Najnovije vesti

IMAŠ LI KOGA DA ONOG ĆORAVOG POLOMI? Zvicerovi policajci dogovarali prebijanje zatvorenika JEZIK DUG, A KAD SMO SE SRELI...
Foto: printscreen beraneonline.me, Privatna arhiva

IMAŠ LI KOGA DA ONOG ĆORAVOG POLOMI? Zvicerovi policajci dogovarali prebijanje zatvorenika JEZIK DUG, A KAD SMO SE SRELI...

Crna Hronika -

Bivši policajac Petar Lazović bezuspešno je pre tri godine tražio pomoć od kolege Ljuba Milovića da u Istražnom zatvoru organizuje prebijanje pritvorenika Vidoja Stanišića, zbog "dugog jezika".

To proizilazi iz njihove komunikacije koju su 19. decembra te godine vodili preko zaštićene Skaj aplikacije. Crnogorskim istražiteljima još u julu 2021. godine Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona dostavila je transkripte te komunikacije.

- Imaš li koga u ZIKS da mu dam pare da onog Vidoja ćoravog polomi”, pitao je tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Milovića.

Ljubo Milović
Ljubo Milovićfoto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Sada odbegli policajac odgovorio mu je: "Teško", a potom pitao: "Što je skrivio?".

- Jezik dug, a kad smo se sreli, zna Batica. A ovamo najviše na mene i Baticu laju, jer mu se brat i kum bili up**ali u gaće - objašnjava Lazović zbog čega je kivan na pritvorenika.

Nadimkom Batica pripadnici policijskog narkokartela zovu odbeglog kolegu Ivana Stamatovića.

U vreme kada je tražio da se u zatvoru “polomi” tadašnji pritvorenik, Lazović je slovio za neformalnog vođu Odseka za posebnu operativnu podršku u najznačajnijem policijskom Sektoru, kojim je rukovodio njegov otac Zoran Lazović.

Stanišić je tada u pritvoru bio zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Igora Krstovića u Zeti 28. januaura te godine.Tokom suđenja negirao je povezanost sa tim krivičnim delom.

Vidoje Stanišić
Vidoje Stanišićfoto: Facebook/Vidoje Stanišić

Osim Stanišića, za pokušaj ubistva Krstovića, koji je prema policijskim informacijama blizak škaljarskom klanu, odgovara i njegov brat od tetke Dragiša Bulatović. I Bulatović je tokom istrage negirao krivicu.

Njih dvojica sa slobode se brane optužbi za pokušaj ubistva Krstovića. Pritvor im je ukinut u avgustu, jer specijalizovano veće Višeg suda nije uspelo da za tri godine donese prvostepenu presudu u tom predmetu.

Prema policijskim podacima, Stanišić je deo podgoričke ćelije kavačkog klana, a svojevremeno je bio blizak suparničkoj organizovanoj kriminalnoj grupi - škaljarcima.

Hapšen je i osuđivan više puta, uglavnom zbog krivičnih dela sa elementima nasilja, a sudilo mu se i zbog sofisticiranijih metoda kriminala - računarske prevare.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Petra Lazovića da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, privremeno raspoređen u policijski Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, radio za organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, odbeglog policajca Ljuba Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Miljković, Bugarin, Belivuk, Zvicer, Lazović i Milović
Miljković, Bugarin, Belivuk, Zvicer, Lazović i Milovićfoto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore delovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih dela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

U septembru 2023. godine SDT je Višem sudu u Podgorici dostavilo još jednu optužnicu kojom je obuhvaćen i taj uhapšeni bezbednjak, a terete ga da je deo policijskog narkokartela, čiji članovi su osumnjičeni za više krivičnih dela.

Osim Lazovića, na spisku optuženih su i Zvicer, Milović, uhapšeni predsednik Opštine Budva Milo Božović, uhapšeni pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, nekadašnji policajac Mileta Ojadnić

Prema tvrdnjama tužilaštva, deo te policijske kriminalne organizacije su i Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević) i Dražen Milović.

Početkom novembra, Lazović je saslušan u SDT-u u još jednom predmetu, u kom ga sumnjiče da je sa Miletom i Bojanom Ojdanićem i Milanom Popovićem, učestvovao u švercu tone kokaina iz Ekvadora u Belgiju:

- Sa namerom dalje prodaje u zemljama Zapadne Evrope i u Crnoj Gori, u 2021. godini.

Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tom tajnom agentu lisice na ruke stavljene su u julu 2022. godine, tačno godinu nakon što je Europol tadašnjem SDT-u dostavio spise koji ga teško optužuju da je radio za mafiju, a ne protiv nje.

Iako je tokom saslušanja negirao krivicu, tvrdeći da se borio protiv mafije, kriptovane poruke koje je uhapšeni bezbednjak slao Zviceru, odbeglom kolegi Miloviću i optuženom narkobosu iz Pljevalja Darku Šariću, govore da je bio do kriminalnog klana.

U toj komunikaciji, pripadnike njima suprotstavljenog škaljarskog klana nazivao je dušmanima, otkrivao mafiji njihovo kretanje, akcije koje sprovodi, koga od škaljaraca hapsi.

Lazović se hvalio šefu kavačkog klana kako muči uhapšene, za koje su pretpostavljali da su pripadnici organizovane kriminalne grupe škaljarski klan i od njih iznuđuje iskaze. Poruke pokazuju i da je izvršavao Zvicerove naloge - tukao škaljarce, hapsio ih, otimao, ali i da ga je obaveštavao o kaznama koje navodno dogovaraju sa SDT-om.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track