnog dela napuštanje nemoćnog lica. OJT u Bečeju dostavio je sudu sporazum o priznanju krivičnog dela sa optuženom LJ.P. sa predlogom da se protiv imenovane pritvor ukine. Nakon održanog ročišta o sporazumu o priznanju krivičnog dela, sud je doneo presudu te je optuženu proglasio krivom za izvršenje krivičnog dela napuštanje nemoćnog lica i osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, koju optužena treba da izdržava na adresi stanovanja uz primenu mera elektronskog nadzora - navode nadležni iz Osnovnog suda u Bečeju.

Dodaju da je nekoliko dana kasnije OJT u Bečeju dostavio sudu sporazum o priznanju krivičnog dela i sa optuženom Z.K.

- Povodom podnetog predloga nakon održanog ročišta o sporazumu o priznanju krivičnog dela, sud je doneo presudu te je optuženu Z.K. oglasio krivom za izvršenje krivičnog dela napuštanje nemoćnog lica i osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koju optužena treba da izdržava na adresi stanovanja uz primenu mera elektronskog nadzora - kažu u Osnovnom sudu u Bečeju uz napomenu da krivični postupak protiv M.L. još nije okončan, i da je pritvor protiv imenovane produžen rešenjem vanpretresnog veća tog suda.

Hraniteljka dečaka sa posebnim potrebama je na saslušanju rekla da je tog dana krenula na odmor, na more, i da je brigu o dečaku poverila Z. K., koja joj je rođaka. O odlasku na odmor je usmeno obavestila i Centar za socijalni rad u Novom Bečeju.

- Z. K. i njena gošća Lj. P. su bile u stanu, a onda su u jednom momentu otišle da kupe burek, a dečak je ostao sam bez nadzora. One su rekle da su se napolju zadržale manje od pola sata – ispričao je izvor upoznat sa tokom istrage.

Propust Centra za socijalni rad

Podsetimo, dečak je nastradao kada je pao kroz prozor sa trećeg sprata. Četrnaestogodišnjak je u tom trenutku bio sam u stanu, bez nadzora, a nejasno je da li je slučajno pao ili je izvršio suicid.

Pokrajinski Sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu je pokrenuo postupak vanrednog inspekcijskog i stručnog nadzora u Centru za socijalni rad opštine Novi Bečej, a prilikom nadzora uočeni su propusti u njihovom radu koji za sada ne mogu da budu obelodanjeni jer kako kažu u tom pokrajinskom organu, to može uticati na dalji tok postupka protiv starateljke pokojnog dečaka.

Zaštitnik građana takođe traži utvrđivanje odgovornosti

Zaštitnik građana Zoran Pašalić takođe je zatražio od direktora Centra za socijalni rad Novi Bečej da utvrdi odgovornost zaposlenih zbog nesavesnog i rada suprotnog normativima struke u slučaju tragične smrti deteta koje je bilo u hraniteljskoj porodici.

- Centar u Novom Bečeju je postupio suprotno Pravilniku o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad i Pravilnika o hraniteljstvu. Ovakvim postupanjem zaposleni u centru nisu poštovali načela najboljeg interesa deteta, zbog čega tražim utvrđivanje njihove odgovornosti nezavisno od ishoda postupaka koje u ovom slučaju vode drugi nadležni organi - naveo je Pašalić.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track