NAPETO NA SUĐENJU KLANU BELIVUKA: "Suočite ih da vidimo da li će Tužilaštvo podneti krivičnu prijavu protiv Lalića za SILOVANJE"
Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

specijalni sud u beogradu

NAPETO NA SUĐENJU KLANU BELIVUKA: "Suočite ih da vidimo da li će Tužilaštvo podneti krivičnu prijavu protiv Lalića za SILOVANJE"

Crna Hronika -

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno jee suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koja je optužena za sedam ubistava, trgovinu drogom i oružjem, kao i jedno silovanje u prostorijama na stadionu FK Partizan.

18.10 - Prikazane fotografije

U sudnici je potom prikazana fotografija, koja je nastala u jednom restoranu a na kojoj se vide da za stolom sede Veljko Belivuk, njegova supruga Bojana, kao i optuženi Vlado Georgiev i njegova supruga Slađana Sekulić, jedina žena koja je na optužnici.

Fotografija je navodno nastala 4. decembra 2020. u blizini Loznice.

Potom se prešlo na prikazivanje fotografija snimljenih tokom uviđaja u kući u Ritopeku, na kojima se vide ograda, a zatim i unutrašnjost kuće.

Advokat Dejan Lazarević se potom javio za reč i rekao da se na slikama vidi da kuća nije zapečaćena i da je po njoj "mogao da šeta ko kako hoće".

- Mogao je da donese ko je šta hteo - rekao je Lazarević.

Za reč se potom javio optuženi Marko Miljković.

- Vidimo da su vrata razvaljena na slikama od 11. februara 2021., na slici se vidi i kamion gradske čistoće. Radnici u odelima gradske čistoće su zemlju unosili u kamion, ja posedujem slike da je taj kamion bio u dvorištu i da je iz dela dvorišta iznad garaže utovarana zemlja - rekao je Miljković posle čega je u pratnji sedmorice stražara vraćen u boks.

Miljković nije pojasnio odakle mu fotografije, s obzirom da su on, Belivuk i ostali u to vreme već bili u pritvoru.

Potom su prikazane fotografije garaže.

- Na podu garaže sa leve strane su biološki tragovi, tragovi krvi na tri mesta, oštećenih u ovom postupku - rekao je tužilac Ivanić.

U nastavku su prikazane fotografije iz Ritopeka, ali ulaz i spoljašnji deo garaže, kao i policija iza koje je bio skriven ulaz u tajnu prostoriju.

Potom su prikazane fotografije iz Humske.

Za reč se javio Belivuk.

- Ja sam bio tamo, ništa nije pronađeno. Vidite da su ovde obična vrata a I. S. je ispričao da je tu bio neki auto. Vidim gomilu nekih stvari ovde na krevetu, a ja sam bio 4. februara 2021. tamo na pretresu i ništa tamo nije bilo. Sećate se i svedok saradnik Nikola Spasojević je pričao da je tu bila neka garnitura, a vidite da ta prostorija nema četiri normalna zida, da nije simetrična. Ja ne krijem, ja sam tamo bio, to je bila naša druga kuća, ali ako su oni bili tamo kako to ne znaju. Evo na slikama su i vrata razbijena, a nisu bila kada sam ja bio na pretresu. To što su našli kasnije, a to su navijački rekviziti, ništa sporno, ne znam kako nisu našli prvi dan - prokomentarisao je slike iz Humske Belivuk.

Time je današnje suđenje završeno i nastaviće se sutra.

17.35 - Izveden dokaz o pretresanju stana Alekse Dunjića

Izveden je i dokaz o pretresanju stana optuženog Alekse Dunjića. - U tom stanu ne živi samo Aleksa Dunjić, već i njegovi roditelji i sestra. Nigde u zapisniku nije navedeno u kom delu stana je pronađen pištolj, u prostoru koji koriste on, ili majka, otac ili sestra? Pronađeno je u tavanskom prostoru. Kao što je stavljeno na teret Aleksi Dunjiću, moglo je da bude stavljeno majci ili sestri - rekao je Dunjićev advokat Živko Dedović.

Advokat je naveo i da je pronađen jedan oružani list na ime njegovog oca, koji poseduje dozvolu.

- Pozivam tužioca da odustane od njegovog gonjenja - rekao je Dedović. Međutim, tužilac je naveo da je reč o dva pištolja, i da od oca nije oduzet pištolj za koji ima dozvolu.

Dedović je potom naveo i da nije tačno da je I. S. koji je prema optužnici silovan u prostorijama na stadionu Partizana, ukazao na optuženog Aleksu Dunjića i prepoznao ga.

Za reč se javio Marko Miljković.

- Setite se, ja sam I. S. pitao da li su mu predočene neke druge fotografije osim naših, on je rekao da nisu. Da su mu prvo pokazali naša slike pa uzeli izjavu, što je suprotno članu 90 zakona - rekao je Miljković posle čega je vraćen na optuženičku klupu.

Za reč se javio i Belivuk.

- Imam da kažem nešto drugo, nama je ovde I. S. sve objasnio, ali je rekao i da ga je silovao svedok saradnik Srđan Lalić i ponovo predlažem da ih suočite i da vidimo da li će tužilaštvo podneti krivičnu prijavu protiv Lalića za silovanje - rekao je Belivuk.

17.00 - Nastavljeno izvođenje dokaza nakon pauze

Sudsko veće vratilo se u sudnicu i nastavlja sa izvođenjem dokaza.

- Ovom dokaznom radnjom se dokazuje da je u blindiranom BMW 7 za koje su okrivljeni saradnici govorili da je korišćeno prilikom ubistva Milana Ljepoje, pronađeni otisci prstiju Marka Miljkovića - objasnio je sadržaj sledećeg dokumenta koji je izveden kao dokaz tužilac Ivanić.

Kao dokaz su potom izvedeni dokazi u kojima se navodi da su u jednom sanduku pronađenom kod Vladimira Dimitrijevića pronađeni tragovi kokaina. - Pozivam sudske veštake da se izjasne, ali svetska istraživanja govore da se na 95 posto novčanica, kolje svi imamo u džepovima, nalaze tragovi kokaina - osvrnuo se na ovaj dokaz advokat Lazarević.

Tužilac Ivanić se potom javio za reč, navodeći da ne vidi razlog da se zove veštak da govori o nekim novčanicama i da li na njima ima tragova kokaina, jer je reč o metalnom sanduku koji je pronađen u zatvorenom prostoru, radionici Vladimira Dimitrijevića.

Za reč se javio i Dimitrijević.

- To nije radionica, servis, nego garaža. Osim toga, tu je policija bila već sat vremena pre nego što sam došao. Debelo se greši - rekao je Dimitrijević.

14.50 - Počelo izvođenje dokaza

U sudnici je počelo izvođenje dokaza, Izveštaja o forenzičkom pregledu bunara u Ritopeku od februara 2021., pretresa prostorija koje su prema optužnici koristili pripadnici kriminalne grupe, kao i zapisnici o pretresu tajne prostorije koja je u Ritopeku pronađena u aprilu 2021.

U sudnici je potom izveden nalaz DNK veštačenja Nacionalnog kriminalističkog centra za kriminalističku forenziku.

- Ovim dokazom dokazujemo da je na zidovima tajne prostorije pronađen DNK pokojnog Lazara Vukićevića - pojasnio je tužilac Saša Ivanić.

Vukićević je, podsetimo, prema optužnici ubijen u tajnoj prostoriji kuće u Ritopeku 14. novembra 2020.

Zapisnik o veštačenju, kojim je dat nalog da se utvrde DNK profili pronađeni tokom uviđaja u prostorijama u Ritopeku.

- Kao i prethodno radi se o izuzetno relevantnom dokazu, zbog činjenice da su biološki tragovi sada pokojnog Milana Ljepoje pronađeni na metalnim vratima tajne prostorije i nozi stolice u tajnoj prostoriji, kao i tragovi DNK pokojnog Zdravka Radojevića na razvodnoj tabli za struju - objasnio je tužilac Ivanić.

Podsetimo, prema optužnici u tajnoj prostoriji ubijeni su i Ljepoja i Zdravković.

Veljko Belivuk, Lazar Vukićević
foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

U sledećem dokumentu, kako je naveo tužilac, dat je nalaz koji se odnosi na činjenicu da su .biološki tragovi sada pokojnog Zdravka Radojevića pronađeni i na zidu iza mašine za mlevenje, podu, zidu kod utičnice, a Ljepoje i na podu i kod mašine.

Potom su izvedeni dokazi o veštačenju papilarnih tragova, odnosno otisaka prstiju koji su pronađeni u automobilima koje je policija prilikom hapšenja kriminalne grupe zaplenila.

Advokat Pavle Litričin, branilac Veljka Belivuka, naveo je da na vozilu nije vršen uviđaj i da izveštaji o forenzičkom pregledu automobila nisu zakonita i predložio je njihovo izdvajanje.

- Radi se o zakonitoj radnji, koju policija u skladu sa svojim ovlašćenjima može da vrši - odgovorio je tužilac.

Izvedeni i zapisnici o veštačenju uređaja

Kao sledeći dokaz, izvedeni su zapisnici o veštačenju uređaja, mobilnih telefona i računara od okrivljenih Veljka Belivuka, Vlada Draganića, Vlade Georgieva, Nemanje Lakićevića, Miloša Budimira, Nikole Spasojevića. Tokom izvođenja dokaza, na jednom od dokumenata pisalo je da je optuženi Marko Miljković u telefonu svedoka saradnika Nikole Spasojevića bio upisan kao "kumašin".

Podsetimo, Miljković i Spasojević su kumovi, ali su se žestoko sukobili u sudnici pošto je Spasojević tokom svedočenja na osnovu sporazuma koji je sklopio sa tužilaštvom detaljno govorio o ubistvima iz optužnice, ali i likvidacijama koje do sada nisu rešene a iza kojih, kako je tvrdio, stoji ovaj klan.

Kao dokaz je izveden i zapisnik o veštačenju uređaja oduzetih od Mirjane Ranisavljević, koja nije obuhvaćena optužnicom ali su je svedoci saradnici pominjali tokom suđenja kao prijateljicu prvooptuženog Veljka Belivuka.

DNK u tajnoj prostoriji

Izvedena su i dokumenta, DNK veštačenja koja se odnose na tajnu prostoriju i predmete koji su pronađeni.

- Na jednoj jakni su pronađeni biološki tragovi Marka Miljkovića, na drugoj okrivljenog Draganića i pokojnog Ljepoje, na šrafcigeru Radojevića, na čizmama Marka i Miloša Budimira, pokojnog Milana Ljepoje zajedno sa tragovina braće Budimir na jednoj od jakni koja je pronađena u toj prostoriji - rekao je tužilac Ivanić šta se navodi u dokumentima koja su sledeća izvedena kao dokaz u sudnici.

Sledeći je kao dokaz izveden zapisnik o veštačenju, a odnosi se na biološke tragove koji su pronađeni i pripadaju NN muškarcima muškog pola, ukupno njih 14.

- Navodi se da neki tragovi nisu pogodni za veštačenje, predlažemo saslušanje sudskih veštaka, kao i svih nas koji smo prisustvovali na uviđaju da se vidi gde je ko stajao i čiji su tragovi - rekao je posle izvođenja ovog dokaza advokat Dejan Lazarević, koji brani Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još devetoro optuženih.

Sudsko veće napravilo je pauzu u trajanju od 30 minuta.

14.30 - Optuženi uvedeni u sudnicu

Optuženi, koji su u pritvoru, uvedeni su u najveću sudnicu Specijalnog suda, ispred kog dežuraju naoružani pripadnici Žandarmerije.

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih, kako bi utvrdilo da su ispunjeni uslovi da se suđenje održi.

Bonus video:

05:36

BELIVUK I MILJKOVIĆ PRETNJAMA SABOTIRAJU SUĐENJE? Advokat prokomentarisao ceo proces: NE POSTOJI ČOVEK IMUN NA TAKVE PRETNJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track