Britanci švercovali rogove Aralskog muflona

Carina

Britanci švercovali rogove Aralskog muflona

Crna Hronika -
Britanci su kombijem putovali na relaciji Peking-Istanbul-London, a rogovi zaštićene vrste Argalskog mlufona otkriveni su na Horgošu

BEOGRAD - Carinici na graničnom prelazu Horgoš kod Subotice sprečili su pokušaj šverca lobanje i rogova Argalskog muflona, saopstila je Uprava carina Srbije. Kako se navodi, kosti su otkrivene na izlazu iz Srbije, u kombiju sa britanskom registracijom, kojim je upravljao britanski državljanin sa saputnicom.

Precizira se da su njih dvoje su putovali na relaciji Peking-Istanbul-London i da su na pitanje carinika odgovorili su da nemaju ništa za carinjenje.

Putnici su u Srbiju ušli preko graničnog prelaza Preševo i prilikom ulaska nisu stavili robu pod nadzor. Detaljnom kontrolom prtljaga i vozila, u saradnji sa graničnom policijom, u drvenom sanduku između sedišta među ostalim suvenirima pronađen je jedan par rogova i kosti glave nepoznate životinje za koju je postojala sumnja da se radi o zaštićenoj vrsti.

Za određivanje vrste rogova, konsultovan je Pavle Jovanović, rukovodilac Grupe za sprovođenje CITES Konvencije, koji je potvrdio da se radi o zaštićenoj vrsti i to: "Ovis Ammon Argali" - Argalski muflon.

Protiv britanskog državljanina pokrenut je prekršajni postupak, dok su rogovi i lobanja argalskog muflona privremeno zadržani, navodi se u saopštenju Uprave carina Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track