DANAS NASTAVAK SUĐENJA RODITELJIMA DEČAKA UBICE, JUČE DELOVALI BEZDUŠNO Svi detalji sa suđenja ocu i majci, SIN SVEDOK TUŽILAŠTVA?
Roditelji dečaka ubice, Foto: Stefan Stojanović/ Mondo, Privatna arhiva, Dado Đilas

viši sud u beogradu

DANAS NASTAVAK SUĐENJA RODITELJIMA DEČAKA UBICE, JUČE DELOVALI BEZDUŠNO Svi detalji sa suđenja ocu i majci, SIN SVEDOK TUŽILAŠTVA?

Crna Hronika -

U Višem sudu u Beogradu juče je održano prvo ročište majci i ocu maloletnika koji je 3. maja počinio masakr u školi na Vračaru. Sudsko veće odlučilo da suđenje zatvori za javnost

Roditelji dečaka ubice koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja, juče su kratko, na početku suđenja izjavili da "nisu krivi", a suđenje bi trebalo da bude nastavljeno danas kada će posle uvodnih izlaganja imati mogućnosti i da iznesu detaljnu odbranu.

Sudsko veće, pre uvodnih izlaganja i kratkog izjašnjenja optuženih među kojima su osim roditelja dečaka i odgovorno lice Streljačkog kluba "Partizan Practical Shooting", kao i instruktor u tom klubu, odlučilo je da celo suđenje bude zatvoreno za javnost.

Porodice ubijene dece
Porodice ubijene decefoto: Stefan Stojanović/ Mondo

Prvo ročište je juče počelo u najvećoj sudnici beogradske Palate pravde u prizemlju, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta. U nju su prvo ušli optuženi sa slobode, roditelji i rodbina ubijene dece i radnika obezbeđenja, tužioci, advokati, ali i ostala publika. Tek pošto su svi seli, sa lisicama na rukama uveden je i otac dečaka ubice, koji je u pritvoru od 3. maja 2023. Dok je koračao ka optuženičkoj klupi u pratnji dvojice zatvorskih stražara, nije ni pogledao u deo publike u kom su sedeli najmiliji ubijenih, podigao je glavu tek kada je prošao pored supruge koja je već sedela na optuženičkoj klupi, kratko joj klinuo glavom i počeo da plače.

Advokat Marko Janković
Advokat Marko Jankovićfoto: Nenad Kostić

Zastupnik porodica

Danas nastavak uvodnih izlaganja

Advokat Marko Janković, koji zastupa porodice dece koja su preživela masakr u "Ribnikaru" izjavio je po okončanju jučerašnjeg suđenja da je pročitana optužnica i da se počelo sa uvodnim izlaganjima.

- Na sledećem glanvom pretresu, koji je zakazan za danas, biće nastavljena uvodna izlaganja ostalih branilaca, a potom i oštećenih. O sadržini uvodnih izlaganja i iskaza me zakon obavezuje da ne mogu da govorim - kratko je rekao Janković.

Podsetimo, sudija Zoran Božović prethodno je saopštio da je sudsko veće prihvatilo zahtev tužilaštva i odlučilo da suđenje zatvori za javnost zbog zaštite interesa maloletnih oštećenih i njihovih porodica i upozorio sve prisutne koji će suđenje pratiti iz sudnice da moraju kao tajnu da čuvaju sve što se bude dešavalo u sudnici, pod pretnjom krivične odgovornosti.

Svaljuju krivicu

- Bilo je potresno, optuženi je seo na klupu tačno ispred porodica nastradalih u "Ribnikaru", ali dok im je išao u susret, nije ih ni pogledao. Jedina osoba koju je primetio je bila njegova žena, kojoj je klimnuo glavom, a onda su oboje počeli da plaču. Delovalo je, naročito u delu suđenja koji je "iza zatvorenih vrata", bez prisustva javnosti usledio da oni ne plaču zbog stradalih i njihovih porodica koje su uglavnom i dalje u crnini, već da kao jedine žrve vide sebe - kaže sagovornik Kurira i dodaje da je otac dok su trajala uvodna izlaganja nemo gledao ispred sebe. Tokom trajanja pauze, straža je dozvolila da se majka i otac maloletnog ubice pozdrave.

Dečak ubica i roditelji
Dečak ubica i roditeljifoto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

Inače, odbrana krivicu pokušala da svali isključivo na dečaka koji je ubio vršnjake, odnosno njihovog sina i instruktora u streljani. Kako dodaje, roditelji dece sa suzama u očima, dostojanstveno i ćutke su pratili ono što se dešavalo u sudnici. Posebno je potresno za sve prisutne bilo kada je majka ubijene Eme Kobiljski, Nina, iz torbe, uokvirenu belim ramom izvadila sliku ćerke, stavila je u krilo i mazila.

- Pošto je suđenje zatvoreno za javnost, pročitana je optužnica. Otac dečaka ubice je gledao u pod, bez reakcija. Potom je tužilac Višeg javnog tužilaštva Nikola Uskoković izneo je uvodno izlaganje i predložio da se deca koja su već saslušana kao svedoci, a koja su preživela jezivi masakr ne saslušavaju ponovo, ali da ponovo iskaz pred sudom da maloletnik koji je počinio zločin. Odbrana se saglasila sa tim da se deca ne saslušavaju, ali su tražili da pred sudom iskaz ponovo ne daje ni maloletni ubica, koji je smešten u psihijatrijsku ustanovu - otkriva izvor Kurira.

Glavni tužilac Nenad Stefanović ispred sudnice
Glavni tužilac Nenad Stefanović ispred sudnicefoto: Nenad Kostić

Glavni tužilac

Očekujem zakonito i fer suđenje

Suđenju ocu i majci dečaka ubice juče je pratio i Glavni javni tužilac Višeg tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović. Inače, ovo je prvi put da sam Glavni tužilac, uz dva postupajuća tužioca, bude prisutan u sudnici.

- Očekujem zakonito i fer suđenje na kraju kojeg će sud osuditi optužene za krivična dela koja im se stavljaju na teret po osnovu predloženih dokaza tužilaštva i izreći predložene kazne zatvora - kratko je Stefanovic rekao za Kurir pred početak suđenja.

Kratko izjašnjenje

Prema rečima našeg sagovornika, odbrana roditelja dečaka ubice šokirala je i time što smatra da je za ono što se dogodilo u školi krivac samo on, a da odgovornost za to što je učio da puca u streljani, snosi instruktor, a da bi roditelji "eventualno prekršajno mogli da odgovaraju".

- Nisam kriv - bilo je navodno sve što je juče u sudnici u kojoj bi danas trebalo odbrana da nastavi sa uvodnim izlaganjima rekao otac dečaka ubice, koji je potom vraćen u pritvor. Na isti način, izjasnila se i njegova supruga. - Tek pošto bude završeno iznošenje uvodnih izlaganja, optuženi će imati mogućnost da iznesu detaljnu odbranu, a onda ukoliko žele odgovore i na pitanja - dodaje naš sagovornik.

Podsetimo, otac dečaka optužen je za teško delo protiv opšte sigurnosti, dok se njegova supruga sumnjiči za neovlašćeno držanje oružja, municije i eksplozivnih naprava. Odgovorno lice i instruktor u streljani, optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu sumnjiče se za davanje lažnog iskaza.

Borivoje i Irina Borović
Borivoje i Irina Borovićfoto: Nenad Kostić

Advokatica

Zaštitie i okrivljene

Irina Borović, koja brani oca i majku dečaka ubice izjavila je juče da je odbrana insistirala da suđenje bude otvoreno za javnost jer "javnost vapi za tim da sazna šta se dešava".

- Posebno u ovoj situaciji kada javnost ima izrazito interesovanje i potrebu da sazna šta se dešavalo. Nadam se da će mediji početi da se ponašaju objektivno, mi se nismo izjašnjavali o ovom postupku a punomoćnici oštećenih su gostovali u emisijama i prilično dezinformisali javnost - izjavila je Irina Borović i zatražila od medija da zaštite "ne samo porodice oštećenih već i okrivljene".

naslovna 30.01.2024.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE DANAS POKLON IZNENAĐENJA! UZ TO VAS ČEKA DODATAK STARS

Danas vas uz dnevne novine Kurir čeka POKLON IZNENAĐENJA. Možete izabrati: kašiku za pirinač, samolepljivu silikonsku kukicu, kašiku za sos, četku za pse, šrafciger, rajf, ljuštilicu, pepeljaru, štapiće za uši, osveživač prostora, otvarač za flaše, četkicu za premazivanje, rende, ašov, kašičicu, vadičep, držač za sapun, hvataljku za led, držač za kablove, mericu, sunđer, teflon traku i još mnogo toga.

Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

Ne propustite novo izdanje dnevnih novina Kurir!

Kurir
foto: Kurir

Bonus video:

01:49

BIVŠI UČENIK OŠ VLADISLAV RIBNIKAR: Jako je važno da svi znamo PRAVU ISTINU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track