RODITELJI UBIJENE DECE IZ "RIBNIKARA" DANAS NASTAVLJAJU SVEDOČENJE! Posle njihovih reči u sudnici svi su plakali
Foto: Nenad Kostić

viši sud u beogradu

RODITELJI UBIJENE DECE IZ "RIBNIKARA" DANAS NASTAVLJAJU SVEDOČENJE! Posle njihovih reči u sudnici svi su plakali

Crna Hronika -

U Višem sudu u Beogradu zakazano je suđenje dečaku (13) koji je zverski 3. maja prošle godine ubio svojih devet drugara i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, njegovim roditeljima i oglednoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru gde se nezapamćeni maskar i dogodio.

Podsetimo, nezapamćeni zločin dogodio se 3. maja oko 8 sati kada je, tada trinaestogodišnji dečak sa rancem na leđima ušao u hol svoje škole, izvadio očev pištolj i prvo ubio Dragana Vlahovića, zatim tri devojčice, od kojih su dve bile dežurne. Dečak ubica se tu nije zaustavio, nego je svoj krvavi pir nastavio ulaskom u učionicu gde njegov razred ima čas istorije. Ulazi unutra i rafalnom paljbom ubija petoro svojih drugara, dok njih šestoro ranjava. Nakon toga odlazi u dvorište škole, zove policiju i mirno ih čeka. Jedna povređena devojčica preminula je nakon mukotrpne borbe lekara za njen život mesec dana kasnije.

roditelji tokom prethodnom ročita u decembru u višem sudu u beogradu
roditelji tokom prethodnom ročita u decembru u višem sudu u beogradufoto: Nenad Kostić

Porodice oštećenih učenika ove vračarske škole podneli su tužbu protiv dečaka, njegovih roditelja i ustanove, a u decembru 2023. u Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje. Na tom ročištu bilo je i više nego potresno s obzirom na to da su roditelji koji su u maskaru izgubili decu za govornicom pričali o njihovom lepom i skladnom životu pre masakra, zatim o krvavom danu kada su u trenutku izgubili dete koje su poslali u sigurnu ustanovu - školu. Potresno svedočenje počinjali su roditelji sa suzama, a završavali su jecajući nakon izlaganja kako se osećaju sada kada moraju da nastave život posle zločina u kome su ostali bez naslednika.

Na prethodnom ročištu svedočili su roditelji Ane Božović, devojčice koja je bila dežurna kobnog dana, roditelji talentovanog pijaniste Andrije Čikića, Katarine Martinović, kao i otac i majka Angeline Aćimović koja je preminula nakon mesec dana nakon zločina. Roditelji Dragana Vlahovića su takođe, svedočili, a potom je počela i Nina Kobiljski, majka ubijene Eme Kobiljski, pa se danas očekuje da će ona prva nastaviti izlaganje za govornicom.

potresne scene na suđenju u decembru
potresne scene na suđenju u decembrufoto: Nenad Kostić

Otac Ane Božović je prvi stao za govornicu i pričao kako je izgubio mezimicu koja je bila deo njihove savršene slagalice. Dodao je plačnim glasom, i da se njihov savršeni svet raspao nakon što su saznali da je ubijena i to u trenutku dok je željno isčekivala da sa svojom drugaricom Bojanom Asović, koja je takođe, ubijena u maskru ode po užinu u Mek. Njena majka je jedva izgovarala reči, trudila se da bude dostojanstvena u svom bolu, a navela je i da su Ana i njen suprug imali poseban odnos.

Svedočenje roditelja Andrije Čikića svedočili su kako su izgubili sina jedinca kojim su se jako ponosili. Opisali su koliko je bio divan, zahvalan na svemu što su učinili za njega, a ispričali su i detalje iz njihovog života. Takođe, dramatično saznanje da su ostali bez sina ispričali su sa knedlom u grlu.

potresne scene na suđenju u decembru
potresne scene na suđenju u decembrufoto: Nenad Kostić

- Znate, tada ste u stanju šoka, tresete se, a onda na radiju u taksije čujemo vesti. Tražim od taksiste da pojača, a vesti idu: "Osmoro dece i čuvar obezbeđenja ubijeni u OŠ "Vladislav Ribnikar" i znate svet je stao - rekla je Suzana Stanković Čikić, majka jedinog ubijenog dečaka u masakru u školi.

Roditelji Katarine Martinović su između ostalog naveli su da im je žao što njihovu devojčicu nisu prebacili u baletsku školu kako je i želela. Nisu izostavili ni da ispričaju kako je bilo lepo biti deo njenog života.

Otac i majka Angeline Aćimović koja je poslednja preminula istakli su da je volela modu, kao i da je bila i više nego talentovana. Zahvalni su na svakom danu koje su proveli sa njom, ali i nesrećni jer više nije sa njima. Potresno svedočenje bilo je i roditelja Dragana Vlahovića koji je dugogodišnji radnik vračarske škole.

potresne scene na suđenju
potresne scene na suđenjufoto: Nenad Kostić

- Naš Dragan je bio dobar čovek koji je svima hteo da pomogne. Koliko je voljen, vidite i sami. Mi smo ga učili da bude dobar, ali Bog mu je dao da bude takav, nismo mi - rekla je neutešna majka omiljenog čuvara OŠ "Vladislava Ribnikara".

Na današnjem suđenju trebalo bi da Nina Kobiljski nastavi svedočenje, kao i njen suprug poznati odbojkaški trener Dragan Kobiljski. Takođe, trebalo bi da svedoče i roditelji Sofije Negić, Bojane Asović i Mare Anđelković.

Bonus video:

10:00

VLADISLAV RIBNIKAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track