MARATONSKI SPOR: Tri generacije tužile državu!

Suđenje u Sokobanji traje 51 godinu

MARATONSKI SPOR: Tri generacije tužile državu!

Crna Hronika -
Zoran Golubović, kao i njegovi otac i deda, pokušava da natera državu da mu isplati odštetu za 1,3 ara imanja koje im je uzeto 1962.

SOKOBANJA - Od nemila do nedraga u potrazi za pravdom.Porodica Golubović više od pola veka vodi maratonski spor sa državom zbog zemljišta koje im je nelegalno oduzeto davne 1962. godine da bi se na njemu napravio put. Tužbu je potegao pokojni deda Borislav, postupak je nastavio njegov sin Miomir, a danas sudske pragove obija unuk Zoran Golubović (69).- Boriću se do sudnjeg dana da isteram pravdu. Ako treba, ići ću do Strazbura - kaže Zoran za Kurir.Na silu trasirali ulicuBorba Golubovića s državom Srbijom počela je kad je bio gimnazijalac i kad su mu uhapsili oca kako bi ga sprečili da ih zaustavi da mu otmu 1,3 ara imanja.- Držali su ga tri dana u pritvoru bez sudske odluke da bi na silu trasirali ulicu. Tad nisu samo trasirali ulicu nego su nam uništili i postojeće ekonomske objekte i okolni voćnjak - priča Zoran.Borislav i Miomir borili su se sve do 1985, kad je Miomir preminuo. Svom sinu Zoranu na samrti je ostavio u amanet da se izbori za pravdu.- U početku su nas odbijali raznim objašnjenjima i sudskim odlukama sve dok slučaj nije zastareo. Na sreću, Apelacioni sud nije prihvatio njihove odluke, već je odlučio da naš slučaj ne može da zastari jer je zemljište oduzeto bez ikakve pisane odluke - kaže Zoran.Međutim, kad je trebalo da se odluka suda sprovede u delo, opština se oglušila o nju i Golubovići su bili prinuđeni da opet presaviju tabak.- Na kraju je ipak doneta prvostepena odluka da nam se isplati nadoknada od dva miliona dinara. To je razbesnelo lokalne komunističke moćnike, koji su zapretili da će biti blokiran rad svih javnih preduzeća ako dobijemo te pare. Na kraju smo na jedvite jade izboksovali da nam se da samo petina od procenjene vrednosti - objašnjava Zoran Golubović i ističe da ta odluka nije bila pravedna jer je time isplaćen samo deo nadoknade za zemljište, bez ekonomskih objekata i voćnjaka, zbog čega je opet podneo tužbu.Ne priznaju rešenje- Usledilo je opet saslušanje svedoka i izvođenje novih dokaza, sve dok 2012. Apelacioni sud u Beogradu konačno nije naložio da nam se isplati nadoknada. Međutim, lokalna samouprava tu odluku nije priznala, zbog čega ponovo vodim spor protiv države - očajan je Golubović.

Miomir Golubović
Miomir Golubović

Komunisti nas mrzeZoran Golubović smatra da je za ovu nepravdu kriva komunistička vlast, koja ih je mrzela jer su monarhisti.- Deda i otac su bili viđeni trgovci i zanatlije. Otac Miomir bio je u četnicima, kao i većina iz Sokobanje. Posle rata uhapšen je iako nije okrvavio ruke, a komunisti su nam tad oduzeli radnje i 18 hektara imanja - tvrdi Zoran Golubović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track