OŠTETIO NOVI SAD ZA 4 MILIONA EVRA: Uhapšen Borislav Novaković
Foto: Marina Lopičić

KORUPCIJA

OŠTETIO NOVI SAD ZA 4 MILIONA EVRA: Uhapšen Borislav Novaković

Crna Hronika -
Novosadska policija uhapsila je Novakovića zbog sumnje da je zloupotrebom položaja dok je bio na čelu JP Zavod za izgradnju Novog Sada omogućio vlasniku Borovice transporta da nezakonito pribavi 4 miliona evra

NOVI SAD - Borislav Novaković šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Vojvodine uhapšen je jutros sa tri osobe iz javnog preduzeća Zavod za izgradnju Novog Sada, zbog sumnje da su vlasniku firme Borovica transport zloupotrebom položaja omogućili da pribavi 4 miliona evra i time oštetili budžet Novog Sada.

Pomenuta zloupotreba dogodila se tokom 2011 i 2012 godine kada je Novaković bio na čelu zavoda za izgradnju Novog Sada. Osim njega lisice na ruke stavljene su i troje radnika JP zavoda za izgradnju Novog Sada od kojih su dve žene i jedan muškarac.

Sumnja se da je budžet Novog Sada oštećen sa dva potpisana i realizovana ugovora, a u korist preduzeća "Borovica transport".

Policija je saopštila da se Novaković tereti da je suprotno izveštaju komisije, doneo je Odluku kojom je priznao kvalifikaciju Borovica transport DOO u prvoj fazi restriktivnog postupka 2009. godine.

Privedena M.D. je osumnjičena da je izdavala naloge službama Zavoda da pripreme dokumentaciju, znajući da nije u skladu sa zakonom. Na taj način su osumnjičeni nezakonito omogućili sticanje kvalifikacije Borovica transport DOO za učestvovanje u drugoj fazi restriktivnog postupka.

Na osnovu toga, Novaković je u toku 2011. godine, zaključio dva ugovora sa navedenim pravnim licem, iako je znao da ne ispunjava uslove za izvođenje radova na poslednjoj deonici izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu. Osumnjičena M.D. je izvršila radnje pripreme trebovanja sredstava za avansno plaćanje, znajući da za takvo trebovanje nije postojao pravni osnov – nije dostavljena druga potrebna bankarska garancija za dobro izvršenje posla. Tako su Borovica transport DOO omogućili korist u smislu nezakonitog uvođenja u posao.

Uhapšeni su i: D.Ž. odgovorno lice JP Zavoda za izgradnju grada i Z.B. bivše odgovorno lice Zavoda, zbog postojanja osnova sumnje da su, u toku 2012. godine, izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju.

Osumnjičeni Z.B. je podstrekao D.Ž. da ne izvrši aktiviranje bankarskih garancija za obezbeđenje avansa pre isteka roka važnosti, s obzirom da Borovica transport DOO nije ispunio ugovorne obaveze i prestao je da izvodi radove. Na ovaj način su osumnjičeni pribavili imovinsku korist Borovica transport DOO, na štetu budžeta grada Novog Sada u ukupnom iznosu od 4.000.000 evra.

Pripadnici MUP-a u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, nastavljaju provere vezane za sprovođenje javnih nabavki Zavoda za izgradnju grada u Novom Sadu i ostalih javnih preduzeća.

Kako Kurir saznaje Novakovića i još troje privedenih novosadska policija posle hapšenja i saslušanja prebacila je u Specijalni sud u Beogradu, gde će biti saslušani pred istražnim sudijom

Potsetimo Borislav Novaković, prvi put uhapšen je 24.septembra prošle godine zajedno sa Petrom Matijevićem vlasnikom Industrije mesa " Matijević", Vojislavom Gajićem vlasnikom "Aleksandar gradnje", Zoranom Ćulumom, bivšem direktoru„Aleksandar gradnje“, trenutno direktoru regionalnog centra Novi Sad Rajfajzen banke i Milanu Jozanovu, direktortoru IM „Matijević, zbog sumnje da su mahinacijama sa građevinskim zemljištem na uglu Futoškog puta i Bulevara Evrope, na kojem je Gajić izgradio hotel "Holidej in", budžet Novog Sada oštetili za 136,6 miliona dinara, odnosno 1,3 miliona evra, kao i da je Matijeviću pribavljena protivpravna imovinska korist od 192,3 miliona dinara ili 1,8 miliona evra.

Novaković i njegovih troje saradnika teretili su se da su 2010. propustili da Matijeviću oduzmu to zemljište, jer nije ispoštovan ugovor sklopljen 2007. godine. Gradnja nije ni počela u roku od tri godine, te je ZIG trebao da raskine ugovor i raspiše novu licitaciju. Umesto toga potpisan je aneks ugovora kojim se zemljište, bez javnog oglašavanja, dat u zakup Gajiću.

Njima je Vanraspravno veće Višeg suda u Novom Sadu, na predlog istražnog sudije i pored protivljenja Tužilaštva, ukinula pritvor 19. novembra 2013 godine i oni su se u daljem postupku branili sa slobode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track