Đilas: Sukob Zvezde i Partizana preneo se na navijače
Foto: TANJUG

Đilas: Sukob Zvezde i Partizana preneo se na navijače

Košarka -
Predsednik Košarkaškog saveza Srbije rekao da je u hali morao biti znatno veći broj policajaca

BEOGRAD - Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas rekao je danas da je veliko pitanje da li sve što se dešavalo u Kragujevcu na prekinutom finalu Kupa Radivoja Koraća između Crvene zvezde i Partizana uopšte ima veze sa sportom.

"Očekujem da svako ko može pomogne i mislim da će i država da se angažuje. Problem sa huliganima nije počeo na košarkaškim utakmicama, nego je pre svega bio vezan za fudbal, ali sada se sve prenelo i na ostale sportove. Atmosfera je od starta bila naelektrisana, a sve je krenulo sa stavom Radničkog iz Kragujevca koji je imao zamerke na pravilo o broju stranaca. Domaći navijači su vređali Dejana Tomaševića, a čuo sam i za probleme sa tablicama na automobilima. Sezonu smo započeli teškim rečima između Zvezde i Partizana, odnosno Vujoševića i Čovića i to se sada prenelo na navijače. Ja sam i tada zvanično apelovao na obe strane, da se prestane sa tim, jer će dovesti do povećavanja mržnje i fatalnih posledica", naglasio je Đilas i podsetio da se pre nekoliko godina zalazagao za otkazivanje fudbalskog večitog derbija zbog čega je bio kritikovan sa svih strana.

On je dodao da je krajnje vreme da se postavi neka granica i da je bio za prekid utakmice zbog vređanja porodice.

"Bilo je vređanja Rakočevićeve supruge i supruge Nebojše Čovića. Tražio sam da ako se nastavi sa vređanjima porodice da se prekine utakmica, jer mora da postoji određena granica. Prošle godine u Nišu smo uspeli da finalni meč privedemo kraju, iako je biloa sliučna situacija. U razgovoru sa predsednicima KSS, razmatrali smo da se utakmica prekine i ne bude pobednika Kupa, međutim kada sam video igrače obe ekipe na zajedničkom zagrevanju posle prekida, na istom košu, smatrao sam da meč ipak mora da se završi", naveo je Đilas.

Prema njegovim saznanjima sve je počelo kada su se jedan ili dvojica navijača Crvene zvezde pojavili na tribini gde su pristalice Partizana, potom je Žandarmerija reagovala da bi ih izvukla i tada je krenuo veći incident. Đilas je naglasio da je finale Kupa moglo da bude privedeno kraju da je obezbeđenje bilo dovoljno veliko.

"Trebalo je da bude više policajaca, onda bi finale moglo da se odigra do kraja u nedelju. Kada bi klubovi smanjili međusobnu tenziju, bilo bi bolje. A ne da se oglašavaju na svaku reč iz suprotnog tabora. Pritom, već dve godine koliko sam na čelu KSS, apelujem da, ko god da je na vlasti, stane na kraj huliganima. A što se tiče političara u sportu... svako ko želi da pomogne je dobrodošao", rekao je on i dodao.

"Ovo je samo kraj jedne priče koja predugo traje.Pokušaćemo da smanjimo tenziju među klubovima, da svi shvate težinu izgovorenih reči. Ako bismo to uspeli, imaćemo situaciju kao u španskom Kupu kralja gde ljudi sa porodicama dolaze na tribine. Kup je jedino takmičenje pod direktnom ingrencijom KSS, ali ako klubovi procene da će biti bolje, Savez je spreman da preuzhme i nadležnost nad domaćom ligom. Ovo od juče treba da bude opomena za sve nas, moramo da pokušamo da otvorimo nove stranice srpske košarke, a u tome očekujemo maksimalnu pomoć države", rekao je Đilas.

On je istakao da se zalaže za rigoroznije kazne za sve huligane.

"Bio sam vrlo kritičan i prema bivšoj vladi po pitanju sprovođenja zakona o sprečavanju nasilja na sportskim borilištima. Vreme je da kažemo ko su ti ljudi, jer ne prave probleme svi navijači", naveo je Đilas.

Predsednik KSS je dodao da je rešenje možda da kao u Turskoj na utakmice dolaze samo žene i deca.

Drugi incident na sinoćnjoj utakmici desio se prilikom zagrevanja košarkaša za nastavak utakmice, a zamalo su akteri fizičkog sukoba bili Vujošević i Čović.

"Očekujem da trener Partizana, u onakvoj situaciji kao što je bila juče, ne stoji baš tu na zagrevanju iako ima pravo. Ali na tom mestu, ispod koša, mogli su da ga gađaju i pljuju", naveo je Đilas.

Prvi čovek srpske košarke naveo je i da bi bilo mnogo bolje da mediji na početku sezone nisu prenosili saopštenja jedne i druge strane, odnosno Čovića i Vujoševića.

Upitan zašto uoči finala Kupa nije organizovana zajednička konferencija svih aktera, Đilas je rekao:

"Bojim se da bi onda na toj konferenciji moralo da bude mnogo više policijaca nego u hali", zaključio je Đilas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track