VELIKA AKCIJA HAPŠENJA U BEOGRADU: Prodavali srpska dokumenta Albancima POLICAJAC, MATIČARI I RADNIK MINISTARSTVA IZA REŠETAKA
Ilustracija, Foto: Nenad Kostić

javno tužilaštvo za organizovani kriminal

VELIKA AKCIJA HAPŠENJA U BEOGRADU: Prodavali srpska dokumenta Albancima POLICAJAC, MATIČARI I RADNIK MINISTARSTVA IZA REŠETAKA

Crna Hronika -

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa SBPOK danas su na teritoriji Srbije uhapšene dve organizovane kriminalne grupe, ukupno 17 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od aprila 2023. godine do danas izvršili krivična dela falsifikovanje isprave, krivično delo zloupotreba službenog položaja i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

- Prvu organizovanu kriminalnu grupu činilo je šest lica i to: M.N.,N.G., V.S., L.R.S., S.B i N.P., dok je drugu organizovanu kriminalnu grupu činilo 11 lica i to: R.B., A.B., B.D, D.G., I.D., Z.V., M.B., M.P., S.K., B.Đ i S.K. - navodi se u saopštenju Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Ilustracija
Ilustracijafoto: screenshot MUP Srbije

Kako se dodaje, sumnja se da su ove organizovane kriminalne grupe nabavljali radi dalje upotrebe kao i izrađivali falsifikovana dokumenta i to lične karte, ugovore o poklonu, ovlašćenja, punomoćja koja su se odnosila na kupoprodaju katastarskih parcela na AP KiM u vlasništvu raseljenih lica srpske nacionalnosti sa teritorije KiM na koji način su licima albanske nacionalnoti sa prostora AP KiM koji su zainteresovani za dobijanje statusa državljana Srbije na nezakonit način omogućavali prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i lačnih isprava. Takođe, zainteresovanim licima su pravili falsifikovana svedočanstva, diplome o završenom srednjem, višem i visokom obrazovanju i time su ovim licima omogućili da koriste ove falsifikovane dokumente kao prave - dodaje se u saopštenju tužilaštva.

Na ovaj način su, kako se sumnja, napravili oko 400 različitih isprava i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od za sada 100.000 evra.

- Među pripadnicima ove dve organizovane kriminalne grupe nalaze se i dva matičara, jedan pripadnik MUP, bivši zaposleni na Megatrend univerzitetu i savetnik zaposlen u Ministarstvu prosvete - saopštilo je tužilaštvo.

Pretresanje prostorija na više lokacija je u toku.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani.

Bonus video:

01:05

Veliko hapšenje pedofila u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track