Najnovije vesti

Predsednica suda: Predmet Indeks nije zastareo
Foto: KURIR

Pravosuđe

Predsednica suda: Predmet Indeks nije zastareo

Crna Hronika
01:02h
Kad imate toliki broj optuženih, s tolikim činjeničnim opisom, neuobičajeno velikim brojem krivičnih dela, sa ogromnim brojem svedoka, uz najbolju volju ne može da neka radnja ne zastari, ali to ne znači da će nastupiti apsolutna zastarelost", rekla je Slađana Bojković

SMEDEREVO - Predsednica Višeg suda u Smederevu Slađana Bojković rekla je danas da suđenje za korupciju na kragujevačkom Pravnom fakultetu - "afera Indeks", nije zastarelo jer za takve slučajeve zastarevanje nastupa 15 godina od izvršenja, a apsolutna zastarelost po proteku 30 godina. Slađana Bojković je za rekla da za krivično delo primanja mita, za koje se po Zakonu može izreći kazna zatvora veća od 10 godina, relativna zastarelost nastupa posle 15 godina, a apsolutna posle 30. Po njenim rečima, nisu tačne tvrdnje medija da je "Indeks" zastareo i da optuženi zato neće biti kažnjeni.

Slučaj korupcije profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta je najveći proces u istoriji smederevskog suda, sa velikim brojem optuženih, svedoka, advokata i veštaka.

Prvom optužnicom Višeg javnog tužilaštva, tada Okružnog tužilaštva, od 17. avgusta 2007. obuhvaćeno je 37 optuženih - 17 za izvršenje produženog krivičnog dela primanja mita, a neki i za produženo delo zloupotrebe položaja, troje za obično delo primanja mita, četiri za produženo delo primanja mita pomaganjem, troje za podstrekavanje.

"Kad imate toliki broj optuženih, s tolikim činjeničnim opisom, neuobičajeno velikim brojem krivičnih dela, sa ogromnim brojem svedoka, uz najbolju volju ne može da neka radnja ne zastari, ali to ne znači da će nastupiti apsolutna zastarelost", rekla je Slađana Bojković.

Naredno ročište u predmetu korupcije profesora zakazano je za 21. januar 2013. godine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...